Jong Oranje schrikt even van de VS, maar herpakt zich sterk

Jong Oranje Dames heeft de eerste echte test op het WK goed doorstaan. Na de eenvoudige winst op Zuid-Korea trof Nederland zaterdagmorgen in alle vroegte de Verenigde Staten. Het bleek even wennen: Oranje liet zich in de openingsfase overrompelen door de VS en keek al snel tegen een 1-0 achterstand aan. De Oranje dames herpakten zich echter en bogen de stand voor rust nog om in een 1-3 voorsprong. In de laatste fase van de wedstrijd domineerde Nederland en won met 1-5. Een plek in de kwartfinale werd daarmee al veiliggesteld.

Het balbezit wasin de eerste paar minuten voor de Amerikanen, die na drie minuten spelen hun eerste strafcorner haalden. De variant op de tip ging er meteen in, waardoor Nederland al snel tegen een 1-0 achterstand aankeek. Oranje moest de organisatie even terugvinden, maar herpakte zich. Captain Maartje Krekelaar kreeg een kans op de gelijkmaker, en ook Pien Sanders, die knap een drietal Amerikanen omspeelde, kon uithalen. Keepster Kelsey Bing zag de bal echter voorlangs vliegen. De Oranje Dames kregen steeds meer controle over de wedstrijd. Yentle Leemans tipte net naast.
Vlak nadat de Verenigde Staten bijna hun voorsprong verdubbelden – een intikker werd net gemist – zorgde Imme van der Hoek voor de verlossende 1-1. Ze omspeelde daarbij de Amerikaanse keepster slim.

Combinatiespel

Met snel combinatiespel kwam Oranje er daarna af en toe goed uit, maar te vaak waren de passes slordig, of werd er te lang met de bal gelopen. De Verenigde Staten kon er daardoor op snelheid uit komen. Een strafcorner werd echter knap gekeerd door keepser Josine Koning. Aan de andere kant was het wel raak: Ilse Kappelle schoot een strafcorner hard, via de keeper, binnen: 1-2. Niet snel daarna volgde de volgende corner, slim versierd door Kyra Fortuin, die Yentle Leemans binnen tipte. Ze bepaalde daarmee de ruststand op 1-3.

Controle

Na de pauze had Oranje een veldoverwicht. Al waren ook de Amerikanen op snelheid  gevaarlijk. Pien Sanders vergrootte de score voor Nederland naar 1-4. Ze scoorde uit de rebound van de strafcorner, die bij keepster Bing bleef liggen. Slechts vier minuten later deed Ilse Kappelle er nog een schepje bovenop. Ze sloeg uit een strafcorner gericht de 1-5 binnen en maakte zo haar tweede van de wedstrijd. Oranje liep qua score gemakkelijk uit, maar had het bij vlagen toch knap lastig tegen de Amerikanen. De laatste fase van de wedstrijd was duidelijk voor Nederland. De dames bleven het Amerikaanse doel bestoken, gaven de controle niet meer uit handen en wonnen verdiend met 1-5.