Oranje U21 (dames) komt bij EK niet verder dan 1-1 tegen België

Jong Oranje Dames is het EK in het Belgische Gent met een gelijkspel gestart. De ploeg van Dave Smolenaars, kroonde zichzelf in april jl. nog tot wereldkampioen. Met een nieuwe formatie was Oranje in de brandende zon en met een temperatuur van 32 graden Celcius net niet efficiënt genoeg.

Freed from desire. Al na vier minuten schalde deze hit uit 1996 uit de boxen vanwege een treffer van Nederland. Een vrije slag vanaf de 23-meterlijn viel in de stick van Isa Kroot. Kroot was niet zelfzuchtig en speelde de bal af op Teuntje de Wit, die deze eerste de beste kans zo achter de Belgische keepster prikte. Een droomstart voor de wereldkampioen.

Tweerichtingsverkeer

Eenrichtingsverkeer werd het daarna niet. Hoewel de ploeg van Dave Smolenaars tijdens het eerste kwart domineerde door net sterker aan de bal te zijn en soepeler te combineren, kwam België er af en toe gevaarlijk uit. De grootste kans was voor Alix Marien, vlak voor het einde van het eerste kwart. Terwijl Sophie Schelfhout op de bank zat met een groene kaart, kreeg de Belgische aanvalster de bal op een presenteerblaadje voor een leeg doel. Marien verzuimde dit buitenkansje op de 1-1 te benutten, mede dankzij alert ingrijpen vanuit de Nederlandse defensie.

Teuntje de Wit is de Belgische keepster Maud Dewelde te slim af. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

In het tweede kwart voerden de Belgen, gesterkt door hun thuispubliek, de druk op. Iets waar Nederland moeite mee leek te hebben. Het leverde een handvol kansjes op, waarvan de grootste een sleeppush was. Keepster Sofie ter Kuile voorkwam de gelijkmaker met een mooi blok en hield ook bij de pogingen daarna haar doel schoon.

Toch géén strafbal

Juist toen Nederland in de tweede helft het ritme weer opgepakt leek te hebben, kwam de gelijkmaker alsnog. In een counter belandde de bal via een aantal Belgische speelsters bij Noa Schreurs. De achttienjarige Gentse, écht spelend op eigen terrein, hoefde alleen maar haar stick neer te leggen om de bal over de doellijn te zien verdwijnen.

België bleef aandringen, mede door nu en dan slordig balverlies aan Nederlandse zijde. Toch was het Oranje dat de grootste mogelijkheden kreeg om weer op voorsprong te komen. Teuntje de Wit kon vrij uithalen, maar haar schot miste kracht en precisie. Even later kreeg Nederland een strafbal toebedeeld, nadat een sleeppush van Luna Fokke op de voet van een Belgische verdediger was beland. Een beslissing waar het scheidsrechtersduo, na protesten van België, op terugkwam. De daaropvolgende, vijfde strafcorner van Nederland, een variant ditmaal, ging er ook niet in.

Dave Smolenaars spreekt zijn speelsters toe tijdens een break. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Hoewel Oranje er nog een aantal strafcorners uit perste en dichtbij de 2-1 leek, bleef de treffer uit. Zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel en zal de wereldkampioen erop gebrand zijn morgen tegen Spanje alsnog de eerste overwinning aan te tekenen.

Nederland – België 1-1 (1-0)

4. Teuntje de Wit 1-0
42. Noa Schreurs 1-1


1 Reactie

  1. robvisser

    Toch wel een slappe wedstrijd van de Oranje -U21 dames. Teveel slordigheden en zwakke passes en een gebrek aan scherpte. De Belgen waren veel fanatieker, een wedstrijd tegen Nederland maakt altijd wat extra's bij hen los. Deze Nederland -U21 dames zijn kwalitatief ook niet vergelijkbaar met het team dat in Zuid-Afrika kampioen werd. Dat is ook wel logisch. Een nieuwe cyclus begint, met nieuwe speelsters erbij. Dat kost tijd.


Wat vind jij? Praat mee...