Ook Spanje maatje te klein voor Jong Oranje Dames

De Jong Oranje Dames stonden op het EK in Valencia voor een eerste test. Tegen Spanje knokte Oranje om de poulewinst. Met een 4-1 overwinning liet de ploeg van bondscoach Erik van Driel opnieuw zien dat het over de sterkste selectie beschikt. In een wedstrijd die ondanks de stand, nog steeds weinig spanning kende.

Haar handen gingen al in de lucht. Fay van der Elst zette koud in het veld direct druk op de Spaanse defensie. Toen ze plots de bal raakte, terwijl er terug de kom in werd gespeeld, lette de Spaanse keepster niet op en rolde de bal langzaam over de doellijn. Was dit een goal? Van der Elst juichte, maar de scheidsrechters durfden haar inzet niet tot goal te promoveren, in het vooral met Spanjaarden gevulde stadion.

De eerste speldenprik van Oranje door Van der Elst was afgegeven. Uit de aanval die volgde, haalde Jong Oranje een strafcorner. En daar stond Yibbi Jansen weer voor klaar. Haar eerste kans, pushte ze meteen binnen. Na drie minuten verdedigde Nederland alweer een voorsprong. ‘Tien, tien, tien’, klonk het vanaf de tribune.

Blessure Lisa Post

Lisa Post verliet na vijf minuten geblesseerd het veld en keerde pas weer het tweede kwart terug. Terwijl de verdedigster van Oranje-Rood al op de grond lag, poogde een Spaanse aanvalster op goal te schieten. Een strafcorner en een gat in het hoofd van Post volgde. Post keerde terug met een grote, witte tulband en met een ander shirt, keepster Anke Goudoever had een antwoord op Laura Barrios’ haar sleep.

Noor Omrani verdubbelde de score na twintig minuten. Nadat Jansen nog twee kansen kreeg vanaf kopcirkel en ook Freeke Moes had kunnen scoren, liet Omrani opnieuw zien, over een venijnig backhandschot te beschikken. Nadat Moes de paal had geraakt, liet de naamgenoot van Omrani, Noor de Baat zien, dat ook zij uit kan halen met haar backhand. In een drukke, Spaanse cirkel creëerde de speelster van Amsterdam haar eigen ruimte en vond ze de lange hoek.

Lisa Post

Vooral het derde kwart had Nederland kansen de voorsprong uit te breiden. Van der Elst, Dicke, Moes, allemaal waren ze dichtbij. Even leek de spanning terug te komen in de wedstrijd, toen de Spaanse ploeg scoorde. Keepster van het vierde kwart, Zoë van den Barselaar schatte Isabel Zaldua verkeerd in en zo stond het 1-3 in Valencia. Toen even later ook de Spaanse keepster een inschattingsfout maakte, was de marge weer terug naar drie. Jansen pushte haar tweede treffer van de avond binnen.

Nederland bekroonde zich met deze overwinning tot poulewinnaar. Het treft daarmee, zaterdag in de halve finale, de nummer twee uit poule B, dat is België. Een herhaling van de EK-finale, van twee jaar geleden. Toen won Nederland met 6-0. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Spanje.

Spanje – Nederland 1-4 (0-2)