Opnieuw een monsterscore voor Jong Oranje: 11-0 tegen Canada

Na Amerika heeft ook Canada een draai om de oren gekregen van Jong Oranje. Op de tweede speeldag haalde de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars met 11-0 uit, vooralsnog de grootste zege op het WK-21 in Zuid-Afrika. Hierdoor heeft Nederland na twee duels niet alleen zes punten, maar ook het bizarre doelsaldo van twintig voor en nul tegen.

De grote vraag zaterdagmiddag, in het regenachtige Potchefstroom, of Canada meer weerstand kon bieden dan de VS (9-0 zege) een dag eerder. Het antwoord daarop was al vrij snel duidelijk. Nee, dat kon de winnaar van de laatste Pan-American Cup niet. Canada kreeg een lasso omgeworpen en werd omsingeld door Jong Oranje, dat binnen zeven minuten uitliep naar een 2-0 voorsprong. Deze goals, gemaakt door Mette Winter en Jip Dicke, ontstonden allebei dankzij een aanval over rechts.

En net als een dag eerder leverde ook vandaag de eerste corner een goal op. Weer was het ‘de nieuwe specialist’ Luna Fokke, die scoorde. Haar vierde alweer van dit toernooi. Canada parkeerde al z’n spelers achter de 23-meterlijn en Nederland moest geduldig zoeken naar de minieme ruimtes in de cirkel.

Mette Winter na haar openingsgoal tegen Canada. Foto: Frank Uijlenbroek

Na vijf corners, die om diverse redenen geen treffer opleverden, tekende Teuntje de Wit voor de 4-0. De aanvaller van Den Bosch moest gisteren nog toekijken als reserve, samen met Josephine Murray die tegen Canada ook haar opwachting maakte. Noor Omrani en Floor de Haan namen vandaag op de tribune plaats.

Zij zagen hoe Tessa Beetsma – wederom na voorwerk over rechts – vlak voor het rustsignaal de score opvijzelde. De spits van HDM tipte de bal fraai langs de Canadese goalie, die nog vrij veel ballen tegenhield.  In de tweede helft ging Jong Oranje vrolijk door met scoren. De eerste corner na de pauze vloog er via Fokke opnieuw in. Vijf minuten daarna sleepte ook Dicke van de kop van de cirkel raak: 7-0. Vlak na de eerste kans voor Canada – waar we dus veertig minuten op moesten wachten – sloeg Dicke opnieuw toe, ditmaal via haar backhand.

Jip Dicke maakte er vandaag vier voor Jong Oranje. Foto: Frank Uijlenbroek

Nederland ging in het laatste kwart op jacht naar de dubbele cijfers, iets wat zeven keer eerder lukte op een WK-21. Weer was het Dicke die de Canadese defensie te slim af was. Van dichtbij tikte zij de 9-0 binnen. Niet haar mooiste van de doelpuntrijke middag, wel een treffer die haar hattrick opleverde.

Er waren daardoor nog ruim tien minuten voor een tiende treffer, die – het zat eraan te komen – ook viel. Beetsma mocht ‘m maken, in de bomvolle Canadese cirkel. Het werd zelfs nog erger voor de arme Noord-Amerikanen, hartstochtelijk gesteund door veel fans op de tribune. Het slotakkoord was uiteraard voor topscorer Fokke. Net als gisteren maakte ze er vandaag drie, waardoor de eindstand op 11-0 kwam.

Nederland – Canada 11-0 (5-0)

‘5 1-0 Mette Winter
‘7 2-0 Jip Dicke
’13 3-0 Luna Fokke (sc)
’29 4-0 Teuntje de Wit
’30 5-0 Tessa Beetsma
’32 6-0 Luna Fokke (sc)
’37 7-0 Jip Dicke (sc)