Prijsschieten voor Jong Oranje Dames tegen Zimbabwe (13-0)

Dat de Jong Oranje Dames hun laatste poulewedstrijd op het WK zouden winnen van Zimbabwe lag in de lijn der verwachtingen, maar de muur die Zimbabwe optrok bleek in de beginfase nog lastig te omspelen. Van de corner moest Oranje het niet hebben: die liep met name in het begin van de wedstrijd niet lekker. Met snel combinatiespel vond Oranje na een kwartier spelen wel de gaten in de muur. En toen ging het snel. Ruststand 9-0, eindstand 13-0.

Na 5 minuten versierde Oranje de eerste strafcorner, maar Frederique Matla sleepte naast de goal. Ook de tweede corner eindigde naast de goal, en de derde en vierde bleken houdbaar voor de keepster van Zimbabwe. Vijfmaal bleek scheepsrecht: Charlotte Adegeest sloeg een rebound uit de corner binnen.

Zimbabwe graaft zich in

De Oranje dames hadden continue balbezit, maar Zimbabwe verdedigde met het gehele team in het 23-metergebied, waardoor de ruimtes erg klein waren. ‘Passing, passing, laat die bal gaan, maak ruimte’, coachte Rick Mathijssen. Pleun van der Plas schoot halverwege de eerste helft de verlossende 2-0 binnen, en niet veel later kwam ook de 3 op het scorebord. Joosje Burg werd gevloerd in de cirkel, waarna Matla de strafbal benutte. Op aangeven van diezelfde Matla maakte Kyra Fortuin er 4-0 van met een mooi backhandschot in de hoek. De 5-0 kwam van de stick van Fabienne Roosen.

‘Where is the wall?’, vroeg een Zimbabwaanse speelster zich af in het veld. En inderdaad wist Nederland met snelle combinaties steeds meer gaten te slaan in die muur. Imme van der Hoek kon na een mooie actie uithalen met haar backhand: 6-0. Maxime Kerstholt tekende voor de 7-0. Na een aantal corners die of naast gingen of een prooi waren voor keepster Jordyn Clipstone (duidelijk de beste van het veld bij Zimbabwe) was het dan toch raak: Matla zette de 8 op het scorebord. En ook de 9 werd nog voor rust bereikt en kwam van de stick van Kyra Fortuin.

Corner gaat lopen

Het rendement uit de corner lag vooral in het begin van de wedstrijd laag. In de tweede helft was Frederique Matla drie keer trefzeker, wat de stand op 12-0 bracht. Oranje bleef doordrukken, maar deed het in de tweede helft iets rustiger aan. De wedstrijd was immers al gespeeld. Een mooie tip-in van Pleun van der Plas, op aangeven van Maartje Krekelaar, bepaalde de eindstand op 13-0.

Woensdag speelt Oranje de kwartfinale, maar de tegenstander daarvoor is nog niet bekend.