Zowel JOD als JOH winnen finale zeslandentoernooi

Jong Oranje Dames heeft het U23 zeslandentoernooi in Antwerpen afgetekend gewonnen. Op de zaterdag won het team van Rick Mathijssen met 6-1 van India, het team waar gisteren al ruim van werd gewonnen (8-1). Jong Oranje Heren won eveneens het toernooi, na een 5-3 overwinning op Groot-Britannië.

Jong Oranje Dames – India 6-1

Al het hele toernooi maakt Jong Oranje Dames de dienst uit in Antwerpen: vijf wedstrijden, vijf overwinningen, met dertig gescoorde doelpunten. Gisteren was al duidelijk dat Jong Oranje Dames de finale van het toernooi zou spelen tegen India, waarbij de laatste poulewedstrijd tussen deze twee teams een soort generale repetitie was voor beide teams.

Na de 8-1 van gisteren haalde het team van bondscoach Rick Mathijssen voor de tweede keer in twee dagen flink uit tegen India, mede dankzij een paar doelpunten vroeg in de wedstrijd. Eerst mocht Yibbi Jansen aanleggen voor een strafbal en faalde oog in oog met de keepster niet. Na zes minuten was het weer Ginella Zerbo die scoorde, zoals ze zo’n beetje elke wedstrijd op dit toernooi al deed. In het tweede kwart zette Jong Oranje Dames door en ging met 5-0 rusten na doelpunten van Fay van der Elst en Pien Dicke (twee maal). Yibbi Jansen scoorde na de rust vervolgens haar tweede van de wedstrijd, waarbij India een paar minuten voor het einde van het derde kwart de eretreffer maakte voor India. Verder werd er niet meer gescoord, waardoor Jong Oranje Dames de winnaar is van het zeslandentoernooi in Antwerpen.

Jong Oranje Heren – Groot-Britannië 5-3

Voorafgaand aan het duel ging Groot-Britannië de finale in als de favoriet, met een honderd procent score in de groepsfase. Daarnaast wonnen zij eerder van Nederland met 2-3 in een spannend duel. De finale was zeker vergelijkbaar met de eerdere ontmoeting tussen de twee landen. In een spannende wedstrijd won Jong Oranje Heren met 5-3 van de Britten, waardoor zij het toernooi als winnaar afsluiten.

In het eerste kwart begonnen de mannen van bondscoach Alexander Cox furieus aan de wedstrijd en kwamen snel op een 2-0 voorsprong. Almere-speler Daniël de Haan opende de score, waarna aanvoerder Jip Janssen zijn zoveelste strafcorner succesvol wist om te zetten in een doelpunt. Marlon Landbrug, die terug kan kijken op een succesvol zeslandentoernooi, bracht de voorsprong van Jong Oranje Heren zelfs naar 3-0, waarna Groot-Britannië voor de rust nog iets terug deed.

Na de rust kwamen de Britten zelfs tot twee keer toe op één doelpunt van Nederland. Eerst maakten zij de 3-2, waarna Tjep Hoedemakers het verschil weer naar twee doelpunten bracht. In het laatste kwart kwam Groot-Britannië toch weer terug tot 4-3. Daarna was er nog hoop om helemaal terug te komen, tot Janssen zijn tweede strafcorner binnenschoot en de wedstrijd in het slot gooide.