EK U21 – Dag 1: titelverdedigers beginnen met overwinning

Op de openingsdag van het EK U21 in Gent hebben de titelverdedigers hun eerste poulewedstrijd in winst omgezet. De Spaanse dames wonnen zondag met 6-0 van Wales en eerder op de dag waren de Duitse heren veel te sterk voor Oostenrijk. Het werd 8-1. De Belgische heren kenden een valse start voor eigen publiek met de 4-1 nederlaag tegen Spanje

Dames: Spanje – Wales 6-0

In de poule van Jong Oranje Dames pakte Spanje de volle winst en daarmee ook de eerste plaats in de groep na de eerste speeldag. Het half dozijn treffers werd gemaakt door zes verschillende speelsters en netjes verdeeld rondom de rust. Spanje speelt haar tweede wedstrijd maandag om 16.30 uur tegen Jong Oranje, een reprise van de EK-finale van 2019 toen de Spaanse ploeg in Valencia na shoot-outs won.

54. María Gestí 6-0

Titelverdediger Spanje start het EK U21 in Gent met een 6-0 zege op Wales. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Heren: België – Spanje 1-4

De Belgische heren kenden voor eigen publiek een valse start van het EK U21. De ploeg ging met 4-1 onderuit tegen Spanje. Twee doelpunten na rust van Bruno Font waren de Belgen te machtig, waardoor Spanje uitliep naar 1-3 en Manuel Rodriguez in de slotfase vervolgens de eindstand op het bord zette. De wedstrijd stond mede onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Steven Bakker.

België-Spanje 1-4 (1-1)
12. Andreas Rafi 0-1 (sc)
18. Tobias Biekens 1-1 (sb)
32. Bruno Font 1-2 (sc)
48. Bruno Font 1-3
58. Manuel Rodriguez 1-4

Gastland België gaat op de eerste dag van het EK U21 in Gent met 4-1 onderuit tegen Spanje. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Heren: Engeland – Schotland 2-1

Heel even mocht Schotland aan een stunt tegen de buren van Engeland denken. Pete Caughey zette de Schotten vroeg in het tweede kwart op voorsprong, maar vlak voor rust pushte Conor Williamsen raak uit een strafcorner: 1-1. Na rust sleepte Engeland de zege uit het vuur. Dit keer was Samuel Taylor doeltreffend vanaf de kop van de cirkel. Het betekende de overwinning voor Engeland.

Heren: Duitsland – Oostenrijk 8-1

Met vier rake strafcorners was Benedikt Schwarzhaupt de grote man aan de kant van titelverdediger Duitsland, dat met ruime cijfers de Oostenrijkse buren, onder leiding van de nieuwe coach van Rotterdam Robin Rösch, versloeg.

De basis voor de overwinning legde de ploeg van de Nederlandse bondscoach Rein van Eijk in het eerste kwart. Elian Mazkour opende na drie minuten de score, die vier minuten later al werd verdubbeld. Duitsland trok de lijn van de goede beginfase door en leidde bij rust al met 5-1, waardoor de wedstrijd eigenlijk gespeeld was.

Na de pauze werkten de Duitsers aan het doelsaldo in een poule waarin ook Jong Oranje en Frankrijk zitten. De teller stopte uiteindelijk bij 8-1. Mazkour bepaalde met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd, een strafbal, de eindstand.

53. Elian Mazkour 8-1 (sb)

Benedikt Schwarzhaupt (l) de maker van vier Duitse doelpunten tegen Oostenrijk tijdens het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Stand Poule B

1. Duitsland 1 3 +7
2. Nederland 1 3 +1
3. Frankrijk 1 0 -1
4. Oostenrijk 1 0 -7

Dames: Duitsland – Schotland 6-0

De Duitse dames volgden het goede voorbeeld van de heren eerder op de dag. Ze pakten de volle buit met een 6-0 overwinning op Schotland. Alle treffers werden gescoord uit een strafcorner. Lilly Stoffelsma nam twee doelpunten voor haar rekening. Door de zege gaat Duitsland na de eerste dag aan kop in Poule B gevolgd door Engeland dat met 5-1 won van Ierland.

50. Lilly Stoffelsma (sc) 6-0

Lilly Stoffelsma maakt de 4-0 voor Duitsland tegen Schotland tijdens het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Dames: Engeland – Ierland 5-1

Net als de Duitsers kenden ook de Engelse dames een goede start van het EK door het duel, dat mede onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Lorijn de Kraker, met 5-1 te winnen.

De openingstreffer kwam halverwege het tweede kwart, vlak nadat Engeland al uit een strafcorner de lat had geraakt. De voorzet na een lange sprint van Vicki McCabe over de linkerkant werd bij de eerste paal met een buikschuiver van Claudia Swain in het Ierse doel getipt.

Vreugde bij Engeland na de openingstreffer van Claudia Swain tegen Ierland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Vlak voor rust verdubbelde Maddie Axford de score door de strafcornerflats van Lorna MacKenzie tegen de touwen te tippen. Maar Ierland sloeg direct terug. De ploeg profiteerde optimaal van de groene kaart aan Engelse kant. In de overtalsituatie kreeg Ierland een strafcorner. De variant kwam uiteindelijk via de Engelse keepster Mila Welch voor de stick van Siofra Murdoch die de 2-1 ruststand op het bord zette.

Ondanks de krappe voorsprong was Engeland veel beter. Na de pauze kwam Ierland nauwelijks meer onder de druk vandaan en liep de Engelse ploeg via Vicki McCabe, Swain, haar tweede treffer van de wedstrijd, en Lorna MacKenzie uit naar 5-1.

Engeland – Ierland 5-1 (2-1)
23. Claudia Swain 1-0
29. Maddie Axford 2-0 (sc)
29. Siofra Murdoch 2-1 (sc)
37. Vicki McCabe 3-1
42. Claudia Swain 4-1 (sc)
46. Lorna MacKenzie 5-1 (sc)