Jong Oranje na wonderbaarlijke comeback in thriller wereldkampioen

Op verbluffende wijze heeft Jong Oranje zondagavond in Santiago de wereldtitel geprolongeerd. Halverwege de WK-finale tegen Argentinië was Nederland op sterven na dood door een 0-2 achterstand. Maar twee rake sleeppushes van Mikki Roberts brachten de stand na rust weer in evenwicht. Keeper Sofie ter Kuile leidde Jong Oranje in de shoot-outs vervolgens naar de wereldtitel.

Aanvaller Jip Dicke verzilverde de laatste shoot-out. Zij trok een sprint richting Sofie ter Kuile die in de buurt van de hoekvlag stond te wachten en sprong de keeper in haar armen. De internationals van Jong Oranje stormden vervolgens op de twee hoofdrolspelers af. Er volgde een feest dat zijn weerga niet kende. Jong Oranje had het onmogelijke gepresteerd door alsnog de wereldtitel te prolongeren, na een 0-2 achterstand in de rust.

Direct vanaf de eerste shoot-out nam Nederland de touwtjes in handen. Het was Mette Winter die Jong Oranje op voorsprong zette. Ter Kuile stopte vervolgens de shoot-out van de Argentijnse speelster Zoe Diaz, de maker van de 0-1. Daarna scoorde Guusje Moes wel en hield Ter Kuile ook de poging van aanvoerder Valentina Raposo tegen. Daardoor leidde Nederland de serie met 2-0.

Eline Jansen maakte daarna de 3-0. Hierdoor stond Nederland op matchpoint. Ter Kuile stopte daarna ook de shoot-out van Sol Pagella, maar deze moest worden overgenomen en toen scoorde Pagella wel (3-1). Jip Dicke besliste de WK-finale vervolgens door de bal via de Argentijnse keeper Mercedes Artola in het doel te schieten.

Jong Oranje prolongeerde na een wonderbaarlijke comeback de wereldtitel. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Argentinië kwam uit een strafcorner op voorsprong

Nederland begon slecht aan de WK-finale. Jong Oranje stond stijf van de spanning en speelde de slechtste eerste helft van het toernooi. Argentinië, gesteund door het luidruchtige publiek, was duidelijk andere koek dan Engeland (8-1) en Spanje (4-1), de tegenstanders die Nederland in de halve finale en de kwartfinale met ruime cijfers had verslagen.

Pas na twintig minuten hockeyen was daar de eerste kans van de finale, toen Nederland geen vijf meter afstand hield en een strafcorner cadeau gaf. De voeten van het luidruchtige Argentijnse publiek begonnen direct met stampen. Argentinië verraste door te kiezen voor een variant. In plaats van rechtstreeks op doel te slepen, koos Daiana Pacheco ervoor om de bal te passen naar Zoe Diaz, die bij de tweede paal direct raak tipte. De eerste kans van de wedstrijd leverde meteen een Argentijns doelpunt op: 0-1. Een domper voor Nederland.

Eline Jansen en Mette Winter zijn uitzinnig van vreugde na de winnende shoot-out van Jip Dicke. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Argentinië liep nog voor rust uit naar 0-2

Vervolgens werd het voor Jong Oranje allemaal nog veel erger. Twee minuten voor rust gaf Jong Oranje opnieuw een strafcorner weg. Nu was het aanvoerder Valentina Raposo van Argentinië – die Las Leoncitas vrijdagavond met haar rake shoot-out tegen Belgie naar de WK-finale had geleid – die de bal steenhard langs lijnstop Jip Dicke sloeg: 0-2. Dit was een mokerslag voor Jong Oranje, dat in de halve finale tegen Engeland (8-1) juist een masterclass had gegeven.

Na rust slaagde Nederland er op wonderbaarlijke wijze in om de WK-finale te doen kantelen. Het was Trijntje Beljaars in de 35ste minuut bij wie het allemaal begon, toen zij een strafcorner versierde. Verdediger Mikki Roberts kwam naar voren gelopen en meldde zich op de kop van de cirkel. De speelster van Tilburg deed wat ze moest doen: zij sleepte de bal aan de stickkant van keeper Artola tegen de plank: 1-2. Hierdoor gloorde er plotseling weer hoop voor Jong Oranje.

Drie minuten voor tijd sleepte Mikki Roberts de gelijkmaker binnen, de 2-2. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Mikki Roberts werd de heldin van Jong Oranje

Nederland speelde in de tweede helft veel beter dan voor rust. Nog voor het einde van het derde kwart haalde Jip Dicke een strafcorner, de tweede voor Nederland. Roberts meldde zich opnieuw. Maar deze keer sleepte zij de bal naast. Trijntje Beljaars tipte even later een voorzet van Guusje Moes vanaf de linkerflank net naast.

De klok tikte richting een deceptie voor Nederland. Maar met nog drie minuten op de klok kwam de wonderbaarlijke comeback alsnog tot stand, toen Roberts de bal op een Argentijnse voet legde en een strafcorner versierde, de derde op rij. Roberts klaarde de klus vervolgens zelf: ze sleepte de bal laag via de stick van keeper Artola net boven de plank: 2-2. Het vak met meegereisde familieleden van de speelsters van Jong Oranje ontplofte.

De comeback werd vervolgens pas echt voltooid met het winnen van de shoot-outs. Daardoor kroonde Jong Oranje zich voor de vijfde keer in de geschiedenis tot wereldkampioen.