Swingend Jong Oranje via masterclass naar WK-finale tegen Argentinië

Op fantastische wijze heeft regerend wereldkampioen Jong Oranje zich vrijdagavond geplaatst voor de finale van het WK-21 in Chili. Nederland liet geen spaan heel van tegenstander Engeland: 8-1. Trijntje Beljaars, Mikki Roberts en Emma Reijnen scoorden elk twee keer. De WK-finale – tegen Argentinië – wordt komende zondag gespeeld, om 23.15 uur Nederlandse tijd.

De nummer twaalf van Engeland, Claudia Swain, liep na de wedstrijd huilend het veld af. De Engelse speelsters wisten niet wat hen was overkomen. Aanvoerder Daantje de Kruijff van Jong Oranje zei na de masterclass in de halve finale: ‘Ik kan het eigenlijk niet geloven wat er zojuist is gebeurd. Dit is een heel gek gevoel, om de halve finale van een wereldkampioenschap met 8-1 te winnen. Daar houd je vooraf geen rekening mee. We hebben echt heel erg goed gehockeyd. Dit is wat we willen zien.’

Ik kan het eigenlijk niet geloven wat er zojuist is gebeurd Jong Oranje-aanvoerder Daantje de Kruijff

Jong Oranje slaagde er net als in de kwartfinale tegen Spanje in om de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien. Woensdag tegen Spanje duurde het slechts elf minuten om de score van 3-0 te bereiken. Deze keer tegen Engeland duurde dat iets langer: achttien minuten. Vier minuten daarna stond het al geen 3-0 meer, ook geen 4-0, maar zelfs al 5-0. Engeland, dat in de kwartfinale tegenstander Duitsland had uitgeschakeld, werd compleet overhoop gespeeld.

Nederland viert het bereiken van de WK-finale na de 8-1 winst op Engeland. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jong Oranje stond heel snel met 2-0 voor

Eline Jansen, de middenvelder van Kampong, was de speelster van Jong Oranje bij wie het allemaal begon. Er was nog maar 37 seconden gespeeld toen zij het op haar heupen kreeg en de bal tegen een Engels onderbeen speelde, wat meteen leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Mikki Roberts meldde zich op de kop van de cirkel. De meegereisde ouders van de speelsters van Jong Oranje gingen er eens goed voor zitten. Roberts liet hen vervolgens iets prachtigs zien: ze sleepte de bal steenhard in het dak van het doel: 1-0.

Aanvaller Guusje Moes, de zus van international Freeke Moes, dribbelde een paar minuten later in de cirkel van Engeland tussen drie verdedigers door. Zij bediende Trijntje Beljaars, die helemaal vrij stond. Beljaars, die aan een waanzinnig toernooi bezig is, tipte van dichtbij de 2-0 binnen.

Mikki Roberts juicht nadat zij Nederland uit een strafcorner op voorsprong heeft gezet: 1-0. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Na 22 minuten stond het al 5-0

Daarmee was de wedstrijd in feite al zo goed als beslist. Maar Nederland bleef jagen op meer doelpunten. Aanvaller Jip Dicke, die dit WK steeds meer op dreef raakt, schoot met haar backhand de bal via de linkervoet van de Engelse keeper Evie Wood het doel in.

Alsof dat voor de Engelsen nog niet erg genoeg was, werd het voor hen alleen nog maar pijnlijker. Trijntje Beljaars zette het met de bal aan haar stick op een lopen en vuurde een backhandschot op het Engelse doel af, dat uiteenspatte op de linkervoet van de zich strekkende keeper Wood. Oranje scoorde echter alsnog. In de rebound werkte Emma Reijnen de bal binnen: 4-0. Het was het eerste doelpunt van Reijnen op dit WK.

Twee minuten later bediende Mette Winter met een mooi passje vanaf de achterlijn Trijntje Beljaars. Beljaars dook op voor haar man, waarna zij de vrijheid had om de 5-0 binnen te schieten. Er waren toen nog maar 22 minuten gespeeld.

Lilli de Nooijer krijgt een knuffel van Daantje de Kruijff nadat zij de 6-1 heeft gemaakt. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Tweede goal voor Mikki Roberts, Trijntje Beljaars en Emma Reijnen

Het was zelfs zo overtuigend dat Nederland zich kon veroorloven om Sofie ter Kuile in de rust te wisselen voor tweede keeper Babette Backers, om haar ook wat speelminuten te gunnen. Ter Kuile speelde een goede eerste helft waarin ze één redding verrichtte. Het zure voor Backers was dat zij al na drie minuten een tegendoelpunt kreeg, waar ze overigens weinig aan kon doen. De Engelse speelster Scarlett Spavin schoot uit de draai de bal knap in de verre hoek: 5-1.

Het Engelse publiek ontplofte van geluk en geloofde kennelijk in een comeback. Maar aanvallende middenvelder Lilli de Nooijer drukte die hoop al binnen twee minuten de kop in. Een heerlijk opgezette aanval belandde bij Trijntje Beljaars, die vanaf de achterlijn de bal in de stick van De Nooijer speelde. Zij schoot de bal hard en laag in het doel: 6-1.

In het laatste kwart maakte Mikki Roberts het allemaal nog een stuk mooier voor Nederland door een strafcorner tegen de plank te slepen: 7-1. Emma Reijnen schoot vanaf de rand van de cirkel ook de 8-1 nog binnen. Als Jong Oranje op deze wijze ook in de WK-finale speelt, is de wereldtitel binnen handbereik.