JOH maakt zich op voor vierlandentoernooi na blamage tegen Belgen

Een ieder die begin deze week op het complex van HC Breda aanwezig was bij het duel van de Jong Oranje Heren, moet zichzelf even achter de oren hebben gekrabd. Tegenstander Jong België was heer en meester (6-0) in het laatste oefenduel voor het vierlandentoernooi, van 5 tot en met 10 juli in Barcelona. 

Drie sleeppushes en drie uitgespeelde kansen. Dat waren de Belgische doelpunten tegen de ploeg van Michiel van der Struijk. Daar stonden drie mislukte corners en twee ballen tegen de paal tegenover. De Belgische leeftijdsgenoten waren stappen verder, efficiënter en sterker. En dat onder toeziend oog van de per september nieuwe bondscoach van de Oranje Heren, Jeroen Delmée. 

Ook Jong Oranje-coach Van der Struijk was niet tevreden. De altijd rustige oefenmeester liet zich meermaals luidkeels horen. Nog vaker klonk de stem van assistent Jesse Mahieu. ‘Qua uitslag, hebben jullie net de verkeerde wedstrijd gekeken’, blikt Van der Struijk terug. ‘We hebben een zwaar programma gedraaid. De jongens waren kapot. Dat neemt niet weg dat het echt heel matig was. Niet alleen qua uitslag.’

Jeroen Delmee was aandachtig toeschouwer bij de Jong Oranje Heren. Foto: Willem Vernes

‘WK is het mooiste wat er is’

Jong Oranje is bezig aan de voorbereiding op het WK. Dat eind dit jaar in november in India plaats zal vinden. Het eerste toernooi waar de selectie – na het EK in 2019 – naartoe werkt. ‘Eindtoernooien spelen hoort bij de opleiding van deze jongens. Daar ervaring opdoen. Een WK spelen is het mooiste wat er is. Groter dan dat is er voor deze leeftijdsgroep niet. De kans om je te meten aan niet-westerse ploegen.’

Eerste en tevens laatste halte daarvoor is het vierlandentoernooi op Club Egara. ‘Daar willen we zo goed mogelijk voor de dag komen. Dat willen we winnen’, verklaart de bondscoach. De ploeg treft dan Spanje, België en Duitsland. Ook de Jong Oranje Dames spelen een toernooi op Egara. Zij treffen Ierland, België, Spanje en Duitsland. Een land meer. 

‘Dit toernooi moeten de puntjes op de i worden gezet’, gaat Van der Struijk verder. ‘Als straks de competitie weer begint, is onze voorbereiding op het WK zo goed als klaar.’ De ploeg kwam eind vorig jaar voor het eerst kort samen, werkte in maart een korte stage af en de afgelopen anderhalve maand is de selectie intensief samen geweest. Toch was de voorbereiding niet ideaal: ‘We hebben in onze selectie jongens uit de Hoofdklasse en Promotieklasse. De hoofdklassers hebben al die tijd kunnen trainen en wedstrijden op niveau gespeeld. Voor de anderen lag het compleet stil.’

Michiel van der Struijk. Foto: Willem Vernes

Niveauverschil in de selectie

Zoals dat gold voor de twee SCHC-ers in de selectie: Maarten Bruisten en Sam Steins Bisschop. ‘Natuurlijk hebben die jongens achterstand opgelopen. Maar daar moet je als coach doorheen kijken. Het was aan hen om het gat in de tussenliggende periode kleiner te maken. Dat is ze gelukt.’ De ploeg reist volgende week af naar Barcelona, maar heeft over het WK nog geen enkele zekerheid. ‘Er zit nog wat talent bij U19, die deze zomer [19 t/m 24 juli] eerst nog een EK spelen. Ik sluit niet uit dat er nog jongens van die groep aansluiten bij ons.’

Zaterdag stappen de Jong Oranje Heren het vliegtuig in voor hun vierlandentoernooi. Op 7 juli treft de ploeg van Van der Struijk opnieuw de Belgische leeftijdsgenoten. Wat kunnen we dan verwachten? ‘België is zeker geen oliebollenploeg. Verre van zelfs. Het is een prima team met een goede corner. Maar een 6-0 nederlaag wordt het niet.’

