Bizar boek van Jong Oranje Dames krijgt gouden laatste hoofdstuk

Jong Oranje Dames is dinsdag voor de vierde keer in de historie wereldkampioen geworden. In de finale van het WK onder 21 jaar in Potchefstroom won de lichting van 2022 met 3-1 van Duitsland, mede dankzij twee treffers van Tessa Beetsma.

De teleurstelling dat het toernooi in december niet doorging. De onzekerheid over een nieuwe datum. De boosheid over de beslissing om Nederland terug te trekken. De blessure van eerste corner Mikki Robberts. De immer wisselvallige coronaregels. Het wegvallen van bondscoach Erik van Driel.

Al die tegenslagen speelde Jong Oranje dinsdagmiddag in Zuid-Afrika de prullenbak in. Het boek van het WK-21, dat al zoveel bladzijdes had, voordat er een bal had gerold, kreeg een laatste hoofdstuk.

Een gouden hoofdstuk.

Heerlijke ambiance

Een hoofdstuk dat geschreven werd in een heerlijke ambiance. Een volgepakt terrein van de North-West University, met een vol oranje-vak. Trommels, gezang en veel geschreeuw. In dat sfeertje begon Nederland – net als Duitsland – wat nerveus en maakte een paar fouten. Dat aarzelende begin was snel vergeten toen Danique van der Veerdonk na zeven minuten de eerste Nederlandse corner benutte. Het was de eerste treffer van het toernooi voor de verdediger van Den Bosch.

Blijdschap na de openingstreffer van Danique van der Veerdonk. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Terwijl het kartonnen kampioensbord al richting veld werd getild – een beetje vroeg, maar soit – greep Oranje de controle over de wedstrijd en kreeg het af en toe wat kansjes. Een backhand van Mette Winter bijvoorbeeld en twee corners – schot Fernig, sleep Van der Veerdonk – die geen resultaat opleverden. Erg was dat aanvankelijk niet, omdat Duitsland amper gevaarlijk werd. Oranje-goalie Sofie ter Kuile hoefde amper handelend op te treden.

Na de rust, waarin het publiek werd vermaakt door vijftig apen die opeens een sprintje trokken achter de goal, liet Duitsland zich wel meteen gelden. De eerste aanval van de tweede helft, over de rechterkant, leverde prompt de gelijkmaker op dankzij een intikker van Sophia Schwabe.

Tessa Beetsma in duel met de Duitse Emily G√ľnther. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Beetsma slaat toe

Het antwoord van Nederland volgde snel, binnen drie minuten. Maria Steensma vlamde de Duitse cirkel in en vond Tessa Beetsma, die voor de 2-1 zorgde. Oranje leek na vier gemiste corners op rij in zwaar weer te komen, toen Floor de Haan een gele kaart kreeg. Inderdaad, leek. Want nog geen zestig tellen na die prent, was het weer Beetsma die haar spitsenbloed toonde. Ditmaal prikte de aanvaller van HDM een voorzet van Noor Omrani – uiteraard met de backhand – binnen.

In de slotfase probeerde Duitsland de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars vol onder druk te zetten. Behalve een verprutste corner en wat halve kansjes, leidde dat niet tot grote problemen, ook omdat Ter Kuile weer prima stond te keepen, Nederland was rustig, kalm en liet zich niet meenemen in de Duitse stress. Het leidde tot het laatste hoofdstuk in het bizarre WK-boek van Jong Oranje. Een boek met veel plottwisten, maar belangrijker: een gouden eind.

Opluchting na de 2-1 van Tessa Beetsma. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Nederland – Duitsland 3-1 (1-0)
7. Van der Veerdonk (sc) 1-0
32. Schwabe 1-1
35. Beetsma 2-1
44. Beetsma 3-1

Lees hieronder de updates van ons liveblog van Nederland-Duitsland terug


6 Reacties

 1. charley

  Zo jammer dat we niet live mee kunnen kijken...

 2. joosts

  Hulde voor de Coach ! Klasse

 3. robvisser

  Een prachtig einde van een indrukwekkend toernooi van de U21 Jong Oranje dames. Verdiend ook, deze titel. Duitsland oogde vrij machteloos. Daarom was het misschien niet de meest spectaculaire wedstrijd, maar voor de staf en alle (afzwaaiende) speelsters eentje om nooit te vergeten. Rosa Fernig was voor mij de beste speelster van Nederland en van het toernooi. Een beetje verrassend dat iemand van Duitsland werd gekozen.

 4. Sjang Fijen

  Poeh, poeh, maar toch gewonnen. Proficiat dames, geniet ervan en voor ??? onder jullie op naar Oranje. Wij zijn beretrots trots op jullie. Sjang

 5. Hans De Baijens

  Is er ergens n samenvatting te zien ??

 6. Ramon Min

  Alle duels van het WK werden uitgezonden via watch.hockey. Uitstekende livestream met Engels commentaar. Tegen een acceptabel bedrag, naar mijn mening.


Wat vind jij? Praat mee...