Jong Oranje via moedig Zuid-Afrika naar laatste vier op WK-21

De Jong Oranje Dames hebben zich vrijdagmiddag geplaatst voor de halve finales van het WK onder 21 jaar. In de kwartfinale werd gastland Zuid-Afrika, het eerste team dat echt weerstand bood op dit toernooi, met 5-0 verslagen. India is zondag de laatste horde naar de finale.

Een vak vol met Oranje-supporters, vlaggen en meegebrachte vuvuzela’s – die we tot vandaag nog helemaal niet hadden gehoord in Potchefstroom. Het was meer dan duidelijk. Voor Nederland begon het toernooi vandaag pas echt, na die simpele poulefase waar tegenstanders werden verslonden als prooien in het Krugerpark. 9-0, 11-0 en 18-0. Daarna volgden liefst drie rustdagen.

Ze waren dus wel weer toe aan een uitdaging op het blauwe veld van North-West University. Nederland, vandaag zonder Sophie Schelfhout en Teuntje de Wit, toonde dan ook gelijk z’n tanden in deze kwartfinale. De eerste echte kans leverde meteen een goal op. Jip Dicke maakte ‘m, op aangeven van Maria Steensma. Het was alweer de elfde goal voor de spits van HDM, die toe nu toe in elke wedstrijd op dit toernooi in de eerste zestien minuten scoorde.

De oranje-enclave in Potchefstroom. Foto: Frank Uijlenbroek

Al snel bleek dat Zuid-Afrika een moedigere – ze durfden druk te zetten en vielen aan – en daardoor ook veel leukere tegenstander was dan de opponenten van Oranje in de groepsfase. De ultieme blikvanger bij de thuisploeg was ook vandaag Onthatile Zulu, de altijd aanspeelbare aanvaller met schitterende dreadlocks. De Serena Williams van het vrouwenhockey, om maar een vergelijking te maken. Zij dwong Sofie ter Kuile tot haar eerste reddingen van dit toernooi.

Na de eerste corner van de wedstrijd – die was voor Zuid-Afrika – maakte Dicke op vrije wijze ook de 2-0. Een schot van Noor Omrani kwam terug van de keeper, waarna Dicke intikte. Zulu kreeg vlak voor rust nog een grote kans op de aansluitingstreffer, na een slippertje van Danique van der Veerdonk. De spits, afgelopen zomer nog actief op de Olympische Spelen, schoot echter wild over.

Onthatile Zulu in actie voor Zuid-Afrika. Foto: Frank Uijlenbroek

Na rust liet Ter Kuile zich opnieuw gelden. De reserve-keepster van Amsterdam redde prachtig op een rebound, die voortkwam uit de vijfde (!) corner van Zuid-Afrika. Aangever Chante Ferreira leek de bal van dichtbij in te tikken, maar met een schitterende reactie voorkwam Ter Kuile de eerste tegengoal van Nederland tijdens dit toernooi. Het was eigenlijk het laatste moment waarop Zuid-Afrika nog terug kon komen in de wedstrijd. Want vlak daarna deelde Nederland twee harde klappen uit.

Eerst was het Noor Omrani, die een hoge bal van Rosa Fernig prachtig doodlegde en keihard uithaalde met haar wapen, de backhand. Een minuut later was het weer prijs voor Nederland toen Luna Fokke een corner raakpushte. Het was op dat moment – na 45 minuten – pas de tweede keer dat Oranje van de kop van de cirkel mocht aanleggen.

De volgende corner leverde het slotakkoord op van Nederland. Ditmaal haalde Fokke uit met haar forehand, waardoor de 5-0 eindstand op de borden kwam. Een fraaie score, maar vooral de eerste wedstrijd waarin Nederland echt tegengas kreeg. En dat was – zeker voor de de neutrale toeschouwer – wel een keertje fijn.

Nederland – Zuid-Afrika 5-0 (2-0)
‘4 1-0 Jip Dicke
’15 2-0 Jip Dicke
’44 3-0 Noor Omrani
’45 4-0 Luna Fokke
’57 5-0 Luna Fokke