EK U21 – Dag 3: Duitse dames halvefinalist, eerste zege België

De Belgische heren hebben op de derde dag van het EK U21 hun eerste zege geboekt. Voor eigen publiek in Gent werd Engeland dinsdag met 2-1 verslagen. In dezelfde poule was Spanje met 8-1 te sterk voor Schotland. Eerder op de dag verzekerden de Duitse dames zich van een plek in de halve finales na een 2-1 zege op Engeland. Het damesduel tussen Ierland en Schotland kende geen winnaar (2-2).

Heren: Engeland – België 1-2

De blijdschap bij het Belgische publiek en de spelers was groot. Met de 2-1 overwinning op Engeland behield België kans op het bereiken van de halve finales van het Europees kampioenschap. De Belgen, onder leiding van Jeroen Baart, moesten hiervoor na rust een 1-0 achterstand ombuigen.

Engeland was na twaalf minuten op voorsprong gekomen. Ellis Robson scoorde uit een rebound van een strafcorner nadat hij zijn directe tegenstander in de strijd om de bal had afgetroefd. Balverlies bij de Spanjaarden leidde snel na rust tot de gelijkmaker. Louis Depelsenaire was het eindstation van een pass van Guillaume Hellin.

Vijf minuten voor tijd beslisten de Belgen het duel in hun voordeel. Het eerste schot van Victor Foubert werd geblokt, waarna hij de bal door de benen van de Engelse keeper tegen de plank schoot. Even later was er ook nog de kans op de 3-1. De inzet belandde niet in het lege doel, keeper Yuvraj Bhuhi was gewisseld voor een extra veldspeler, maar tegen de paal.
Engeland-België 1-2 (1-0)
12. Ellis Robson 1-0 (sc)
33. Louis Depelsenaire 1-1
55. Victor Foubert 1-2

Heren: Spanje – Schotland 8-1

Na de 4-1 overwinning afgelopen zondag op België vonden de Spanjaarden opnieuw makkelijk het doel. Dinsdag was Schotland het slachtoffer van de dadendrang van Spanje. Het werd op het complex van La Gantoise 8-1. Oriol Bozal was de man van de wedstrijd aan Spaanse kant met drie rake strafcorners.

Dames: Duitsland – Engeland 2-1

Duitsland heeft zich als eerste damesploeg geplaatst voor de halve finales. Na de 6-0 zege op Schotland werd dinsdag Engeland met 2-1 verslagen. Het winnende doelpunt viel acht minuten voor tijd en kwam van de stick van Carlotta Sippel.

Duitsland was in het duel al na zes minuten op gelukkige wijze op voorsprong gekomen. De voorzet van Lilly Stoffelsma vanaf rechts werd door de Engelse Olivia Hamilton met een boogje over haar eigen keeper in het doel getikt.

Pas in het vierde kwart kon Engeland de schade ongedaan maken via Martha Le Huray, nadat de Duitse keepster Chiara Vischer tot twee keer toe een Engelse inzet had gered. Een kwart eerder had Darcy Bourne de gelijkmaker al op haar stick, maar ze raakte de bal niet goed waardoor die naast het Duitse doel belandde.

Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen, totdat Duitsland in de slotfase een strafcorner kreeg toegewezen. Sippel bezorgde haar ploeg niet alleen de volle buit, maar ook een ticket voor de halve finales van het Europees kampioenschap.

Duitsland-Engeland 2-1 (1-0)
6. Lilly Stoffelsma 1-0
51. Martha Le Huray 1-1
58. Carlotta Sippel 2-1 (sc)

Dames: Ierland – Schotland 2-2

In Poule B kwamen Ierland en Schotland remise overeen. Het duel eindigde in 2-2. Het was voor beide ploegen het eerste punt van het Europees kampioenschap na de nederlagen tegen respectievelijk Engeland (5-1) en Duitsland (6-0).

De Schotse ploeg kwam na elf minuten op voorsprong door een rake strafbal van Lucy Williamson. In eerste instantie werd de strafbal gekeerd door de Ierse keepster Ellie McLoughlin, maar na overleg tussen de scheidsrechters mocht Williamson nog een keer aanleggen. Dit keer faalde de Schotse niet.

Acht seconden voor het einde van het eerste kwart kwam Ierland op gelijke hoogte. Emma Paul pushte de strafcorner tegen de plank en vroeg in het tweede kwart zette Siofra Murdoch de Ierse ploeg op voorsprong door het voorbeeld van Paul te volgen en de corner in dezelfde hoek te pushen. Lunjika Nyirenda stelde in het laatste kwart een punt voor Schotland veilig door de bal uit de draai binnen te schieten.

Ierland-Schotland 2-2 (2-1)
11. Lucy Williamson 0-1 (sb)
15. Emma Paul 1-1 (sc)
18. Siofra Murdoch 2-1 (sc)
51. Lunjika Nyirenda 2-2

Ierland en Schotland hielden elkaar op het EK U21 in Gent in bedwang (2-2). Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo