Tranen bij Jong Oranje na fatale laatste Spaanse minuut

De Jong Oranje Dames hebben hun EK-titel niet kunnen prolongeren. In de finale van het Europees kampioenschap stond de ploeg van bondscoach Erik van Driel in Valencia lang op voorsprong, maar dertig seconden voor tijd maakte Spanje gelijk. De shoot-outs werden verloren. Zo eindigt de ploeg op een teleurstellende, tweede plaats. Spanje pakt het EK-goud. 

Uiteindelijk restten de tranen in Valencia, terwijl Jong Oranje de hele wedstrijd op koers lag voor titelprolongatie. Maar de talenten kregen van hun Spaanse leeftijdsgenoten keiharde topsportlessen ingewreven. Pas bij het laatste fluitsignaal is de finale echt gespeeld.

Jong Oranje begon nog zo goed aan de finale. Yibbi Jansen en Nina van der Marel zaten op de bank, toen het team na vijfentwintig minuten spelen hun derde strafcorner mocht nemen. Op de kop kwamen Margot van Hecking Colenbrander en Danique van der Veerdonk samen. Van Hecking Colenbrander zag haar variant tegen Frankrijk al eens slagen. Maar deze keer was Van der Veerdonk aan de beurt. Ze mocht dit toernooi nog niet één keer aanleggen en bleef zo het best bewaarde geheim. De jongeling van Den Bosch scoorde de openingstreffer in deze EK-finale. Een treffer die lang de Europese titel op leek te leveren.

Want wéér begon Jong Oranje sterk aan de wedstrijd: Noor de Baat een kans met haar forehand, Jansen met haar strafcorner. Die sterke beginfase laat de ploeg van bondscoach Erik van Driel al het hele toernooi zien. Vaak werd er dan ook gescoord in het eerste kwart, maar de Spaanse dames hadden geleerd van het treffen in de poulefase toen Jong Oranje 4-1 won en Jansen al na vier minuten raak had gepusht.

Yibbi Jansen duelleert in de EK-finale. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Eerste doelpunt van Van der Veerdonk dit toernooi

Jong Oranje was veel sterker dan hun Spaanse leeftijdsgenoten. Het is dat keepster Clara Perez met een aantal knappe reddingen haar mannetje stond. Pas na twintig minuten betraden de Spaanse dames voor het eerst de cirkel van Anke van Goudoever, die het hele toernooi nog maar weinig te doen heeft gehad. Ook bij de enige Spaanse kans – de backhand van Laura Barrios – hoefde Van Goudoever niet in actie te komen. Barrios inzet vloog naast. 

Die ene kans schudde Jong Oranje wakker. Het scorebord is immers het enige wat telde na zestig minuten. Na vijfentwintig minuten was daar Van der Veerdonk, die haar eerste doelpunt dit toernooi maakte en zich geen mooier moment had kunnen wensen.

Daar was in het begin van de tweede helft de eerste redding van Van Goudoever. Ze werkte de backhand van Anna Barba probleemloos weg. Direct schreeuwde ze haar ploeg toe. Dit kon niet gebeuren, kansen voor Spanje, Jong Oranje was immers beter. Dat nam Pien Dicke iets te letterlijk, toen ze te fel een duel invloog. Met een groen prent mocht zij even genieten van het enige stukje schaduw in Estadio Beteró. De felheid bij de ploeg in het resterende derde kwart, ebde wat weg.

Jong Oranje vierde de goal van Van der Veerdonk. Foto: David Aliaga

Kaarten in de slotfase 

De voorsprong was nipt, het spelbeeld duidelijk. Jong Oranje bepaalde, maar moest met deze voorsprong waken voor ieder Spaans moment. Ook toen Van Hecking Colenbrander aanvoerder Florencia Amundson even stil moest zetten. De theatrale Spaanse deed niet onder voor menig gevloerd voetballer, maar het was uiteindelijk aanvoerder Ilse Kappelle die negen minuten voor tijd, twee minuten op het strafbankje plaats mocht nemen. Gevaarlijk werden de Spanjaarden niet in hun overtal. De slotminuten stond Jong Oranje opnieuw met tien speelsters, toen Noor de Baat na een overtreding streng gestraft werd met geel. Twee Spaanse strafcorners forceerde de thuisploeg, maar pas de derde corner, met nog dertig seconden op de klok, werd verzilverd. Estel Forte werd het Spaanse goudhaantje en zorgde voor shoot-outs. 

Eindelijk kon keepster Van Goudoever zich dit toernooi bewijzen, deze keer met shoot-outs. Twee keer zat ze mis, maar Dicke en Albers trokken dat recht. De goalie pakte de inzet van Patricia Alvarez en Jansen zette Jong Oranje op voorsprong. Moes mistte, waardoor de opgebouwde voorsprong weer weg was. Kappelle moest met een 4-3 stand scoren, maar dat ging mis.

De beloofde feestvreugde maakte plaats voor tranen. Jong Oranje was heel dichtbij, maar kwam net te kort. 

Teleurstelling bij Jong Oranje. Foto: David Aliaga/Get Ready Images


21 Reacties

 1. kim

  Waar is dit te zien?

 2. circlestorm69

  Eurohockey.org Wel even een account aan maken.

 3. kim

  Thanks!

 4. robvisser

  Verdiende loon voor de Oranje dames Wat waren ze aan het doen in de tweede helft? Schandalig, zo slap en zwak en er maar van uitgaan dat ze aan die ene goal wel genoeg hadden. Hoogmoed komt voor de val.

