JOD in halve finale na winst op Spanje: ‘Press liep goed’

De poulefase zit er al weer op voor de Jong Oranje Dames. De ploeg van Rick Mathijssen boekte dinsdag de tweede overwinning op het Junior Europees Kampioenschap in Valencia. Spanje werd met 2-4 verslagen. Daarmee is de halve finale al binnen. Door de eerdere terugtrekking van Italië hoeft Jong Oranje pas weer op zaterdag in actie te komen. 

De Jong Oranje Dames hadden de pot tegen Spanje eigenlijk al lang en breed in de tas zitten. Door goals van Marijn Veen, Ginella Zerbo en twee van Yibbi Jansen was de score 1-4. Toch ontstond er vijf minuten voor tijd paniek in de ploeg. Spanje rook bloed en gaf nog één keer gas. Hester van der Veld kreeg een groene kaart en de Spanjaarden maken 2-4. Nog steeds niets aan de hand, maar even later kreeg Nederland een corner tegen voor treuzelen bij het uitnemen en kon Karlijn Adank op het nippertje de aansluitingstreffer voorkomen. Vlak voor het einde moest ook Yibbi Jansen inrukken. Zij kreeg geel voor een fysieke overtreding.

Het bleef uiteindelijk 2-4. ‘Eigenlijk was er niks aan de hand’, reflecteert Van der Veld na het duel op de slotfase. ‘We stonden eerder op het punt de score uit te breiden dan dat we in de problemen zouden komen. Maar dan pak ik een domme kaart en scoren zij direct. Dat was een raar moment, dat we volgende keer moeten zien te voorkomen.’

Spanje – Jong Oranje Dames (c) Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

‘Meer dreiging als ik roep’

Van der Veld is samen met Veen en Zerbo benoemd tot het leiderstrio van dit Jong Oranje. De speelster van hdm vervult die rol met verve en is in het veld constant haar ploeggenoten aan het instrueren en aanmoedigen. ‘Als het zo rommelig wordt, probeer ik nóg meer te coachen en iedereen neer te zetten.’ In haar takenpakket zit onder andere het aansturen van de press. Dat verliep uitstekend dinsdagavond. De Spaanse ploeg was sterk in aanvallend opzicht, met uitblinker Julia Strappato als gevaarlijkste speelster. De verdediging en het middenveld kreeg de bal echter nooit bij hun offensieve spelers, omdat de press van Oranje onder aanvoering van Van der Veld dat telkens voorkwam.

Haar manier van aansturen heeft niet alleen met de timing van de press te maken. Het is ook een manier van psychologische oorlogsvoering, vertelt Van der Veld. ‘Ik roep vaak in het veld naar onze midden-middens Mar (Marijn Veen, red.) of Imme (van der Hoek, red.): Volgende bal gaan we! Go, go go! Maar zij mogen ook best beslissen om druk te gaan zetten. Het is niet dat ik het bepaal, maar die Spanjaarden worden banger als we met z’n allen gaan roepen dat we gaan, dan als we alleen maar gaan aanrennen. Doordat ik zo roep, gaat er meer dreiging van uit. Het werkte vandaag en we pakten een paar mooie ballen.’

Spanje – Nederland 2-4 (1-2)
’10 Belen Iglesias 1-0
’15 Marijn Veen 1-1
’20 Yibbi Jansen 1-2 (sc)
’36 Ginella Zerbo 1-3
’42 Yibbi Jansen 1-4
’56 Laura Barrios 2-4

Bekijk het complete speelschema van de Jong Oranje Dames.

Live meekijken? Dat kan via de livestream van de EHF.


Wat vind jij? Praat mee...