Jong Oranje opent WK met 2-2 gelijkspel tegen Australië

In een zwaar gevecht met Australië heeft Jong Oranje het WK-21 in Chili afgetrapt met een 2-2 gelijkspel. Nederland domineerde een groot deel van de wedstrijd, maar kwam twee keer op achterstand. Trijntje Beljaars scoorde een paar minuten voor tijd de 2-2.

Het was broeierig warm, er stond wel een zuchtje wind, maar toch begon Nederland in een te lage versnelling. Australië, één van de toplanden op dit wereldkampioenschap, kletste er meteen bovenop. Jong Oranje moest daaraan wennen. ‘Intensiteit’, brulde bondscoach Dave Smolenaars vanuit de dug-out, al na een paar minuten hockeyen.

Jong Oranje leek in de wedstrijd te groeien. Schoten van Lotte Beetsma en Emma Reijnen leverden de eerste kansjes van de wedstrijd op. Maar alles veranderde toen Australië na twaalf minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd verdiende. Taturn Stewart pushte de bal meteen hoog langs eerste keepster Sofie ter Kuile. Australië leidde met 0-1. De speelsters van Jong Oranje die op dat moment in het veld stonden, staken direct de koppen bij elkaar.

Australië is uit een strafcorner op 0-1 voorsprong gekomen. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Alessia Norbiato vervangen door Noa Muller

Het was niet de eerste tegenslag voor Jong Oranje de afgelopen 24 uur, na de overtuigende 10-0 winst maandag in de oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Dinsdagmiddag hakte de technische staf een belangrijke knoop door. Alessia Norbiato is sinds een paar dagen ziek. Ze miste de laatste trainingsmomenten en werd zodoende niet fit bevonden om aan het WK te beginnen. Norbiato is vervangen door reserve Noa Muller en is nu zelf reserve. Een domper voor Norbiato, die een week voor vertrek naar Chili nog groen licht kreeg na haar knieblessure. Ze kan alleen nog in actie komen als één van haar teamgenoten een blessure oploopt.

Na de vroege tegenslag van de 0-1 zette Jong Oranje de schouders eronder. Het tweede kwart domineerde Nederland. Mikki Roberts pushte een strafcorner op de voet van keepster Jordan Bliss. Mette Winter en Trijntje Beljaars stuitten eveneens op de Australische goalie. Deze sterke fase had eigenlijk de gelijkmaker moeten opleveren, maar dat gebeurde niet. Daardoor zocht Nederland met een 0-1 achterstand de kleedkamer op.

In het derde kwart bleef Jong Oranje geduldig. Al snel raakte Nederland de paal. Uitgerekend toen de Nederlandse storm weer wat ging liggen, wist de regerend wereldkampioen de gelijkmaker te scoren. Op aangeven van Mette Winter schoot Guusje Moes uit de draai de gelijkmaker binnen: 1-1.

Guusje Moes heeft Nederland op gelijke hoogte gezet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Trijntje Beljaars maakt de 2-2

Nederland opende in het laatste kwart de jacht op de 2-1, maar moest ook oppassen voor een tegendoelpunt. Australië haalde voor de tweede keer deze wedstrijd een corner. Stewart, de maker van de 0-1, pushte recht op Ter Kuile af. Maar in de rebound schoot Maddison Brooks raak. Met nog zes minuten te spelen keek Nederland opnieuw tegen een achterstand aan.

Jong Oranje toonde vervolgens veerkracht. Drie minuten voor tijd pushte Trijntje Beljaars uit een strafcorner de 2-2 binnen. Zodoende eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Jong Oranje houdt ongetwijfeld een dubbel gevoel aan het duel over: de ploeg zal blij zijn met de late 2-2, maar ook ontevreden dat het overwicht niet is omgezet in winst. Donderdag speelt Nederland de tweede groepswedstrijd, tegen Zuid-Afrika (22.30 uur Nederlandse tijd).