Broers Derck en Morris de Vilder zijn teamgenoten én beste vrienden

Broers Morris (19) en Derck de Vilder (17) zijn beste vrienden. Dat komt goed uit, want door hun gezamenlijke liefde voor hockey zitten ze aardig wat uren in de week met elkaar opgescheept. Ze groeiden op bij Pinoké, waar ze afgelopen seizoen samen in Heren 1 speelden. Dit jaar komen ze ook nog eens samen uit in Jong Oranje, dat het Europees kampioenschap in Valencia speelt. ‘Hij is de enige in de wereld die alles van me weet’.

Hoe het komt dat beide broers zo goed kunnen hockeyen? ‘Sterke genen van onze ouders gekregen’, oppert Morris. ‘Nee, die hockeyen niet eens’, beargumenteert Derck, de creatievere van de twee die als jongeling van de selectie door bondscoach Alexander Cox achterin wordt geposteerd. Feit is in ieder geval dat de broers De Vilder tot een talentvolle generatie hockeyers van Pinoké behoren. In de jeugd regen ze landskampioenschappen aaneen. Met de toevoeging van Matis Papa, Maurits Paijens en Texas Bukkens aan de selectie, bestaat de meerderheid van het vlaggenschip van de Steekneuzen komend seizoen inmiddels uit eigen jeugd.

‘Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar sommigen zijn door omstandigheden uitgewaaid’, vertelt Derck. Als voorbeeld geeft hij Louis Schols, volgens hem het grootste Pinoké-talent, die door een hernia al twee seizoenen niet kan spelen. Of Rolf Steenmetser die na een jaar buitenland in Rotterdam gaat studeren en zich bij de plaatselijke HC heeft aangemeld. De De Vilder-jongens zijn voorlopig nog niet van plan Pinoké vaarwel te zeggen. ‘Ik heb echt een blauw hart’, verklaart Morris. ‘Ik zie geen reden waarom ik Pinoké zou verlaten. Misschien als ik het gevoel heb dat ik niet meer kan groeien, zal ik weggaan.’

Pinoké mikt op het linkerrijtje

Na de trainerswissel in de winterstop draaide Pinoké op volle toeren. De aan het begin van het seizoen gestelde doelstelling van het linkerrijtje werd weliswaar net niet gehaald, maar de opmars in de tweede seizoenshelft was indrukwekkend. De broers, die volle neven zijn van international Bjorn Kellerman, hopen die ingezette lijn een goed vervolg te geven. ‘We zijn nog niet bij de ploeg geweest, dus we weten nog niet wat onze doelstellingen zijn’, bekent Morris. ‘Maar als ik naar ons team kijk zie ik geen reden om voor een andere doelstelling dan vorig jaar te kiezen. Linkerrijtje dus.’ ‘En we moeten constanter worden’, vult Derck, die in november nog door bondscoach van de Oranje Heren Max Caldas werd opgeroepen voor een korte stage, aan.

Na jarenlang in verschillende nationale selecties te hebben gezeten, beiden diverse malen als aanvoerder, spelen de mannen deze zomer voor het eerst samen een toernooi. Het scheelt de familie, die elk toernooi trouw komt kijken, in ieder geval een tripje. ‘Ik vind het heel leuk om hier met Derck te zijn. Hij is niet alleen mijn broer, maar ook mijn beste vriend. Hij weet als enige in de wereld alles van me’, geeft verdediger Morris aan. Nog voor hij is uitgesproken roept Derck dat dat wederzijds is. ‘Het helpt ook wel met elkaar vinden in het veld. Ik denk dat wij als broers elkaar sneller vinden. We hebben ook dezelfde visie en praten veel over hockey.’ Afgelopen zomer zagen de jongens elkaar welgeteld drie dagen niet. Morris woont sinds kort op kamers in de Amsterdamse Pijp, maar is nog regelmatig in het ouderlijk huis in Amstelveen te vinden. Derck: ‘Natuurlijk kunnen we elkaar wel eens in de haren vliegen. Maar nog geen half uur later zijn we dan alweer aan het lachen.’

Bekijk het complete speelschema van de Jong Oranje Heren.

Live meekijken? Dat kan via de livestream van de EHF.


Wat vind jij? Praat mee...