EK U21: Jong Oranje verspeelt 2-0 voorsprong tegen Duitsland (2-2)

De kraker op de tweede dag van het EK U21 tussen Nederland en Duitsland eindigde onbeslist. Jong Oranje kwam maandag in Gent met 2-0 voor, maar zag Duitsland in het laatste kwart alsnog met een puntendeling van het veld stappen.

Het was de kraker op de tweede dag van het toernooi in Gent. Een strijd tussen twee favorieten voor de Europese titel. Duitsland, onder leiding van de Nederlandse bondscoach Rein van Eijk, schoot zondag uit de startblokken met een 8-1 zege op Oostenrijk, mede dankzij vier rake strafcorners van aanvoerder Benedikt Schwartzhaupt.

Ook Jong Oranje won. Het versloeg Frankrijk met 4-3, maar de uitslag deed geen recht aan de verhoudingen in het veld. De Nederlandse ploeg was op de slotfase na de bovenliggende partij. Een van de aandachtspunten na afloop van de wedstrijd was de strafcorner. Dertien pogingen leverden tegen Frankrijk geen doelpunt op.

Bukkens opent de score

Tegen Duitsland werd de eerste corner meteen verzilverd door Miles Bukkens. Daarmee kende Jong Oranje een droomstart tegen de titelverdediger. De openingstreffer viel al na vier minuten. Nadat Duitsland bij de eerste poging te vroeg was uitgelopen, omzeilde Bukkens bij de tweede poging de Duitse uitloper. Daarna zette de speler van Pinoké nog een paar stappen en haalde uit. De inzet werd in eerste instantie gekeerd door keeper Jean-Paul Danneberg waarna Bukkens de rebound oppikte en de bal in het Duitse doel schoot.

Miles Bukkens wordt geknuffeld door zijn teamgenoten nadat hij JOng Oranje op voorsprong heeft gezet tegen Duitsland (2-2) op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Het was zijn tweede doelpunt van het EK en al zijn twintigste treffer in acht toernooiwedstrijden voor Jong Oranje. Bukkens scoorde eind vorig jaar achttien doelpunten tijdens het WK U21 in India en kroonde zich daarmee tot topscorer van het toernooi.

Na de 1-0 van Jong Oranje ontspon zich een boeiende wedstrijd. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe en hierdoor waren voor rust de kansen schaars. Duitsland kreeg nog wel de mogelijkheid op de gelijkmaker, maar het harde forehandschot van Elian Mazkour trof echter een ploeggenoot.

Na rust

Bukkens versierde snel in het derde kwart een strafcorner voor Jong Oranje. Hij ging zelf achter de bal staan, maar zag zijn sleeppush door keeper Danneberg met de handschoen worden verwerkt.

Olivier Hortensius loopt juichend weg nadat hij op schitterende wijze Jong Oranje op een 2-0 voorsprong heeft gezet tegen Duitsland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Even later was het wel raak. En hoe! Olivier Hortensius werd aangespeeld in de buurt van de cirkel. De speler van Rotterdam versnelde en draaide weg bij zijn tegenstander de cirkel in. Vanaf de linkerkant schoot hij de bal vervolgens kiezelhard diagonaal tegen de touwen: 0-2. Duco Telgenkamp was daarna dichtbij de 0-3, maar zag zijn inzet voorlangs het Duitse doel gaan.

Het venijn zat ‘m, net als tegen de Fransen, in de staart. Nadat keeper Steven Verhoogt de eerste Duitse strafcorner goed had gepakt, was hij bij de twee daaropvolgende corners kansloos. Moritz Ludwig verkleinde de achterstand door de bal in het doel te tippen en vlak voor tijd maakte Benedikt Schwartzhaupt de gelijkmaker door vanaf de kop van de cirkel raak te slepen. Daarmee eindigde de boeiende topper in 2-2.

Duitsland-Nederland 2-2 (0-1)
4. Miles Bukkens 0-1 (sc)
36. Olivier Hortensius 0-2
52. Moritz Ludwig 1-2 (sc)
58. Benedikt Schwartzhaupt 2-2 (sc)

Het vuistje van Benedikt Schwarzhaupt nadat Duitsland heeft gescoord tegen Nederland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo