Jong Oranje zet Spanje met 4-0 aan de kant en staat in WK-finale

De Jong Oranje Dames wonnen vannacht met 4-0 in de halve finale van het WK in Chili van Spanje en spelen zondag om 22.30 uur de finale tegen Argentinië. De halve finale was berekenend en zeker niet het beste duel van Nederland dit toernooi. Oranje behield echter wel de controle en breidde de voorsprong geleidelijk uit. Hoogtepunten waren een katachtige redding van Anne Veenendaal en een prachtige inglijd-goal van Maxime Kerstholt. 

Maartje Krekelaar versierde binnen twintig seconden al een strafcorner voor de Jong Oranje Dames. De kleine Spaanse keepster Ana Calvo viste die echter sterk uit de hoek. De corner die volgde vloog over. Oranje had in de eerste fase het beste van het spel, maar moest even zoeken om onder de hoge druk van Spanje uit te hockeyen. Pleun van der Plas maakte na tien minuten de openingstreffer, op aangeven van Yentl Leemans: 1-0. De echte overtuiging bleef bij Oranje vervolgens wat uit. Er volgde een fase waarin van beide kanten weinig kansen te bespeuren waren. Na twintig minuten volgde de tweede corner voor Oranje, die maar rakelings langs de kruising vloog.

Feller hockey

Nederland leefde vervolgens wat op en kwam met feller hockey tot meer kansen. Maartje Krekelaar bereikte met een oogstrelende actie de cirkel, maar werd neergelegd terwijl ze vol kon uithalen: strafbal. Frederique Matla was, zoals vaker dit toernooi, trefzeker vanaf de stip: 2-0. Niet veel later voorkwam Anne Veenendaal de aansluitingstreffer van Spanje. Met een katachtige reflex haalde ze het backhandschot uit de hoek.

Rust

Na sterk doorgaan van Maxime Kerstholt haalde Pleun van der Plas na een aantal speelminuten in de tweede helft een strafcorner. De variant eindigde naast het Spaanse goal. Er werd hard gewerkt door de Oranje dames in het begin van de tweede helft. Fabienne Roosen onderschepte tot drie keer toe knap een bal door snel voor de man te komen. Onder andere captain Maartje Krekelaar vocht voor elke meter. Yentl Leemans werd door Frederique Matla weggestuurd en kwam een-op-een met de keepster, die haar onderuit kegelde. De strafbal van Matla die volgde, werd er door de Spaanse keepster ditmaal echter gestopt.

Finale tegen Argentinië

Op aangeven van Joosje Burg maakte Maxime Kerstholt de mooiste treffer van de avond. Ze gleed de bal hoog in de touwen binnen en gooide de wedstrijd daardoor, twaalf minuten voor tijd, in het slot: 3-0. Een redding van Veenendaal zorgde ervoor dat Spanje niet kon bijsluiten en drie minuten voor tijd besliste Frederique Matla de wedstrijd. De strafcorner werd nog gekeerd, maar de strafbal die volgde was wel raak: 4-0. De de ruime zege gaan de Jong Oranje Dames, ondanks niet hun beste spel, overtuigend naar de finale. Daarin wacht zondag Argentinië als tegenstander, dat Australië met 4-2 versloeg.

Lees meer

foto Robert Sanders - FotostudioRSP foto Robert Sanders – FotostudioRSP


1 Reactie

  1. BobvanWoerkom

    proficiat meisjes. zeer goed gedaan en nu op naar het goud. jullie zijn de beste en dat zullen jullie ook laten zien. heel veel succes en laat ons juichen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Wat vind jij? Praat mee...