EK: JOD ten koste van titelverdediger Spanje naar halve finales

De dames van Jong Oranje hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK U21 in Gent. Met de ruime zege op Wales (11-0) en het verlies van Spanje tegen België (1-0) eindigde de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars woensdag als tweede in de poule achter de Belgische ploeg.

Met twee punten uit twee wedstrijden bezette Jong Oranje een derde plaats in de poule. Om de laatste vier te bereiken moest Nederland winnen van Wales, dat nog puntloos was en al zestien treffers incasseerde. Hoe hoog de uitslag moest zijn voor Jong Oranje was mede afhankelijk van de andere wedstrijd in de poule die tegelijkertijd op het andere veld werd gespeeld tussen België en Spanje, de nummers één en twee met beide vier punten.

Er werden doelpunten gevraagd en dat was nu net het pijnpunt bij Jong Oranje in de eerste twee duels in Gent. De ploeg scoorde slechts twee keer. Op de beslissende momenten was het in de cirkel niet doortastend genoeg.

Eerste goal in tweede kwart

Ook tegen Wales was Jong Oranje de bovenliggende partij, maar duurde het tot het tweede kwart voordat de score werd geopend. Mette Winter tikte de bal van dichtbij in het doel. Tot dat moment was Jong Oranje wel dreigend maar had de ploeg weinig uitgespeelde kansen gecreëerd. Een schotkans van Zoë Admiraal uit open spel werd gekeerd door de keepster en zes strafcorners in het eerste kwartier bleven onbenut.

De 2-0 verscheen zeven minuten later op het bord. In een scrimmage voor het doel van Wales gaf Teuntje de Wit het laatste zetje. Nauwelijks een minuut later tekende Admiraal voor de 3-0.

Zoë Admiraal aan de bal voor Jong Oranje in de wedstrijd tegen Wales op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Daarmee was op dat moment aan de helft van de missie voldaan. Met de tussenstand van 0-0 bij België-Spanje moest Jong Oranje nog drie keer scoren om Spanje op basis van het aantal gescoorde doelpunten te passeren in de stand en als tweede de poulefase af te sluiten.

Score opgevoerd

Dat perspectief leek de ploeg nog meer vooruit te stuwen. De vierde treffer liet niet lang op zich wachten. Opnieuw was Winter de doelpuntenmaakster. En daarmee was het voor rust nog niet gedaan, want Fokke maakte er 5-0 van.

Jong Oranje leek los, want het derde kwart was nog nauwelijks begonnen of Maria Steensma tipte de strafcorner tegen de touwen voor 6-0. Virtueel stond de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars na dat doelpunt in de halve finales omdat bij België-Spanje nog niet was gescoord.

Het was voor Jong Oranje niet het signaal om gas terug te nemen. De ploeg bleef optrekken naar de vijandelijke cirkel. Na een mooie combinatie tikte Winter de bal in het lege doel. Het was haar derde doelpunt van de wedstrijd.

De score werd in het derde kwart nog meer opgevoerd. Een backhandtip van Steensma betekende de 8-0. Met deze stand zat er wellicht meer in dan een tweede plaats in de poule. Met een score van 10-0 zou Jong Oranje bij een uitslag van 0-0 bij Spanje-België zelfs de Belgische dames passeren in de stand.

Amber Brouwer in gevecht om de bal tijdens het duel van Jong Oranje tegen Wales op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Elf doelpunten

En die 10-0 kwam dichterbij en werd ook gehaald. Vlak voor het einde van het derde kwart tilde Steensma, ook haar derde goal, de tussenstand naar 9-0 en de tiende treffer viel twee minuten in het vierde kwart en kwam op naam van Belén van den Broek. Het slotakkoord was voor Luna Fokke die de 11-0 eindstand op het bord zette.

De eerste plaats in de poule werd het uiteindelijk niet voor Nederland. België scoorde twee minuten voor tijd de enige treffer in het duel met Spanje (1-0). Het betekende voor Jong Oranje de tweede plaats en een plek in de halve finales ten koste van de Spaanse ploeg, die titelverdediger was na het goud van 2019 in Valencia.

Nederland – Wales 11-0 (5-0)
18. Mette Winter 1-0
25. Teuntje de Wit 2-0
25. Zoë Admiraal 3-0
29. Mette Winter 4-0
30. Luna Fokke 5-0
31. Maria Steensma 6-0 (sc)
36. Mette Winter 7-0