Ervaring Albers en Jansen helpen Jong Oranje Dames naar finale 

De Jong Oranje Dames hebben zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. Jong Oranje won met 3-1 van België. Het was voor Jong Oranje de eerste wedstrijd dit EK met spanning. Niet omdat de Belgen zo gevaarlijk waren, maar omdat de Oranjetreffer maar niet viel. Zondag speelt Jong Oranje om 17.15 uur de finale. Tegenstander is Spanje, dat na shoot-outs won van Duitsland.

Nina van der Marel opende na vier minuten de score tegen Frankrijk, zes minuten duurde het voordat Pien Dicke het eerste doelpunt maakte tegen Ierland. Freeke Moes vond binnen honderdtwintig tellen het net tegen Rusland en tegen Spanje zorgde Yibbi Jansen na drie minuten al voor de voorsprong. In de halve finale tegen België duurde het aanzienlijk langer. Na vierentwintig minuten was het eindelijk raak voor Jong Oranje. Natuurlijk was het Jansen die met haar wapen, de sleeppush, voor verlossing zorgde.

Geluk voor de Belgen

De Belgen lieten zien dat het een waardig tegenstander was en thuishoorde in de halve finale van het EK. Het bereiken van de halve finale was voor België nog niet zo eenvoudig. De ploeg kon in haar laatste poulewedstrijd tegen Duitsland met wat pech zelfs nog degraderen. Dat lot ging aan hen voorbij. Met drie punten uit drie wedstrijden, plaatsen ze zich met geluk voor het finaleweekend. Drie keer kwamen de Belgen niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Wit-Rusland, Engeland en Duitsland. 

Het strijdplan van de Belgen tegen Nederland was duidelijk: gestructureerd verdedigen en zoveel mogelijk tegenhouden. Dat lukte de ploeg aardig, maar Jong Oranje liet dat toe. Het vertoonde spel oogde wat nerveus en was hier en daar weer slordig. Misschien waren het de vier poulewedstrijden zonder spanning, die daarvoor zorgde. Pien Dicke miste twee keer voor goal en ook Felice Albers en Nina van der Marel lieten na de score openen. Een kans voor Shaunda Ikegwuonu stond daar tegenover. Keepster Anke van Goudoever was al weg, maar de Belgische spits hield haar hoofd niet koel. 

Keepster Anke van Goudoever komt in actie. Foto: David Aliaga

Doelpunt Yibbi Jansen

Jong Oranje had een strafcorner nodig, dat wist ook Albers. Met haar slalom boekte de middenveldster resultaat. De eerste inzet van Jansen werd met het lichaam van de eerste uitloper gestopt, maar nummer twee was raak. Jansen pushte snoeihard de netten in. Na de openingstreffer oogde de ploeg van bondscoach Erik van Driel opgelucht. De dames leken niet meer nerveus en het frivole spel, dat Jong Oranje het hele toernooi al bij vlagen laat zien, keerde terug. Dicke vond met haar backhand Van der Marel die net mis tipte, terwijl diezelfde Dicke daarvoor al twee keer rakelings naast had geslagen. Ook Albers en Freeke Moes hadden met iets meer geluk de score uit kunnen breiden. 

Strafcorner nummer drie, in kwart nummer drie zorgde ook voor gevaar. Met moeite had keepster Pauline De Ryck een antwoord op de inzet van Jansen. Bijna was het Fay van der Elst die 2-0 binnen tenniste. Meer echte kansen kreeg Jong Oranje niet. Het kwam zelfs nog goed weg toen Ikegwuonu weer een grote kans kreeg, maar weer was daar Van Goudoever.


Dertien minuten voor tijd kreeg Felice Albers het op haar heupen. Een solo vanaf de middenlijn bracht haar tot de achterlijn. Waar iedereen dacht aan een voorzet, koos Albers voor een schot in de korte hoek. Ook de Belgische keepster was verrast. Ze hield de inzet nog tegen, maar de bal hobbelde verder over de doellijn. Met blunder in de Belgische verdediging wist Noor Omrani wel raad. Nadat drie verdedigsters een hoge bal niet konden stoppen, ging Omrani er mee van door. Een op een met de keepster koos zij voor haar backhand: 3-0. Haar derde goal dit EK, met drie backhand schoten. 

Het slotakkoord was echter voor de Belgen. De ploeg counterde snel, nadat Jansen haar vierde strafcorner gekeerd zag worden. Lucie Breyne was het eindstation na de snelle uitbraak. Het was niet meer dan een treffer voor de eer. Oranje hockeyde de slotsecondes eenvoudig uit.

Noor Omrani viert haar goal. Foto: David Aliaga


3 Reacties

  1. gijssegers

    @robv de Belgen speelden laf, misschien hebben ze het Ned team goed geanalyseerd en kwamen tot de ontdekking dat men moest kiezen voor deze tactiek om een kans te maken. Hadden ze gekozen voor b.v. een hogere press dan waren ze weggespeeld net als in hun oefenwedstrijden tegen Nederland. Het is een halve finale EK, wat doe je dan als coach? Je kiest voor een plan waarmee je de beste kans hebt tegen een beter team.

  2. pietersmits

    Zoals hierboven ook al opgemerkt: De kop van dit artikel dekt de lading helemaal niet. Bovendien doet het geen recht aan het team en het spelbeeld. Jansen speelde de hele wedstrijd behoorlijk onder de maat, maar wist gelukkig wel een strafcorner te benutten.

  3. marijeknuvers

    Taaie wedstrijd, maar wel weer goed gewonnen. Prima gedaan. Wat betreft de kop heeft de verslaggeefster waarschijnlijk alleen de samenvatting gezien of met een half oog zitten kijken.


Wat vind jij? Praat mee...