  1. eva

   Niet te geloven ....

 5. marijeknuvers

  Bijzonder slecht gecoacht!

 6. lynnBosman

  Verdiende loon? Hou op hoor, die meisjes trainen er keihard voor. Alsof ze expres naast slaan. Alsof ze niet op zoek gingen naar de tweede. JOS stond achteruit en hield het goed dicht. Lijkt me meer slechte coaching, slecht tactieken. Ben ik de enige die geel zeer overdreven vond? Groen had toch volstaan?

 7. lynnBosman

  Overigens Albers zou niet misstaan in het grote Oranje! Van Jansen had ik toch meer verwacht.

 8. robvisser

  @lynnBosman Wat hebben ze dan gedaan in de tweede helft? Het lijkt er toch op dat de coach hen het veld in stuurde met de boodschap 'Het is wel klaar nu, gewoon maar uitspelen die wedstrijd'. Ik zag ze niet echt op zoek gaan naar de cruciale tweede goal. Dan zal je altijd zien dat uit zo'n strafcorner nog de gelijkmaker komt. Totaal onnodig allemaal, gemiste kans. Maar een goede les misschien. En ik zie niemand van deze groep op korte termijn in aanmerking komen voor 'het grote Oranje'. Ik vind het ook niet gek dat Annan ze niet uitkoos voor de EK.

 9. lynnBosman

  Ik vind zulke insinuaties niet nodig. Die meisjes trainen er knoerhard voor en hebben in de hete zon waarschijnlijk alles gegeven wat ze konden. JOS stond ook achterover, dat is echt niet altijd gemakkelijk om er doorheen te komen. Het overkwam ook JOD. Sneu voor de meiden, maar het is niet anders. Ik vond de scheidsrechters erg matig overigens.

 10. marijeknuvers

  Wie bepaalt de hiërarchie in het team? Er staan meiden in het team die veel beter het spel kunnen bepalen dan degenen die dat nu doen. Het is echt niet dat men slecht stond te spelen, maar het tempo werd voortduren uit het spel gehaald door balletjes terug vanuit het midden. Het zal de hitte wel zijn.

 11. pietersmits

  @Knuufke: Zo te zien Annan. Ik vind dat de meiden een goed toernooi gespeeld hebben en natuurlijk volstrekt onverdiend de finale verloren hebben, Jammer en alle respect voor de speelsters.

 12. caroline-van-de-leur

  @lynnBosmann Na 2 groene kaarten volgt meestal een gele kaart...

 13. lynnBosman

  ^ Dit was toch de eerste kaart voor de Baat?

 14. pacoh

  Dus met al die tournooien met jeugd en JO geen hoofdprijs. Reden voor nadenken in Nieuwegein. We hebben toch de sterkste competitie? Heb wel mijn twijfels over de coach keuzes. Zo goed hebben ze het bij hun clubs niet gedaan. Laten onze betere trainers en coaches liever in het buitenland hun werk doen. Want die zijn lastig en stellen moeilijke vragen. Tijd dat meneer Veen opstapt?

 15. marcvanderbilt

  NL doet iets fout in opleiding. Met zoveel spelers om uit te kiezen moet je slapend kampioen worden

 16. marijeknuvers

  Kom, niet zo dramatisch! JOD was in ieder geval veruit het beste team. Betere coaching, zelfde team(al kunnen we wel 5 team met de kwaliteit van Spanje opstellen), andere speelsters belangrijk maken en ze worden glansrijk kampioen.

  1. Boearco

   1 op tien wedstrijden verliezen de meiden van deze tegenstander. Dit was zo’n wedstrijd. Niks om je zorgen over te maken.

 17. r-wortmann

  wat een drama of juist niet? Dit is helemaal niet zo verkeerd voor het Nederlandse hockey. We leiden onze spelers en speelsteers prima op. We hebben nagenoeg altijd spelers bij de geselcteerde top van de FIH ranglijst. Het is ook belangrijk dat deze spelers een keer te maken krijgen met teleurstelling, maar vooral met het uitspelen (controleren) van een wedstrijd. Dit maakt hun alleenmaar sterker. Het is te hopen dat ze volgende keer naar voren blijven hockeyen (als ze iets van dit voorval hebben geleerd). Wat mij zo verbaasd is dat we veel energie steken in het opleiden van spelers (applaus), maar we kunnen dus weinig of geen goede coaches/trainers opleiden? Ik denk dat dit niet waar is. Volgens mij moeten we eens kijken naar het topsport beleid bij de KNHB. Wie is daar verantwoordelijk? We horen daar hèèl weinig over.... We weten natuurlijk niet wat er gebeurd is dan wat we hebben gezien. Vooral de mannen (‘we zijn nog niet klaar” zegt de coach vòòr het toernooi) hebben niet gebracht wat ze hadden moeten brengen.

  1. Boearco

   Dat is totaal indekken wat de coach vd mannen heeft gedaan. Zo’n opmerking straalt echt onkunde uit. De Engelsen, Duitsers etc, trainen echt niet meer samen dan onze mannen. Verder is het zeker niet erg om eens onterecht te verliezen.

 18. peterbrands

  Nederlandse heren zijn vice-wereldkampioen en dames wereldkampioen. Ze draaien al jaren mee aan de wereldtop. Er komen constant jonge nieuwe spelers / speelsters in de selectie. De opleiding is zeker goed in Nederland. Tuurlijk kunnen er dingen verbeterd worden maar na dit weekend zeker niet in paniek raken.


Wat vind jij? Praat mee...