Verrassende wending in WK-soap: Jong Oranje toch naar Zuid-Afrika

Een verrassende wending in de WK-soap van de Jong Oranje-vrouwen. De ploeg van coach Erik van Driel gaat toch deelnemen aan het toernooi in Zuid-Afrika, heeft de KNHB zojuist bekend gemaakt. Wereldhockeybond FIH heeft aanpassingen verricht rondom het toernooi in april, waardoor Nederland alsnog een team afvaardigt.

De KNHB trok onlangs Jong Oranje terug van het WK, omdat de bond vreesde voor overbelasting van de speelsters. Een verzoek tot aanpassingen om dat te voorkomen, was afgewezen door de FIH. De wereldhockeybond is nu toch gezwicht. In het nieuwe toernooiplan begint en eindigt het WK in speelstad Potchefstroom een dag eerder én de teams mogen twintig in plaats van achttien speelsters meenemen.

Omdat ook het competitieschema van zowel de Hoofdklasse Dames als het toernooischema van de EHL iets is aangepast, is er in de ogen van de KNHB nu voldoende ruimte gecreëerd om verantwoord deel te kunnen nemen.

Jong Oranje-coach Erik van Driel. Foto: Willem Vernes

KNHB blij en verrast

‘We zijn blij en verrast dat de FIH toch aan ons verzoek tegemoet is gekomen’, reageert Joost van Geel, prestatiemanager van de KNHB. ‘Aanpassingen door zowel de FIH, de EHF (Europese hockeybond, red.), de KNHB als ook de hoofdklasseverenigingen zorgen er nu voor dat onze Jong Oranje Dames-selectie op verantwoorde wijze deel kan nemen aan het WK.’

Het WK, dat nu van 1 tot 12 april wordt gehouden, zou aanvankelijk eind november plaatsvinden, maar daar ging door de opkomst van de omikronvariant een streep door. Na veel oproepen van teams die met hun ‘let us play’ de aandacht vroegen voor hun toernooi, prikte de FIH een nieuw speelmoment in de bomvolle maand april.

Gevolgen speelschema Hoofdklasse Dames

Tijdens de periode waarin het WK nu gespeeld wordt, stond één competitieronde geprogrammeerd (op 10 april). Bovendien was er direct na het WK op paaszaterdag nog een competitieronde gepland voor alle niet EHL-deelnemers. In overleg met de Hoofdklasse-verenigingen is nu besloten het programma van de Dames Hoofdklasse als volgt aan te passen:

  • De wedstrijden die gepland stonden op zondag 10 april 2022 worden verplaatst naar zondag 8 mei 2022, aanvang 12.45 uur.
  • De wedstrijden die gepland stonden op zaterdag 16 april 2022 worden verplaatst naar woensdag 20 april 2022, aanvang 20.30 uur.

De play-offs in de Hoofdklasse Dames stonden gepland op 5, 7 en 8 mei 2022 (ronde 1) én 12, 14 en 15 mei 2022 (ronde 2).
Deze beginnen nu een week later en worden gespeeld op 12, 14 en 15 mei 2022 (ronde 1) en 19, 21 en 22 mei 2022 (ronde 2).

 


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    Jullie schrijven: "Omdat ook het competitieschema van zowel de Hoofdklasse Dames als het toernooischema van de EHL iets is aangepast, is er in de ogen van de KNHB nu voldoende ruimte gecreëerd om verantwoord deel te kunnen nemen.” dan zegt v Geel:"We zijn blij en verrast dat de FIH toch aan ons verzoek tegemoet is gekomen” Wat is het nu? is dit de poot stijf houden en heeft de FIH zich aangepast? of is het een combinatie van beide ,KNHB en FIH die het schema aanpassen. Nu lijkt het ofdat de KNHB altijd in het gelijk stond, de FIH speelschemas veranderd (Inlcusief de Hoofdklasse en EHF). Rechtvaardigd de KNHB nu hun standpunt?


Wat vind jij? Praat mee...