EK U21 – Dag 4: EK-finalist van 2019 en titelverdediger niet bij laatste vier

De Belgische heren hebben zich ten koste van de vice-Europees kampioen van 2019, Engeland, geplaatst voor de halve finales van het EK U21 in Gent. België versloeg woensdag Schotland met 6-0 terwijl Engeland het onderspit dolf tegen Spanje (4-2). Bij de dames ontbreekt titelverdediger Spanje bij de laatste vier na de 1-0 nederlaag in het laatste pouleduel tegen België.

Dames: België-Spanje 1-0

Het doelpunt van Astrid Bonami twee minuten voor tijd bezegelde het lot van Spanje. De titelverdediger van 2019 eindigde door de 1-0 nederlaag en de 11-0 winst van Jong Oranje als derde in de poule. De Spaanse ploeg vervolgt het Europees kampioenschap in de degradatiepoule. De vijfde plaats is daarin het hoogst haalbare voor de uittredend kampioen. België neemt het in de halve finales op tegen Engeland.

Heren : België – Schotland 6-0

Met een plek in de halve finales heeft België zich gerevancheerd van de slechte start. Na de 4-1 nederlaag tegen Spanje en de benauwde 2-1 zege op Engeland, het winnende doelpunt viel vijf minuten voor tijd, was de ploeg met 6-0 te sterk voor Schotland. Guillaume Hellin maakte drie doelpunten en Thomas Crols twee voor de Belgen, die het in de halve finales moeten opnemen tegen Duitsland.

Heren: Spanje – Engeland 4-2

Met drie overwinning uit drie wedstrijden en zestien gescoorde doelpunten is Spanje de best presterende ploeg bij de heren in de poulefase. Na België (4-1), Schotland (8-1) werd Engeland met 4-2 verslagen. Als nummer één van Poule A spelen de Spanjaard om een plek in de finale tegen Jong Oranje.

4. Schotland** 3 0 -14

Darcy Bourne in fel gevecht tijdens Engeland-Schotland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Dames: Engeland – Schotland 6-0

Engeland liet er geen gras over groeien tegen Schotland. Dankzij twee doelpunten van Vicki McCabe werden de noorderburen met 6-0 verslagen. De zege leverde Engeland een plek bij de laatste vier van het EK op. Schotland gaat strijden in Poule C om lijfsbehoud op het hoogste niveau.

Dames: Ierland – Duitsland 0-7

Duitsland was voor het duel tegen Ierland al zeker van een plek in de halve finales na de zeges op Schotland en Engeland. Daaraan voegde de ploeg nog een derde zege toe. De Ierse dames werden met 7-0 verslagen. In het laatste kwart scoorde Duitsland vier keer in acht minuten. Lilly Stoffelsma en Lena Frerichs maakten elk twee doelpunten voor de nummer een van poule B.

* naar degradatiepoule

De Duitser Erik Kleinlein aan de bal tegen Frankrijk tijdens het EK U21 in Gent. Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Heren: Frankrijk – Duitsland 0-2

De Duitsers stonden aan de afslag in de wetenschap dat de ploeg een ruime voorsprong had op Nederland qua doelsaldo. Hoewel Jong Oranje in de andere wedstrijd tegen Oostenrijk met rasse schreden de achterstand inliep, bleken de treffers van Benedikt Schwartzhaupt, zijn zesde doelpunt van het toernooi, en Florian Sperling voldoende om de Nederlanders voor de blijven in de eindstand van de poule.

Frankrijk-Duitsland 0-2 (0-1)
12. Benedikt Schwartzhaupt 0-1 (sc)
31. Florian Sperling 0-2