EK U21 – Dag 6: titel Duitse dames na winst op shoot-outs

De dames van Duitsland zijn de nieuwe Europees kampioen U21. In de finale was de ploeg zaterdag na het nemen van shoot-outs te sterk voor België. Het duel was na reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd. Eerder op de dag legden de Belgische heren beslag op de derde plek, ten koste van Spanje.

Dames: België – Duitsland* 1-1 (Dui wint na shoot-outs 3-4)

Voor de negende maal in de historie en de eerste keer sinds 2008 hebben de Duitse dames de Europese titel veroverd. Opnieuw was keepster Chiara Vischer tijdens de shoot-outs de heldin van Duitsland. Ze stopte twee Belgische pogingen waardoor de Duitse ploeg de serie met 4-3 won.

Duitsland kende een sterke start van het duel. Al na twee minuten kwam de ploeg op voorsprong door Felicia Wiedermann. De Belgische lijnstop hield na de eerste strafcorner tegen waarna Wiedermann haar eigen rebound benutte. De eindstand van het duel werd al voor rust bereikt omdat Charlotte Englebert na 25 minuten uit een strafcorner gelijkmaakte.

België-Duitsland 1-1 (1-1)
2. Felicia Wiedermann 0-1 (sc)
25. Charlotte Englebert 1-1 (sc)

Heren: Spanje – België 1-3

Mede dankzij twee doelpunten van Max Luyten haalden de Belgische heren voor het eerst sinds 2017 weer een medaille op het Europees kampioenschap. Een mooie afsluiting voor de ploeg die het toernooi in Gent moeizaam was gestart. België begon namelijk in de poulefase met een 4-1 nederlaag tegen Spanje. In de strijd om de prijzen waren dit keer de rollen omgedraaid. Net als in 2019 greep Spanje net naast de bronzen medaille.

Spanje-België 1-3 (1-2)
3. Max Luyten 0-1
5. Pepe Cunill 1-1
8. Max Luyten 1-2
37. Sebastiaan Geers 1-3 (sc)

Frankrijk – Schotland 5-1

De Franse heren hebben het vijfde en laatste WK-ticket veroverd. De ploeg versloeg Schotland met 5-1. Jules Verrier maakte drie doelpunten voor de Fransen, die concurrent met een punt voorbleven in de degradatiepoule. Schotland daalt door de nederlaag af naar de B-divisie.

Engeland – Oostenrijk 4-1

Engeland sloot een teleurstellend verlopen EK af met een 4-1 overwinning op Oostenrijk. De EK-finalist van 2019 eindigde in de degradatiepoule als zesde en liep daarmee een ticket voor het WK mis. Oostenrijk degradeert net als Schotland naar de B-divisie.

Dames: Spanje – Schotland 6-1

De uittredend Europees kampioen sloot het toernooi in Gent af met een vijfde plaats. Dankzij een 6-1 zege op Schotland legden de Spaanse dames beslag op het vijfde en laatste WK-ticket dat er te verdienen was. Schotland eindigde als laatste in de degradatiepoule en daalde af naar de B-divisie.

Dames: Ierland – Wales 2-1

De Ierse dames stelden lijfsbehoud op het hoogste Europese niveau veilig door een 2-1 zege op Wales, dat na rust op voorsprong was gekomen. Cathrine Reid maakte acht minuten voor tijd het beslissende doelpunt voor Ierland dat door uitsluiting van Rusland opnieuw op het hoogste niveau mocht meedoen, nadat de ploeg bij het vorige EK-toernooi was gedegradeerd. Wales doet net als Schotland een stapje terug.

Ierland – Wales 2-1 (0-0)
44. Eve Bowen 0-1 (sc)
50. Caoimhe Byrne 1-1
52. Cathrine Reid 2-1 (sc)