Jong Oranje schudt ook taai India van zich af en bereikt finale

De Jong Oranje Dames hebben zich geplaatst voor de finale van het WK onder 21 jaar in Potchefstroom. Lang had de topfavoriet het lastig met het taaie India, maar in de laatste zeven minuten maakte Nederland het verschil. Het leverde een geflatteerde 3-0 uitslag op.

Daar waren ze. De echte knuffels. De pure blijdschap. De bevrijding. Het ging niet vanzelf tegen India en dat maakte de vreugde na afloop alleen maar groter.

De route naar de halve finale kon eigenlijk niet beter voor Jong Oranje. Na de poulefase, waarin met twee vingers in de neus werd gewonnen van de Verenigde Staten, Canada en Zimbabwe (9-0, 11-0 en 18-0) volgde een iets lastigere opgave tegen Zuid-Afrika in de kwartfinale (5-0). Vandaag tegen India zou het – op zich ook logisch – weer een stukje zwaarder worden, zo verwachtte bondscoach Dave Smolenaars.

Tessa Beetsma, de maker van de 1-0. Foto: Frank Uijlenbroek

India, dat net als Oranje al z’n duels op dit WK won, bleek in de openingsfase meer dan een waardige tegenstander. Sterker nog: de ploeg van Erik Wonink was in de stormachtige eerste minuten absoluut de betere. In de eerste zes minuten vonden er al drie gevaarlijke momenten in de Nederlandse cirkel plaats. Daarna ontsnapte Oranje toen India drie corners op rij verknalde.

Nederland had een opleving nodig om in de wedstrijd te komen. En die kwam er ook.

Hij was schitterend. De aanval in de twaalfde minuut. Over minstens zeven schijven. Als een slang van linksachter naar rechtsvoor en uiteindelijk naar de strafbalstip waar Tessa Beetsma de bal binnenveegde. Ze sprong een gat in de lucht, na de goal die eigenlijk tegen de verhoudingen in was. Het was een doelpunt dat bevrijdend werkte, want Nederland kreeg meer controle over het duel, dat tot dan door India werd gedicteerd.

Deken van spanning

Even leek het erop dat Beetsma – de gevaarlijkste aanvaller bij Nederland – met haar backhand ook de 2-0 binnenknalde. De spits van HDM had echter bolle kant gemaakt waardoor de treffer toch niet doorging. Nederland kreeg nog voor rust kansen op die tweede goal, maar de drie corners van Oranje leverden allemaal niets op.

Ook in de tweede helft hield Nederland de touwtjes in handen. Dat leidde al snel tot een schotkans van Luna Fokke, die werd gekeerd door de Indiase keeper Bichu Kharibam. De sluitpost van India, die veel lawaai maakte, zag Oranje nog eens twee corners om zeep helpen. Kansen waar Nederland veel zorgvuldiger mee om had moeten gaan. Nu bleef India in de wedstrijd. Ingezakt loerend op die ene counterkans, die altijd nog wel ergens zou komen.

Luna Fokke na de 2-0 tegen India. Foto: Frank Uijlenbroek

Daardoor bleef er lang een deken van spanning over de wedstrijd hangen. Een benauwd, drukkend gevoel, dat zeven minuten voor tijd werd verdrongen. Nederland sloeg toe uit de counter. Een prachtige pass van Noor Omrani belandde bij Luna Fokke die met haar backhand de 2-0 in het hoekje schoof. De ban was daarmee gebroken. Een minuut later viel namelijk ook nog de 3-0, via Jip Dicke. De topscorer van Oranje, die nog niet zo lekker in de wedstrijd zat, maakte alweer haar dertiende van dit toernooi.

Uiteindelijk liep het dus – weer – goed af voor Oranje. En neemt de weerstand per wedstrijd toe. Dinsdag is de finale, waarin Duitsland of Engeland de tegenstander is.

Nederland – India 3-0 (1-0)
’12 1-0 Beetsma