JOD zorgen voor vuurwerk tegen Fransen op quatorze juillet 

Eindelijk mochten de Jong Oranje Dames beginnen aan hun Europees kampioenschap in Valencia. Dat ze er zin in hadden was duidelijk te merken. Jong Oranje won de wedstrijd op quatorze juillet tegen de onbekende Fransen met 6-0. Een wedstrijd waarin vooral de strafcorner een wapen bleek.

Op de nationale feestdag van de Fransen waren het vooral de Jong Oranje Dames die voor vuurwerk zorgden. De slalom en daarna het schot op goal, daar had Felice Albers een dag eerder op de training nog op geoefend. Terwijl de rest van de ploeg aan het opruimen was geslagen, oefende de middenvelder van Amsterdam nog op haar schot. Met resultaat. Zo haalde ze direct in de eerste vijf minuten twee strafcorners voor haar ploeg. 

En met die strafcorners wist Nina van der Marel wel raad. De speelster van hdm sleepte met haar eerste balcontact de openingstreffer binnen en herhaalde twee minuten later dat kunstje feilloos. Een kopie van de strafcorner daarvoor, ging er opnieuw moeiteloos in. Naast Yibbi Jansen en Danique van der Veerdonk bleek ook Van der Marel te beschikken over een gevaarlijk wapen. Een wapen waar bij hdm met Pien van Nes weinig gebruik van wordt gemaakt.

De Fransen oogden minder fit dan Nederland. De ploeg speelde 24 uur eerder nog een zware wedstrijd. De Fransen stonden toen tot en met het derde kwart nog op een gelijkspel tegen Spanje en dat was tegen Oranje te merken. Ook vandaag waren de temperaturen in Valencia hoog. Tijdens het eerste fluitsignaal gaf de thermometer nog over de dertig graden aan. Er was eveneens weinig schaduw te bekennen op veld 2, wat op een kleine tien minuten lopen ligt van Estadio Bereró, het hockeystadion in Valencia. 

Noor de Baat in actie tegen Frankrijk. Foto: David Aliaga

De strafcorner van Jansen

Direct in het tweede kwart was het spelbeeld duidelijk: Oranje viel aan, Frankrijk hield tegen. Zo kreeg Albers nog een dot van een kans met haar backhand en miste Freeke Moes net de scherpte bij haar tip-in. Ook Noor de Baat mocht het proberen vanaf rand cirkel, maar keer op keer stond Lucie Ehrmann in de weg. De keepster van Frankrijk bewees meerdere malen haar waarde. Het was Yibbi Jansen die in de slotminuut toch de keepster kon passeren. De ploeg versierde in de slotminuten voor rust twee strafcorners. Haar eerste inzet werd gekeerd, maar met strafcorner vier wist de voormalig speelster van Oranje-Rood wel raad. Zij bracht haar ploeg voor rust op een ruime 3-0 voorsprong.

Weer was het Jansen die na rust direct weer aan mocht leggen voor strafcorner nummer vijf. Zij herhaalde net als Van de Marel eerder, haar kunstje en pushte zo de 4-0 binnen. Even later gaf Albers een lesje slalommen en sloeg daarna genadeloos en de kruising. Een goal waar ze de eerste helft al hard naar op zoek was. De eerste veldgoal van Jong Oranje. De 5-0 voorsprong zorgde echter wel voor slordigheid binnen de ploeg van bondscoach Erik van Driel. De Franse dames moesten het vooral hebben van persoonlijke acties van Yohanna Lhopital en Michaela Lahlah. Ook telt de nationale selectie drie Nederlanders met een dubbel paspoort: Guusje van Bolhuis, Pauline Merle en Maria Rockall. Keepster Anke van Goudoever – die per kwart afwisselde met tweede keepster Zoë van den Barselaar – moest in het derde kwart een keer in actie komen. De enige Franse strafcorner die daarna volgde, mislukte.

Hoog rendement

Het slotakkoord was opnieuw aan Albers en opnieuw uit een strafcorner. Zo haalde Jong Oranje in het duel met de Fransen zeven strafcorners en was het vijf keer raak. Dit keer werd er niet gekozen voor een rechtstreekse push, maar een variant. Via Margot van Hecking Colenbrander tipte Albers de 6-0 in de kruising. De Baat, Moes, Fay van der Elst. Ieder kregen ze nog grote kansen, maar het prijsschieten bleef zonder resultaat. De Jong Oranje Dames boeken de eerste ruime overwinning op het Europees kampioenschap. Maandag wacht Ierland. Die ploeg verloor zaterdag van Rusland.

Nederland – Frankrijk (3-0) 6-0

Minuut Doelpuntenmaker Score
4 Nina van der Marel (sc) 1-0
6 Nina van der Marel (sc) 2-0
30 Yibbi Jansen (sc) 3-0
32 Yibbi Jansen (sc) 4-0
37 Felice Albers 5-0
55 Felice Albers (sc) 6-0

Wat vind jij? Praat mee...