EK U21 – Dag 2: Belgische dames maken de tien vol tegen Wales

De Belgische dames hebben op de tweede dag van het EK U21 met dubbele cijfers gewonnen van Wales. Het werd in Gent 10-0. De ploeg gaat hierdoor aan de leiding in Poule A. Eerder op de dag kwamen de mannen van Frankrijk en Oostenrijk niet verder dan 0-0.

Dames: België – Wales 10-0

De opdracht van de Belgische dames was op de tweede speeldag duidelijk. Winnen van Wales en met zoveel mogelijk doelpunten. In een poule met ook Spanje en Nederland is de Welshe ploeg de minste. Wales verloor zondag haar eerste poulewedstrijd met 6-0 van Spanje.

De Belgische ploeg begon voortvarend. Al na drie minuten opende Anne-Sophie Roels de score. Ze gaf het laatste tikje na een scrimmage voor het doel. Vier minuten later pushte Charlotte Englebert raak uit een strafcorner en vlak voor het einde van het eerste kwart tikte de beste jonge speelster van het onlangs gehouden WK in Terrassa en Amsterdam een voorzet bij de eerste paal binnen voor haar tweede doelpunt van de wedstrijd.

De 4-0 vroeg in het tweede kwart van Alix Marien was prachtig. Nadat ze was aangespeeld, liftte ze de bal op en tenniste die vervolgens keihard tegen de touwen. Misschien was de 5-0 vlak voor rust nog mooier. De strafcorner van België ging in eerste instantie de mist in, omdat de bal niet werd gestopt op de kop van de cirkel. De ploeg bleef echter in balbezit en Vanessa Blockmans werd aangespeeld. Zij had alle tijd om naar haar backhand te draaien en doeltreffend uit te halen.

Na rust bleef het eenrichtingsverkeer naar het doel van Wales, maar nadat Emily White van dichtbij de 6-0 op het bord had gezet, stokte in het derde kwart de doelpuntenproductie . In het laatste kwart werden alsnog de dubbele cijfers gehaald dankzij opnieuw Blockmans, Noa Schreurs, Englebert, haar derde, en Mommens.

Met de zege heeft België samen met Spanje vier punten, maar gaan de Belgische dames op basis van doelsaldo aan de leiding. Nederland is derde met twee uit twee. België en Spanje spelen woensdag in de laatste poulewedstrijd tegen elkaar en Jong Oranje neemt het op tegen Wales.

Heren: Frankrijk – Oostenrijk 0-0

Frankrijk slaagde er niet in het veldoverwicht uit te drukken in doelpunten en omdat Oostenrijk nauwelijks gevaar kon stichten, eindigde het duel in 0-0. Kansen waren er zeker voor Frankrijk. Met name voor rust had de ploeg verzuimd de openingstreffer te maken.

De grootste kans was voor Jules Verrier. Hij had in het eerste kwart de bal voor het intikken maar zag tot afgrijzen dat keeper Lukas Schiesser nog zijn stick tegen de bal kreeg, waardoor de Fransen niet meer dan een lange corner overhielden aan de grote mogelijkheid. Na rust kreeg Frankrijk drie corners, waarvan de tweede de grootste kans opleverde. Maar, opnieuw stuitte Verrier na een variant op Schiesser, die weer zijn stick tegen de bal kreeg.

Benjamin Kölbl (l) en Paul Piot tijdens het duel tussen Frankrijk en Oostenrijk (0-0) op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Oostenrijk stelde er aanvallend weinig tegenover. Voor rust was een schot tegen de zijplank van Josef Winkler de grootste kans. In het vierde kwart mocht de ploeg twee keer aanleggen voor een strafcorner. De eerste werd eruit gelopen en de tweede werd door keeper Marius Clément met de handschoen zonder al te veel moeite onschadelijk gemaakt.

Met de puntendeling schoten beide ploegen weinig op, omdat zowel Frankrijk als Oostenrijk zondag hun eerste duel op het EK U21 verloor. De Fransen gingen met 4-3 onderuit tegen Jong Oranje en Oostenrijk boog diep voor Duitsland. Het werd 8-1.