JOD Europees kampioen na finale zonder spanning

In navolging van de Oranje Heren en Dames én eerder op de avond de Jong Oranje Heren, heeft Jong Oranje Dames de finale van het Europees kampioenschap van België gewonnen. In Valencia ging het in de eindstrijd af en toe wel heel makkelijk voor de ploeg van Rick Mathijssen, al voor rust was de stand 0-3. Na de pauze deed JOD daar precies zo’n schepje bovenop. Het werd 0-6.

Dat het zo makkelijk ging, was natuurlijk voornamelijk de verdienste van Jong Oranje Dames zelf. Ondanks het gemis van speelsters als Pien Sanders en Frédérique Matla, die in de weken ervoor het EK in Amsterdam speelden, Maxime Kerstholt (EK-reserve bij het grote Oranje) en diverse vaste krachten met een langdurige kruisbandblessure (onder anderen Michelle Fillet, Jet Zwolsman en Ilse Kappelle), liet Nederland zien ruimschoots over de beste Europese selectie onder 21 jaar te beschikken.

In de poulefase was er nog een zuinige 2-1 overwinning op de zuiderburen, maar in de finale pakte JOD helemaal uit. Oranje-Rood-speelster Freeke Moes zegt dat haar ploeg niet kon wachten om de finale te spelen. ‘We hadden de hele dag zoveel zin, maar we moesten tot 20.00 uur wachten. De spanning voor een finale is toch ander dan voor een poulewedstrijd. We konden vandaag nog meer geven.’

Moes maakte vooral naam door bij de eerste drie treffers betrokken te zijn. Bij de 0-1 gaf zij voor op Ginella Zerbo, de 0-2 en 0-3 maakte ze zelf. Bij de 0-2 werd ze overigens wel wat geholpen door een treuzelende Damy Sistermans. De Belgische aanvoerder kreeg de bal bij het uitverdedigen niet onder controle en middenaanvaller Moes was er snel bij om de verdedigster de bal te ontfutselen. Moes’ afronding, een geplaatste push in de linkerbovenhoek, was heel fraai. ‘We hadden afgesproken om meteen druk op haar te zetten’, geeft Moes toe. ‘Ze bleef maar draaien, dus ik dacht ik stap in. Vervolgens deed de keeper eigenlijk ook niet zoveel, dus kon ik hem er zo overheen pushen.’

Maud Renders maakte de vlak na rust ook nog eens 0-4 van en was het duidelijk dat Nederland naar een monsterscore zou uitbreiden. Pogingen uit de strafcorner van Yibbi Jansen, Sanne Koolen en opnieuw Moes werden weliswaar gekeerd door Pauline de Ryck, de Belgische goalie die de tweede helft speelde. Zeven minuten voor tijd viel die vijfde treffer dan toch. Imme van der Hoek was attent ten De Ryck een rebound moest weggeven op schot van Elin van Erk. Ook Jansen deed nog een duit in het zakje. Zij maakte uit een strafcorner de 0-6.

België – Nederland 0-6 (0-3)
‘5 Ginella Zerbo 0-1
’15 Freeke Moes 0-2
’25 Freeke Moes 0-3
’35 Maud Renders 0-4
’53 Imme van der Hoek 0-5
’59 Yibbi Jansen 0-6 (sc)

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...