JOH buigen 1-3 om in 3-3 tegen Spanje: ‘Voelden dat we beter konden’

In de hitte van Valencia troffen de Jong Oranje Heren in hun eerste wedstrijd op het EK U21 het thuisland Spanje. Het werd zelf ook een verhit duel: Oranje kwam op 1-0 voor, maar Spanje kwam terug tot 1-3. De mannen staken de koppen bij elkaar en trokken zo toch nog een 3-3 remise over de streep.

In het vierde kwart haalt aanvoerder Lars Balk iedereen bij elkaar. Op de achtergrond wordt een strafbal gescoord: de Jong Oranje Heren staan nu met 1-3 achter. Daar wordt echter niet naar gekeken. De mannen spreken elkaar moed in. ‘Koppen erbij, dat werd er gezegd’, vertelt Boris Burkhardt na de wedstrijd. ‘We voelden dat we beter konden, dat we het zelfs konden winnen.’ Bij sommige jongens zal het slechte resultaat op het WK vorig jaar misschien door het hoofd zijn geschoten. Zo niet bij Burkhardt. ‘Ik was er niet bij’, lacht hij. ‘Maar ik denk dat het bij de anderen ook niet meer speelt hoor. Dit is een nieuw toernooi.’

‘Strafcorner ging direct goed’

Burkhardt zette Oranje eind van het eerste kwart op voorsprong uit de strafcorner. ‘Die ging direct goed. Precies hoe we hem wilden.’ In het tweede kwart kwam Spanje op gelijke hoogte, ondanks dat Oranje meer kansen had. De Spanjaarden breidden de score uit tot 1-2. ‘Alles lukte bij hen’, zag Burkhardt. En toen viel ook nog die 1-3 uit een strafbal. Maar het koppen bij elkaar steken werkte. Bij de eerste de beste aanval van Oranje haalde Terrance Pieters een strafcorner, waaruit Teun Beins de 2-3 scoorde. En Oranje ging door. Burkhardt schoot met zijn forehand hard raak en bracht de stand op 3-3.

In de laatste minuut kregen de Oranje Heren nog een strafcorner. Dé kans om alsnog de drie punten te pakken en ook dé kans voor Boris Burkhardt om een hattrick te maken. Het werd een rollertje. Wilde hij te graag? ‘Nee, dat niet’, stelt hij nuchter. ‘De bal rolde nog iets toen hij werd gestopt. Het is een lastig veld, daar hadden we met trainen ook al last van. De bal rolde onder mijn stick door.’

3-3 geen slecht resultaat

Al met al is 3-3 geen slecht resultaat, vindt hij. ‘Als je kijkt naar het wedstrijdverloop denk ik dat we het goed gedaan hebben. Het was geen slechte wedstrijd. We hebben ook veel kansen gehad.’ Hij twijfelt er niet aan dat de Jong Oranje Heren hier een goed toernooi gaan neerzetten, stelt hij. ‘We hebben een goede zomer gedraaid, genoeg geoefend. We moeten hier voor goud gaan, ik vind dat je dat best mag uitspreken.’

Bekijk het complete speelschema van de Jong Oranje Heren.

Live meekijken? Dat kan via de livestream van de EHF.