KNHB trekt Jong Oranje terug van WK in Zuid-Afrika

De Jong Oranje-vrouwen spelen dit jaar geen WK. De KNHB heeft de Nederlandse afvaardiging teruggetrokken voor het toernooi dat van 2 tot 13 april in Zuid-Afrika wordt gehouden.

De bond ziet geen mogelijkheid om Jong Oranje op een verantwoorde wijze mee te laten doen aan het kampioenschap in speelstad Potchefstroom. ‘Punt van zorg is de fysieke belasting van de speelsters in de maanden maart en april’, schrijft de KNHB in een persbericht.

Toen eerder deze maand naar buiten kwam dat het WK werd verplaatst naar april, was meteen duidelijk dat dit niet het meest ideale moment was. Het toernooi was door wereldhockeybond FIH in een drukke periode gepland, waarin voor vele landen competitieduels en EHL-wedstrijden op het menu staan.

Bondscoach Erik van Driel van Jong Oranje Dames. Foto: Koen Suyk

‘Het is een enorme teleurstelling dat we deze beslissing hebben moeten nemen’, reageert Joost van Geel, prestatiemanager bij de bond. ‘De fysieke belasting voor een groot aantal speelsters van Jong Oranje zou in deze periode echter enorm groot worden met een WK, Hoofdklasse én de EHL. Voor deze speelsters zou dit betekenen dat zij 15 wedstrijden in 43 dagen op het programma hebben staan’, zo rekent Van Geel voor.

Selecties groter, toernooi korter

Via een omweg werd gezocht naar een oplossing voor het overvolle speelschema. De Hoofdklasse-verenigingen, de Europese hockeybond en de KNHB hoopten met een aantal aanpassingen dat WK-deelname toch ‘met een verantwoorde fysieke belasting’ mogelijk zou zijn. Zo lag de suggestie om met selecties van twintig, in plaats van achttien speelsters, te spelen op tafel. Ook het inkorten van het WK kwam ter sprake. De FIH zag echter geen mogelijkheid om de plannen te wijzigen, aldus de KNHB.

Voor deze speelsters zou dit betekenen dat zij 15 wedstrijden in 43 dagen op het programma hebben staan Joost van Geel, prestatiemanager van de KNHB

Het WK-21 zou aanvankelijk van 5 tot en met 16 december worden gehouden, maar door de oprukkende omicron-variant van het coronavirus werd het evenement afgelast. Nadat vele teams opriepen om het toernooi alsnog te houden, kwam het mondiale kampioenschap terug op de kalender.

België is er ook niet bij

Nederland is overigens niet het enige land dat afziet van deelname. Eerder deze week maakte de Belgische bond bekend dat ook hun team niet meedoet vanwege een overvol programma en bescherming van de eigen competitie.


2 Reacties

  1. lenny-baker

    Super KNHB om de speelsters en de eigen competitie te beschermen en een keer een tegengeluid richting FIH te laten horen!

  2. r-wortmann

    de Bond geeft aan dat het een fysieke kwesie is maar ik denk dat er meer fysieke als wel als mentale druk is. Vergeet niet dat dit tegen een examen periode aanloopt. daarnaast de voorbereiding voor het tournnooi, reizen en daarop het aantal speel dagen spelen is erg veel. Dit vergt samen met de ‘spanningen’ omtrent de Corona nogal wat inspanning en kan veel effect hebben op spelen, mentaal en fysieke gezondheid. Jammer KNHB hier had je nog wat punten kunnen scoren! Maar uiteindelijk een gerechtvaardigd besluit!


Wat vind jij? Praat mee...