Jong Oranje begint WK in Zuid-Afrika met negenklapper tegen VS

Jong Oranje is het WK onder 21 jaar in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom uitstekend begonnen. Op de openingsdag werd Amerika met 9-0 verslagen. Dat kwam mede door een fantastische start. Na het eerste kwart stond Nederland al met 4-0 voor.

Trotse gezichten op de blauwe mat tijdens het Wilhelmus, dat voluit werd meegegalmd. Daar stonden ze. Eindelijk. Het toernooi met die veelbesproken, uiterst rommelige aanloop startte tegen een povere tegenstander. De talenten van Verenigde Staten, de nummer drie van de laatste Pan American Cup, werden volledig overlopen door het – dat moet ook worden gezegd – ontzettend gretige Oranje. Alle teleurstelling en onzekerheid van de laatste maanden leidden tot een enorme dadendrang in het eerste kwart.

In zalige hockey-omstandigheden – niet al te veel zon, maar wel boven de twintig graden – viel al na vier minuten de openingstreffer, uit de eerste corner van de wedstrijd. Luna Fokke sleepte onberispelijk raak, aan de rechterkant van de keeper. Amerika werd constant opgejaagd en kwam amper over de middenlijn. Uit een van de vele aanvallen van Nederland schoot Noor Omrani, na mooi voorbereidend werk van Maria Steensma, met een fijne backhand na elf minuten de 2-0 binnen. In de slotminuut van dat sprankelende eerste kwartier haalde ook Noor de Baat hard en doeltreffend uit met haar backhand, nadat ze zichzelf mooi vrijspeelde in de cirkel.

Nog in diezelfde minuut deelde Jip Dicke nog een tik uit aan de Amerikanen, de nummer acht van het vorige jeugd-WK. De spits van HDM tikte van dichtbij binnen. Nederland slaagde er na de korte pauze niet in om dat doeltreffende eerste kwart een mooi vervolg te geven. Kansjes kwamen er zeker, was het was te veel ‘net niet’. Net een variant van een corner – waarvan Oranje er zes kreeg voor rust – niet goed uitgevoerd. Net te laat, of juist te vroeg bij een tip-in. Opvallend was een moment vlak voor rust, waarin Nederland groen kreeg omdat bij een aanvallende corner de aangever te laat klaarstond. De scherpte was dus eventjes weg.

Tijdelijk kwaaltje

Gelukkig bleek dat een tijdelijk kwaaltje. Want na rust pakte Jong Oranje de draad weer ‘gewoon’ op. Luna Fokke tilde met haar tweede cornergoal de stand naar 5-0. Zes minuten later mocht Rosa Fernig twee keer aanleggen voor een geslagen corner. De eerste poging ging nog naast, maar de tweede werd keihard binnengebeukt door de captain van de ploeg van Dave Smolenaars: 6-0.

In het laatste kwart was het opnieuw Fokke die raakpushte. Via de onderkant van de lat viel de bal achter de lijn, waardoor de middenvelder van Kampong al na een dag op drie treffers staat. Amerika, dat in totaal maar vier keer in de Nederlandse cirkel kwam, kon weinig meer uitrichten. Terwijl het steviger begon te regenen, zocht Jong Oranje nog naar doelpunten. En die kwamen er ook, via Marleen Jochems en Mette Winter. Het onderstreepte de prima start die Nederland heeft gemaakt. Morgen (zaterdag) wacht alweer de volgende tegenstander, dan speelt Jong Oranje tegen Canada.

Nederland – Verenigde Staten 9-0 (4-0)
‘4 1-0 Fokke (sc)
’11 2-0 Omrani
’15 3-0 De Baat