Speelschema vier- en vijflandentoernooi U21:

Jong Oranje Dames Jong Oranje Heren
5 juli 20.00 uur Nederland – Ierland  18.00 uur Nederland – Spanje
6 juli 18.00 uur Nederland – België
7 juli  18.00 uur België – Nederland 
8 juli 20.00 uur Duitsland – Nederland 
9 juli  20.00 uur Nederland – Spanje 
10 juli 18.00 uur Duitsland – Nederland  10.00 uur troostfinale, 12.00 uur finale 

17 Reacties

 1. Gekkie123

  Heeft struijk het ooit ergens wel goed gedaan?

  1. jarly-brown

   De huidige selectieprocedure geeft talenten die zich in de B- en in de A-jeugd sterk ontwikkelen nauwelijks kansen om nog aan te haken bij de Oranje jeugd. Da's jammer want niet alle talenten zijn op 12-13 jarige leeftijd al onderscheidend. Hoe doen de Belgen dat eigenlijk?

  2. SanderE

   1. Grote VS kleinere clubs 2. Ons kent ons 3. Over algemeen zeer matige trainers op deze opleidingsteams.

 2. g-hockeyfan

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt! 😅Hoe hij nog steeds bondscoach is, ontgaat mij na al die mislukkingen (minstens 2 mislukte toernooien als ik me goed herinner). Misschien is hij goed in het ontwikkelen van jonge spelers? Hij moet een aantal verlossende eigenschappen hebben?

  1. tegenlicht123

   Keepert! T’ is geen bios

 3. SanderE

  Waarschijnlijk een Cios/alo oid achtergrond. Dan maak je het al snel bij de KNHB.

 4. philchapel

  6-0 om de oren en dan nog durven zeggen “België is zeker geen oliebollenploeg, maar....”. Tjaaa jongens waar gaan we heen...😂?

  1. SanderE

   Phil, het ging nergens om. Dus wellicht zat dat in de kopjes😜 Vanavond 21:00 uur gaat wel ergens om. Heel veel succes en natuurlijk zijn we met zijn allen voor de rode duivels.

 5. bob-krulvis

  Waarom krijgt Struijk zoveel kansen?

 6. ruurdjanrauwerda

  Deze generatie spelers is erg mager. Kan je Michel vd Heuvel op zetten, maar met slecht bakmeel en dode gist wordt het altijd een misbaksel. 2 jaar jonger is een generatie waar we wat mee kunnen. Vd Struijk is te duur voor een verloren generatie.

  1. HansiePansie

   Dit is dus het resultaat van de talent herkenning van Michiel van der Struijk. Voordat hij Jong Oranje coachte heeft hij 3-4 jaar NL U16 onder zijn hoede gehad. De magere selectie is een logisch gevolg van de magere kwaliteiten als hockey coach, talent herkennen, en opleider van talent van Michiel van der Struijk

 7. aussiepie

  ben het eens met Gekkie 123 en raad de keuze commissies aan om eens verder te kijken dan hun neus lang is want er lopen heel goede and meer efficiente jongeren rond.Het lijkt me verstandig voor Delmee om in Tokio te zijn en de voorbereidingen van andere landen te zien zeker als het gaat om India ,Argentinie en Nzld plus Aussies..Delmee heeft tijd genoeg later in de competite naar opvolgers te zoeken. Ook Delmee maakt geen deuk volgende jaren an Van den Heuvel was de beste geweest.

 8. Boearco

  Of je dit soort zaken vd Struijk kunt aanrekenen vraag ik mij echt af. Spelers worden voornamelijk opgeleid bij hun verenigingen. Maar de uitspraken die vd Struijk doet in dit interview, daar gaan je haren echt van overeind staan. Dat hij daarnaast met zijn communicatie niet veel vrienden maakt, is ook algemeen bekend.

 9. gelderlander

  Tjonge jonge wat een trieste commentaren .

 10. philchapel

  Waardering@SanderE. Ondertussen weten we hoe het met onze trotse #RedDevils (af)gelopen is: een blamage. Bottomline geldt dus dat je op de juiste momenten met de juiste mensen aan boord moet kunnen pieken. Dit kunnen onze en jullie hockeyers. Onze voetballers niet ondanks hun individuele kwaliteiten van het allerhoogste schab. Ik kijk alvast uit naar dinsdag 18u en dat de Beste moge winnen!


Wat vind jij? Praat mee...