EK U21: Tjep Hoedemakers schiet Nederland langs Duitsland

De Jong Oranje Heren hebben ook hun tweede poulewedstrijd op het EK in Valencia gewonnen. Duitsland werd in een meeslepend gevecht met 2-1 verslagen. Tjep Hoedemakers besliste het duel met een schitterende knal. Domper op de vreugde was het uitvallen van Sijbrand Bolhuis en Silas Lageman. Zij zijn naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Het was de strijd tussen twee favorieten voor de Europese titel. In hun eerste pouleduel lieten Duitsland en de Jong Oranje Heren al het klassenverschil met de andere landen zien. Duitsland begon het toernooi in Valencia met een 9-1 overwinning op Frankrijk en Nederland deed er tegen Oostenrijk nog een schep bovenop. De teller stopte afgelopen maandagavond op 10-0.

Sander van der Berkel start onder de lat

Jong Oranje begon tegen Duitsland met een basisopstelling die in vergelijking met de wedstrijd tegen Oostenrijk op een plek was gewijzigd. Sander van Berkel nam bij de afslag de plek onder de lat in van Hidde Brink, die na rust keepte.

Net als tegen Oostenrijk begon Nederland prima aan de wedstrijd. In een hoog tempo en met combinatiespel zochten de Jong Oranje Heren zich een weg door de Duitse defensie. Tjep Hoedemakers was direct na de afslag dichtbij de openingstreffer. Zijn schot ging maar net naast het Duitse doel. In het tweede kwart was hij opnieuw dichtbij een doelpunt. Hoedemakers sprintte een Duitse verdediger eruit en passeerde de keeper. Het doel was leeg, maar vlak voordat hij zijn stick tegen de bal wilde zetten werd de bal weggetikt.

Derck de Vilder in duel met Paul Dösch tijdens de poulewedstrijd tussen de Jong Oranje Heren en Duitsland tijdens het EK in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Belangrijke rol Hoedemakers

Het doelpunt voor de aanvaller van Rotterdam viel pas in het vierde kwart. Daarmee onderstreepte hij de belangrijke rol die hij speelde voor de Jong Oranje Heren. Hoedemakers was betrokken bij alle belangrijke momenten van Jong Oranje in het duel met de Duitsers.

Dat begon al met de twee kansen die hij kreeg in de beginfase van het duel. Hoedemakers was ook belangrijk in de aanloop naar de openingstreffer van Nederland. Nadat hij de bal van Linus Müller had afgesnoept werd hij onderuitgehaald. Het leverde de Duitser een gele kaart op. In overtalsituatie die volgde forceerde Nederland een strafcorner. Hoedemakers nam plaats op de kop van de cirkel. Met zijn push vond hij de stick van Silas Lageman, die de 1-0 op het bord zette.

Verdiend op 1-0

Het was een verdiende voorsprong voor de Jong Oranje Heren. Duitsland liet zich ver terugzakken en kwam nauwelijks in de Nederlandse cirkel. De beste kans voor rust was voor Raphael Hartkopf die de bal echter slecht raakte en zodoende Van Berkel niet onder vuur kon nemen.

Waar Van Berkel voor rust nauwelijks werd getest, moest Brink na de pauze wel meerdere keren in actie komen. De Duitsers toonden meer drang naar voren en dat leidde tot twee strafcorners, die door de doelman van de Jong Oranje Heren goed werden gekeerd.

Floris Middendorp wurmt zich tussen twee Duitse spelers door tijdens het EK in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Pittige duels

De Nederlandse ploeg had het lastig. Het kwam nauwelijks onder de druk van de Duitsers uit. De duels tussen de spelers waren af en toe hard. Max Kuijpers werd met groen bestraft na een schouderduw en Niklas Bosserhoff mocht tien minuten naar de kant na een charge op Bram van Battum. Daarna zag ook Pepijn Scheen geel en moest vijf minuten naar de strafbank.

Het was een hectische fase waarin Duitsland op gelijke hoogte kwam. De derde Duitse strafcorner leverde in eerste instantie een rollertje op maar de bal kon alsnog op het Nederlandse doel worden geschoten. De inzet werd door de Nederlandse verdediging tegenhouden, maar volgens de scheidsrechter op onreglementaire wijze. De toegekende strafbal werd door Paul Dösch benut.

Hoedemakers beslist het duel

Ook in het vierde kwart hadden de Jong Oranje Heren het lastig, maar daar was Hoedemakers als een duveltje uit een doosje. De 2-1 zorgde voor een prachtige ontlading bij de aanvaller. In de juichkreet zat zowel blijdschap als opluchting. Opluchting dat een moeilijke fase was overleefd.

Duitsland zette alles op alles en besloot met nog minder dan vijf minuten op de klok de keeper in te wisselen voor een extra veldspeler. Nederland hield stand en deelde met deze overwinning misschien wel een klein tikje uit aan de mede-titelfavoriet. In ieder geval zette de Jong Oranje Heren een grote stap naar het bereiken van de halve finales.