Jong Oranje Dames tonen met 10-klapper direct klasse tegen Korea

Na een doelpuntenregen in de eerste paar minuten was de wedstrijd tussen Jong Oranje Dames en Jong Zuid-Korea eigenlijk al beslist. Oranje was gretig, fel op de bal en overrompelde Korea in de eerste helft. In de tweede helft, die werd ontsierd door een op het oog zware knieblessure bij Michelle Fillet, liet Oranje minder zien. Een eindstand van 10-2 betekent echter een droomstart van het WK onder 21 in Santiago, Chili.

Er was wat spanning voor de eerste WK-wedstrijd, maar die gleed al in de eerste minuut van de Oranje Dames af. In de eerste de beste aanval, na 30 seconden speeltijd, flatste Joosje Burg meteen hoog en hard de 1-0 binnen. De opmars voor een doelpuntenregen in de eerste paar minuten. Pien Sanders tipte binnen uit een strafcorner en ook Pleun van der Plas en Michelle Fillet kregen de bal achter de Koreaanse doelvrouw Eunhee Lim. 4-0, na 8 minuten spelen.

Oranje zakte onder de brandende Chileense zon vervolgens iets terug, maar bleef de wedstrijd controleren. Een strakke backhandvoorzet van Frederique Matla, die een sterke wedstrijd speelde, leverde ook van het niet-Nederlandse publiek een bewonderend ‘wow’ op. Na de 5-0 van Van der Plas kreeg Matla echter groen en Oranje even daarna een strafcorner tegen. Anne Veenendaal voorkwam een treffer uit een direct schot, maar uit de rebound kon eenvoudig binnengetikt worden door Seoyeong Kim. Nog maar koud terug in het veld deed Matla echter meteen iets terug. Ze sleepte uit een strafcorner hoog in het dak binnen en bracht de stand op 6-1. De resterende 10 minuten van de eerste helft waren minder sterk van Oranje.

Knieblessure Michelle Fillet

Na vijf minuten spelen in de tweede helft was het de sterk van achteruit doorgelopen Fabienne Roossen die de 7-1 binnentikte na een mooie actie van Maxime Kerstholt. Niet veel later zorgde een misstap van Michelle Fillet ervoor dat zij, duidelijk in veel pijn aan haar knie, per brancard het veld moest verlaten. De scrimmage in de cirkel resulteerde in een strafbal, die Frederique Matla koelbloedig benutte: 8-1. Pleun van der Plas maakte even daarna ook haar derde van de wedstrijd.

Een mindere fase van Oranje zorgde ervoor dat Zuid-Korea iets terug kon doen. Soyun Moon gleed knap binnen. Nederland was aan het eind van de wedstrijd minder fel en deed het iets rustiger aan, maar hield het verdedigend goed dicht. Voor het publiek minder spannend, maar de wedstrijd was al gespeeld. Pien Sanders zorgde, via een speelster van Korea, als kers op de taart echter 6 minuten voor tijd ook voor de magische 10 op het scorebord.

Nederland – Zuid-Korea 10-2

‘1 Joosje Burg 1-0
‘3 Pien Sanders 2-0 (sc)
‘7 Pleun van der Plas 3-0
‘8 Michelle Fillet 4-0
’13 Pleun van der Plas 5-0
’23 Kim Seoyeong 5-1
’26 Frederique Matla 6-1 (sc)