Round-up WK-21: Zuid-Korea boekt late zege, feest bij Zimbabwe

Nederland klapte met 9-0 over het arme Amerika heen en is daarmee koploper in poule A. Maar uiteraard stond er nog veel meer op het menu in Potchefstroom. We praten je bij over dag 1 van het WK-21.

Zuid-Afrika – Engeland 0-3
’13 0-1 MacKenzie (sc)
’45 0-2 Giglio (sb)
’56 0-3 MacKenzie (sc)
Gastland Zuid-Afrika kon in de openingswedstrijd niet stunten tegen Engeland. De lokale favorieten, met een aantal speelsters van het universiteitsteam van Potchefstroom in de gelederen, hielden ruim tien minuten stand. Nadat Lorna MacKenzie uit een corner de score opende, liep Zuid-Afrika achter de feiten aan. Engeland liep na rust uit naar een zorgeloze 3-0, dankzij een rake strafbal van captain Millie Giglio en opnieuw een corner van MacKenzie. De wedstrijd had ook een Nederlands tintje: Lisette Baljon was een van de twee scheidsrechters.

Canada – Zimbabwe 1-2
‘5 0-1 Terblanche
’24 0-2 Pope
’58 1-2 Goodman
Het eerste verrassende resultaat van dit toernooi vond plaats in de poule van Jong Oranje. Canada, dat te boek stond als de beste tegenstander van Nederland in de eerste fase van het WK, ging met 1-2 onderuit tegen Zimbabwe. De Afrikanen schreeuwden hun longen uit hun lijf na beide doelpunten. In een wedstrijd met vier groene en vier gele kaarten, kreeg Canada legio corners om de stand te veranderen. Het antwoord kwam, maar te laat. Daardoor zet Zimbabwe een mooie stap richting plek twee in deze groep. Het nog puntloze Canada is zaterdag de volgende tegenstander van Oranje.

Zuid-Korea – Uruguay 1-0
’56 1-0 Sung-Hee Jung
Uruguay – schitterend volkslied trouwens – is een ploeg om in de gaten te houden dit toernooi. Op de Pan-Am Cup onder 21 jaar speelde dit team in de poulefase gelijk tegen niemand minder dan Argentinië, dat op elk toernooi een titelkandidaat is. De verwachtingen waren dus hooggespannen tegen Zuid-Korea, dat het WK-21 in 2001 en 2005 won. Lang, heel lang, ging het gelijk op. Totdat Sung-Hee Jung vier minuten voor tijd van dichtbij de Uruguayaanse verdediging klopte. Het gevolg: een brede lach en drie punten voor Zuid-Korea en boze blikken en lege handen voor Uruguay.

’57 8-0 Pacheco
In de avondwedstrijd liet Argentinië van zich horen. De start was prima tegen Oostenrijk, dat de vervanger is van het geboycotte Rusland. Binnen zeven minuten was het 2-0. In het laatste kwartier ging het echt hard en liep de score op van 4-0 naar 8-0. Een hoofdrol was er voor Daiana Pacheco, die goed was voor drie goals. Het negentienjarige talent speelde al twee interlands voor ‘het grote Argentinië’. Ook Valentina Raposo viel op met twee rake strafballen. De verdediger speelde – en goed ook – op de afgelopen Olympische Spelen waar ze met Argentinië tweede werd.