Jong Oranje dankzij twee sterke kwarten naar laatste acht op WK

De Jong Oranjemannen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Kuala Lumpur. Zaterdagochtend, in hun laatste pouleduel, won de ploeg van Jesse Mahieu met 3-1 van Nieuw-Zeeland, waardoor Nederland zich sowieso bij de beste twee schaart in poule D. Later vandaag wordt bekend wie de eerste tegenstander wordt in de knock-outfase die dinsdag begint.

Nederland zet daarmee een streep onder de poulefase die zoveel spanning opleverde. Jong Oranje had het loodzwaar tegen Pakistan, dat Nederland ontregelde door keihard de duels in te vliegen. Door het 3-3 gelijkspel in die openingswedstrijd, kwam er een enorme druk te liggen op de wedstrijd tegen België. Bij een nederlaag in die wedstrijd had Nederland zo goed als zeker een streep kunnen zetten door een kwartfinaleplaats.

Maar Nederland toonde zich weerbaar. Een vechtploeg, zoals cornerman Timo Boers het noemde. Zaterdag tegen het al uitgeschakelde Nieuw-Zeeland moest Jong Oranje een hele andere kwaliteit tonen. Want in het snoeiwarme Stadium Hoki Nasional Malaysia werd er een beroep gedaan op het uithoudingsvermogen. Nederland speelde op het heetst van de dag, in de brandende zon. Dertig graden en een enorme luchtvochtigheid, waardoor het halen van een waterflesje je al laat baden in het zweet. 

Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Bevrijdende treffer

In die extreme omstandigheden begon Nederland net als tegen de Belgen prima aan de wedstrijd. Al na twintig seconden vuurde Casper van der Veen de eerste kans richting het doel van de Kiwi’s. Het bleek het begin van een kansenfestival van een enorm dominant Jong Oranje. Zonder te overdrijven kregen ze vijf uitstekende kansen om de score te openen, waaronder twee strafcorners. Nieuw-Zeeland werd helemaal scheel gespeeld. Werd geregeld al afgejaagd op de eigen 23-meterlijn. 

Het ontbrak maar aan één ding. Een doelpunt.

Die kwam er gelukkig voor Jong Oranje aan het begin van het tweede kwart. Een zalige treffer was het bovendien. Luke Dommershuijzen kaatste heerlijk richting de cirkel waar Olivier Hortensuis de bal vlak voor de keeper – met zijn rug naar het doel – van richting veranderde en de 1-0 maakte. Echt een treffer om nog heel vaak terug te zien op Instagram. De ban was daarmee gebroken. De volgende kans leverde namelijk ook het volgende doelpunt op. Van der Veen, in het eerste kwart ongelukkig in de afronding, tekende vogelvrij voor het doel voor de 2-0. 

Nieuw-Zeeland is in het internationale hockey vaak een verdienstelijke subtopper, maar kan op dit toernooi geen enkele pot breken. De Kiwi’s verloren hun eerste twee duels met 4-0, van zowel België als Pakistan. Vandaag vielen ze vooral op door hun kaarten. In de eerste twee kwarten kregen ze drie keer groen en een gele prent. Terwijl hun tegenstanders nog met een mannetje minder in het veld stonden, viel de derde treffer. Slechts 25 seconden na rust werd het 3-0 voor Jong Oranje, wederom via Hortensius. De Rotterdammer stond perfect klaar bij de tweede paal om de voorzet van Boris Aardenburg binnen te tikken. 

Foto: Worldsportpics/ Will Palmer

Een nachtkaars

Het leek het startsein voor een kwart vol vermaak aan Nederlandse kant. Maar het tegenovergestelde was waar. Nieuw-Zeeland had echt helemaal niets te vertellen tot die derde treffer, maar kwam spontaan weer tot leven. Het zorgde ervoor dat de ploeg uit Oceanië na 153 minuten z’n eerste goal maakte op het WK. James Nicholson, net terug van z’n gele kaart, maakte ‘m. Jong Oranje liet het een beetje gebeuren en toonde in Q3 een ander gezicht. Het was slap, wat futloos. Een beetje alsof de buit al binnen was. Stiekem was dat voor een groot deel natuurlijk ook zo.

Het niveauverschil tussen beide teams was te groot om het nog echt spannend te maken. Ja, Nieuw-Zeeland veegde nog een bal in het doel, maar dat was met de bolle kant. Verder hoefde Jong Oranje weinig te vrezen. De opgebouwde marge was groot genoeg. Dylan Lucieer had pech dat een fraaie hoge backhand net voorlangs het Nieuw-Zeelandse doel ging. En er kwam nog een corner, die van de lijn werd gered. Eigenlijk was dat het wel, qua Nederlandse hoogtepunten na de 3-0. Het duel dat fantastisch begon, ging uit als een nachtkaars. Natuurlijk zal Jong Oranje blij zijn met de kwartfinaleplek, zeker na de zwaarbevochten wedstrijden eerder in de poule. Maar over het verval na de derde treffer wordt ongetwijfeld ook nog even nagekaart in het spelershotel aan de zuidkant van de stad.

Daar heeft Nederland alle tijd voor. Want na vandaag volgen twee rustdagen, tot de kwartfinale begint. Maar eerst gaat alle aandacht naar de clash tussen Pakistan en België. Winnen de Aziaten niet, dan wordt Nederland sowieso eerste in de poule. Gebeurt dat wel, dan is het doelsaldo beslissend voor de eindstand in de groepsfase.


Wat vind jij? Praat mee...