Team Throwback: Jong Oranje (2016) gouden lichting met 625 interlands

In de rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. Deze week Jong Oranje uit 2016, dat in Chili om de wereldtitel streed. Net als de huidige selectie van Jong Oranje vanaf komende woensdag doet (29 november – 10 december).

Bondscoach Rick Mathijssen beschikte in Santiago over een gouden generatie, ondanks dat zijn ploeg naar huis ging met zilver. Anno 2023 heeft de lichting 625 interlands op haar naam staan. Meerdere talenten vormden al snel een deel van het geraamte van een succesvolle nieuwe generatie internationals, die hockeylegendes als Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog opvolgde.

Vier van de grootste parels – Frédéríque Matla (119 interlands), Josine Koning (118), Anne Veenendaal (106) en Pien Sanders (106) – behoren inmiddels tot de club van honderd. Na afloop van het WK-21, waarop de finale verrassend werd verloren van Argentinië (2-4), schoven zij direct door naar het Nederlands elftal. Sindsdien behoren zij tot het hart van de ploeg die alles won wat er te winnen viel, waaronder olympisch goud (Tokio, 2021) en twee wereldtitels (Londen, 2018 en Terrassa, 2022).

Klik voor een grotere weergave. Voor vlnr : Josine Koning, Kyra Fortuin, Maxime Kerstholt, Frederique Matla, Ilse Kappelle, Michelle Fillet, Renee van Laarhoven, Anne Veenendaal. Midden vlnr : Dave Smolenaars, Sjoerd van Daalen, Famke Richardson, Hester van der Veld, Pleun van der Plas, Carmen Wijsman, Yentl Leemans, Lisa Visser, Stefan Hoogewerff, Rick Matthijssen. Achter vlnr: Fleur Reinigert-vd Kieft, Maud Renders, Charlotte Adegeest, Fabienne Roosen, Maartje Krekelaar, Imme van der Hoek, Joosje Burg, Ginella Zerbo, Fleur de Lorijn. Foto: Koen Suyk.

Dit Jong Oranje hoort ook tot de Pro League-generatie

Verdediger Renée van Laarhoven (50 interlands), destijds reserve, en aanvaller Joosje Burg (27 caps) maakten op latere leeftijd een groeispurt door en werden eveneens een vaste waarde van het Nederlands elftal. Van Laarhoven was erbij toen Oranje in 2022 wereldkampioen werd in Terrassa. Burg maakte afgelopen zomer haar toernooidebuut op het gewonnen EK in Mönchengladbach. De snelle Kyra Fortuin speelde nog geen wereld- of Europees kampioenschap, maar haar teller staat inmiddels ook al op 27 interlands. Ook Ilse Kappelle (9 caps) droomt weer van de Olympische Spelen van Parijs, nadat zij onlangs door bondscoach Paul van Ass bij het Nederlands elftal werd gehaald.

Een deel van het Jong Oranje van 2016 behoort ook de Pro League-generatie. De invoering van de internationale landencompetitie, in 2019, leverde enkele speelsters een extra aantal interlands op. Maxime Kerstholt (11 caps), Pleun van der Plas (5) en Hester van der Veld (4) droegen kortstondig het shirt van Oranje. Maartje Krekelaar, winnaar van de Hockey World League (Auckland, 2017) en de Champions Trophy (Changzhou, 2018), speelde 43 interlands, maar raakte daarna uit beeld.

Naast internationals en kasten vol zilverwerk leverde de lichting van 2016 ook bekende hoofdklassespeelsters op, zoals Michelle Fillet (Amsterdam) en Imme van der Hoek (Den Bosch). Spitsen Ginella Zerbo (43 caps) en Marijn Veen (41) misten het WK-21 door een blessure. Anders had het aantal interlands van de WK-selectie in Santiago zelfs de zevenhonderd al gepasseerd. De gouden generatie heeft de lat hoog gelegd voor de lichting die vanaf komende woensdag een gooi naar de wereldtitel doet.

Nederland eindigde op WK-21 in Santiago als tweede. Foto: Robert Sanders

Opvallend: drie speelsters zijn al gestopt

Behalve al het daverende succes kent het Jong Oranje van 2016 ook de andere kant van de medaille. Drie van de achttien speelsters op het WK in Santiago – Charlotte Adegeest, Lisa Visser en Fabienne Roosen – hingen de afgelopen jaren hun stick aan de wilgen. Adegeest was vorig seizoen teamarts van het Amsterdam dat de landstitel veroverde. Yentl Leemans en Maud Renders hockeyen in de Overgangsklasse, respectievelijk bij Breda en het Valkenswaardse HOD.

Lees andere afleveringen


Wat vind jij? Praat mee...