EK U21: Tienklapper Jong Oranje Heren tegen Oostenrijk

Aanvoerder Max Kuijpers had al gezegd dat de Jong Oranje Heren er zin in hadden. Na twee trainingsdagen in Valencia begon ook voor hen eindelijk het EK. Als een stel hongerige wolven dook de ploeg op Oostenrijk. De Oostenrijkers hadden niets in te brengen tegen de superieure mannen van Oranje. Het werd 10-0.

Net als de Jong Oranje Dames begonnen ook de Jong Oranje Heren op het tweede veld van het complex in Valencia. Op het veld waar geen slagje schaduw te vinden was en de thermometer de dertig graden aantikte, kende Brent van Bijnen een schitterende start van het Europees kampioenschap.

De spits stond een groot gedeelte van de tweede seizoenshelft aan de kant met een enkelblessure. Vanaf de zijkant moest hij toezien dat zijn club SCHC degradeerde. Van Bijnen blijft toch behouden voor de Hoofdklasse, want onlangs werd bekendgemaakt dat hij de overstap maakt naar Amsterdam. De Amsterdammers krijgen er een spits bij die efficiënt is in de cirkel. Zo bewezen zijn eerste twee doelpunten op het EK. Bij openingstreffer schoot Van Bijnen uit de draai de bal met de backhand binnen en bij de 2-0 sloeg hij de bal met een stuit in het doel.

Tjep Hoedemakers neemt de felicitaties van Valentijn Charbon in ontvangst na een van zijn twee treffers in het duel van Jong Oranje Heren tegen Oostenrijk op het EK onder 21 jaar in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Daarnaast stond hij aan de basis van de 4-0 van Tjep Hoedemakers, die ook al de 3-0 aantekende nadat hij een voorzet van Koen Bijen in het doel dook. Vlak voor rust kopieerde Valentijn Charbon het eerste doelpunt van Van Bijnen door ook uit de draai raak te schieten.

Niveauverschil

Het klassenverschil tussen Nederland en Oostenrijk lag in de lijn der verwachting. Onlangs speelden beide teams ook tegen elkaar tijdens een achtlandentoernooi in Madrid en toen won Jong Oranje met liefst 11-0. Ook in Valencia waren de spelers van Jong Oranje beter dan hun tegenstander. De keren dat Oostenrijk in de buurt van het Nederlandse doel kwam – keeper Hidde Brink stond de eerste twee kwarten onder de lat en werd na rust vervangen door Sander van Berkel – lag dat aan de slordigheidjes van Jong Oranje dan van goed spel van de Oostenrijkers.

Nederland dicteerde. De ploeg van coach Michiel van der Struijk bleef in een goed tempo doorspelen en werkte aan het doelsaldo. Concurrent Duitsland won namelijk eerder op de dag met 9-1 van Frankrijk. Floris Middendorp maakte er na een prima actie 6-0 van. Teun Beins liet zien over een prima sleep te beschikken en pushte de bal heerlijk in de bovenhoek. Jim van de Venne maakte ruim voor het einde van het derde kwart 8-0.

Tien, tien, tien

De spits van Oranje-Rood maakte ook de tien vol voor Jong Oranje nadat Koen Bijen de stand al naar 9-0 had getild. De score van Madrid werd niet geëvenaard, maar dat was ook niet zo belangrijk. Belangrijker was dat Jong Oranje een goede pot speelde en daarmee een basis legde voor een mogelijk succesvol EK.

Minuut Doelpuntenmaker Score
7 Brent van Bijnen 1-0
7 Brent van Bijnen 2-0
18 Tjep Hoedemakers 3-0
23 Tjep Hoedemakers 4-0
30 Valentijn Charbon 5-0
38 Floris Middendorp 6-0
41 Teun Beins (sc) 7-0
43 Jim van de Venne 8-0
48 Koen Bijen 9-0
54 Jim van de Venne 10-0

Wat vind jij? Praat mee...