EK U21 – Dag 5: Duitse heren en Belgische dames naar finale

Op de vijfde dag van het EK U21 in Gent hebben de Duitse heren en de Belgische dames de finale bereikt. Duitsland was vrijdag in de halve eindstrijd met 3-0 te sterk voor gastland België. Eerder op de dag bereikten de Belgische dames de finale door Engeland met 2-1 te verslaan. In de degradatiepoule deden Spanje (dames) en Frankrijk (heren) goede zaken in de strijd om het laatste WK-ticket.

Heren: Duitsland – België 3-0

Voor de dertiende maal en de tweede keer op rij bereikte Duitsland de finale van het EK. Daarin treffen de Duitsers voor de tweede keer dit toernooi Jong Oranje. In de poulefase speelden de ploegen met 2-2 gelijk.

Duitsland liet een sterke indruk achter in de halve finales tegen de Belgen. In het tweede kwart kwam de ploeg van de Nederlandse bondscoach Rein van Eijk op voorsprong via Mario Schachner. Hij liep diagonaal door de Belgische cirkel en tipte de bal die hard de cirkel in werd geslagen tegen de touwen.

Vlak voor rust werd het ook 2-0 voor Duitsland. Na een afgeslagen strafcorner bleef de ploeg in balbezit waarna Niklas Berendts het eindstation was van de aanval. Vlak na rust werd het nog 3-0. Elian Mazkour wendde en keerde na een lange sprint en schoot de bal via de Belgische keeper binnen.

Daarmee was de beslissing gevallen. België kreeg in het vierde kwart nog een strafbal. De inzet van Tobias Biekens was te zacht en door het midden waardoor keeper Jean-Paul Danneberg zonder veel moeite de bal kon keren. In het slot werden nog drie gele kaarten gegeven, twee voor Duitsland en een voor België.

Duitsland-België 3-0 (2-0)
18. Mario Schachner 1-0
27. Niklas Berendts 2-0
33. Elian Mazkour 3-0

Feest bij Duitsland na het bereiken van de finale van het EK U21 in Gent ten koste van België (3-0). Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Dames: België – Engeland 2-1

Voor de tweede keer in de historie hebben de Belgische dames de finale van het Europees kampioenschap bereikt. Eerder gebeurde dat in 2017, toen won de ploeg zilver. Nadat Charlotte Englebert uit een corner de paal had geraakt, zette ze drie minuten voor rust België alsnog op voorsprong tegen Engeland. Ze gaf het beslissende tikje nadat keepster Olivia Hamilton flink onder vuur was genomen. Na de pauze kwam Engeland op gelijke hoogte. Een prima pass van Martha Taylor werd zo mogelijk nog mooier afgemaakt door Becky Manton. De beslissing in het duel viel snel in het vierde kwart. Na een goede individuele actie schoot Anne-Sophie Roels de bal in de hoek.

België-Engeland 2-1 (1-0)
27. Charlotte Englebert 1-0
35. Becky Menton 1-1
48. Anne-Sophie Roels 2-1

Dames: Spanje – Ierland 0-0

Bij het duel tussen Spanje en Ierland werd niet gescoord. Ondanks de puntendeling ligt de uittredend Europees kampioen op koers voor het vijfde en laatste WK-ticket. Met vier punten leidt Spanje de degradatiepoule. Ierland heeft twee punten en bezet de derde positie.

Spanje-Ierland 0-0

Dames: Wales – Schotland 1-0

Wales heeft de eerste punten gepakt tijdens het Europees kampioenschap. De ploeg won in de degradatiepoule met 1-0 van Schotland. De enige treffer van de wedstrijd kwam op naam van Bethan Collier. Het was daarmee ook het eerste doelpunt van Wales, dat in de poulefase niet wist te scoren.

Heren: Engeland-Frankrijk 1-3

Met de 3-1 overwinning op Engeland heeft Frankrijk goede zaken gedaan in de strijd om het laatste WK-ticket. Door de zege gaan de Fransen aan de leiding in de degradatiepoule. Concurrent Engeland, winnaar van het EK-zilver in 2019, volgt op een punt achterstand.

Engeland – Frankrijk 1-3 (1-1)
20. Jules Verrier 0-1 (sc)
28. Rory Penrose 1-1 (sc)
31. Corentin Sellier 1-2
45. Louis Haertelmeyer 1-3 (sc)

Heren: Schotland-Oostenrijk 1-1

In de degradatiepoule was er geen winnaar bij het duel tussen Schotland en Oostenrijk. Het werd 1-1 nadat de Oostenrijkers in het tweede kwart via Marcin Nychkowiak op voorsprong waren gekomen en Iain McFadden in de veertigste minuut de gelijkmaker aantekende. Schotland treft zaterdag Frankrijk en Oostenrijk speelt zijn laatste wedstrijd tegen Engeland.

Schotland – Oostenrijk 1-1 (0-1)
18. Marcin Nychokwiak 0-1
40. Iain McFadden 1-1