Jong Oranje Dames laten twee gezichten zien tegen Ierland 

De Jong Oranje Dames hebben ook het tweede duel in Valencia gewonnen. De ploeg van bondscoach Erik van Driel boekte maandag de volgende zege op het Europees kampioenschap. Ierland werd met 5-1 verslagen, nadat de dames een dag eerder met 6-0 van Frankrijk wonnen. Door de overwinning gaat Oranje aan de leiding in poule A, maar eenvoudig ging het niet tegen de Ieren. 

Ditmaal oogde het moeizaam. Waar de ploeg een dag eerder tegen Frankrijk gretiger was en plezier uitstraalde, ging het tegen de Ieren lastiger. Een compliment voor The Green Army, dat Nederland met hard werken terugdrong en de Oranjemachine na een misstap aan het begin, lamlegde. 

Was het de temperatuur of de wedstrijd van een dag eerder? Het begin van Oranje was echter vlekkeloos. Na zes minuten deed Felice Albers hetzelfde kunstje als een dag eerder tegen de Fransen, waar Freeke Moes haar backhand vlak daarvoor nog van de lijn zag worden gehaald. Albers slalomde over rechts de cirkel binnen en met resultaat. Een strafcorner volgde. Weer was daar Nina van der Marel, die de voorkeur kreeg boven Danique van der Veerdonk. Zij koos met haar sleep weer voor de rechterbenedenhoek, maar daar was de Ierse keepster van op de hoogte. Van de rebound niet: Pien Dicke tipte de openingstreffer binnen. 

Felice Albers feliciteert Pien Dicke na haar doelpunt tegen Ierland. Foto: David Aliaga

Slordigheid

Het oogde onrustig bij Jong Oranje. De swingende combinaties bleven uit en werden ingeruild voor slordigheid. Ballen werden niet aangenomen en passes werden te eenvoudig onderschept. De Ieren genoten zondag van een rustdag, maar moesten zo hard verdedigen, dat ze aanvallend toch geen vuist maakten. Zonde voor de Ieren, want in de tweede helft stond er een ander Oranje.

Wat bondscoach Van Driel precies heeft gezegd is onduidelijk, maar Jong Oranje stond op na rust. Foutloos was het nog steeds niet, maar Oranje rechtte de rug. Freeke Moes pushte een voorzet van Dicke binnen en Yibbi Jansen flatste de derde strafcorner van de wedstrijd via de keepster raak. Siofra O Brien zorgde voor een Iers feest, toen zij Zoë van den Barselaar hoog in de netten passeerde.

JOD winnen ook van Ierland. Foto: David Aliaga

Lang kon The Green Army daar niet van genieten. Een minuut later kon Nina van der Marel nadat de keepster gepasseerd was, vrij uithalen. Weer bleek de strafcorner een wapen voor de ploeg, toen Yibbi Jansen strafcorner nummer vier snoeihard in de linkerkruising sleepte. Zo won de ploeg toch nog met ruime cijfers, maar eenvoudig ging het niet tegen de stugge Ieren. 

Ierland staat samen met Frankrijk onderaan in Poule A. Beide ploegen kwamen twee jaar eerder bij het EK nog goed weg, toen de strijd om degradatie werd afgelast, wegens voedselvergiftiging binnen de Spaanse ploeg. Opnieuw staan beide landen er slecht voor. De Jong Oranje Dames hebben de koppositie overgenomen van de Spaanse dames, die ook zes punten haalden uit twee duels, maar met een minder doelsaldo. Dinsdag geniet Oranje van een rustdag, woensdag treft de ploeg Rusland. 

Ierland – Nederland 1-5 (0-1)

Minuut Doelpuntenmaker Score
6 Pien Dicke 0-1
33 Freeke Moes 0-2
41 Yibbi Jansen 0-3
47 Siofra O Brien 1-3
48 Nina van der Marel 1-4
55 Yibbi Jansen 1-5

Wat vind jij? Praat mee...