Zoekend JOH verliest in slotfase van effectief België

De Jong Oranje Heren hebben zondagmiddag in Lucknow hun tweede poulewedstrijd van dit WK U21 verloren van Jong België met 2-3. Oranje kwam via Terrance Pieters aan het begin van de tweede helft, maar keek niet veel later tegen een 1-2 achterstand aan. Via een strafbal werd het gelijk. Uiteindelijk bezorgde Henri Raes de Belgen de overwinning na een verdedigingsfout van Oranje.

Bij een graadje of vierentwintig en onder toeziend oog van zo’n 400 toeschouwers begonnen Nederland en België op het oog berekend aan het duel. De eerste tien minuten kenmerkten zich door een rondspelend Oranje. De bal ging achterin van stick tot stick en Nederland mocht van achteruit tot aan de middenlijn rustig opkomen.

Omdat de Oranje-aanvallers wel kort afgedekt werden, lukte het de mannen van bondscoach Eric Verboom niet om via hen een kans te creëren. Na een kwartier spelen werd Jorrit Croon met geel naar de kant gestuurd en zochten de Belgen voor het eerst de aanval. En met succes. Een harde voorzet van de Belgische rechtsbuiten Nicolas Poncelet scheerde vanaf de rechterflank voor het doel langs en leek voor het intikken. Keeper Maurits Visser greep in, maar pareerde de bal op een Oranje-voet.

Belgische corner hapert

Er volgden twee Belgische strafcorners achtereen. De één werd rechtstreeks op goal gevuurd, de andere via een variant. Maar Vissers goal bleef leeg. Ook de derde door de Belgen verdiende strafcorner, genomen door specialist Alexis Lemaire, bleef onbenut. Lemaire was in de eerste wedstrijd van België nog trefzeker, maar vandaag liep zijn geliefde corner niet.

Oranje kreeg voor rust uiteindelijk één grote kans. Daniel Aarts werd vanaf de rechterflank aangespeelde, haalde in één keer uit, maar maaide over de bal heen. Een zucht van teleurstelling ging door het deel van het stadion waar de Oranje-supporters hun plekje hadden ingenomen. Bondscoach Eric Verboom liet na de wedstrijd zijn onvrede blijken over de eerste helft: ‘Ik vond ons niet echt sterk. Een beetje traag met beslissingen nemen en we toonden te weinig lef. We pakten toen ook die ene gele kaart en dat kostte ons veel kracht.’

Opening via Pieters

Na rust kwam Nederland ineens op voorsprong. Vanaf wederom de rechterflank werd de inkomende Terrance Pieters hard aangespeeld. Op wonderbaarlijke wijze tikte hij de bal vanuit een lastige hoek door zijn benen richting het Belgische doel. De bal werd door een Belgische stick van richting veranderd en verdween achter doelman Loic van Doren: 0-1.

De openingstreffer leek het begin van een sterke fase van Nederland. Oranje zocht de aanval en versierde een strafcorner. Janssen legde aan, sleepte hard, maar zag zijn inzet over het doel verdwijnen. Het zou de enige Nederlandse corner van de wedstrijd zijn. Kort hierop leek de 0-2 te vallen toen na een kluts de bal vlak voor het doel voor de stick van Thierry Brinkman kwam. Brinkman tikte de bal richting de verre hoek, maar de bal schoot langs de verkeerde kant van de paal.

Man of the Match Thomas Verheijen

Net op het moment dat Jong Oranje Heren de wedstrijd in handen leek te nemen, viel de 1-1 aan de andere kant. België kreeg, tot protest van de Nederlandse bank, een strafbal toegekend. De scheidsrechter floot voor een overtreding van de Nederlanders bij het verdedigen van de strafcorner van de zuiderburen. Thomas Verheijen, later gekroond tot man of the match, ging namens België achter de bal staan en schoot in de linkerbenedenhoek. Visser zat er nog aan met zijn klomp, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen.

Niet veel later pakte België ook de voorsprong. Met een harde voorzet vanaf de linkerflank zochten de Belgen hun spits, maar Sebastian van der Graaf leek de bal op tijd te onderscheppen. Hij kreeg de bal alleen niet onder controle, die vervolgens in de schoot van Quentin van Lierde belandde. De Belg sloeg met een volley kon binnen.

Vliegende keep

Zeven minuten voor tijd kreeg ook Oranje een strafbal. Bram van Groesen schoot deze beheerst binnen. Het waren ook de Nederlanders die bleven combineren op zoek naar de derde treffer, toch viel de beslissende juist aan de andere kant. Robbert Rubens gaf voor met zijn backhand. Van de Graaf controleerde de bal opnieuw niet lekker, waardoor Henri Raes kon binnenschuiven. De laatste anderhalve minuut met vliegende keeper Niek Merkus leverde niks meer op voor de mannen van Verboom.

Aanvoerder Lars Balk noemde de nederlaag zonde, maar maakt zich geen zorgen: ‘Het mocht niet zo zijn vandaag. De Belgen waren een stuk feller aan het begin. Maar er is nog niks aan de hand. We gaan volle bak vlammen tegen Egypte en dan door naar de kwartfinale.’

http

Stockbroekx

Aan Belgische zijde speelde Gregory Stockbroekx mee. De aanvaller, het neefje van Manu Stockbroekx die in Nederland voor Bloemendaal uitkomt, werkte hard maar speelde voor de rest een onopvallende wedstrijd en staat dit toernooi nog altijd droog. Stockbroekx mag met recht één van de grote wapens van België genoemd worden. De goalgetter was in oktober nog topscorer tijdens het vierlandentoernooi dat de Belgen in Spanje afwerkten.