Jong Oranje eindigt WK als zevende na zege op Engeland

De Jong Oranje Heren hebben zondagmorgen hun WK U21 afgesloten met een 6-2 overwinning op Jong Engeland. Daarmee eindigt Jong Oranje het toernooi teleurstellend als de nummer zeven van de wereld. ‘Zevende is gewoon niet goed en dat doet pijn. Voor je eigen gevoel en eigen eer is het wel goed dat je deze laatste wedstrijd wel wint’, liet aanvoerder Thierry Brinkman direct na van het duel weten. 

‘We hebben echt niet ons beste hockey laten zien. Het moest uit de kleine teen komen vandaag, maar dat hebben de jongens wel gedaan. Uiteindelijk hebben ze daar ook Engeland mee verslagen en houd ik aan dit duel een goed gevoel over’, blikte ook bondscoach Eric Verboom terug.

Met de zege op de Engelsen sluiten de Oranjemannen in India een zwaar en tegenvallend wereldkampioenschap af. Het eindresultaat, plek zeven in de middenmoot van de wereldtop, is niet waarop vooraf werd gehoopt en ook niet het resultaat wat voorafgaand aan het WK werd verwacht.

Lessen geleerd

Toch kan Eric Verboom het resultaat verklaren en in perspectief plaatsen: ‘We zijn hier voor twee dingen: leren en presteren. Presteren is niet gelukt, maar we hebben hier wel veel lessen geleerd. Alleen die lessen had ik graag vóór het toernooi geleerd. Ik heb een beetje het gevoel alsof de voorbereiding er nu pas op zit.’

Gebrekkige voorbereiding

Waar andere toplanden in aanloop naar het WK tijdens de voorbereiding veel internationale duels speelden, hockeyde de selectie van Verboom door het drukke competitieschema slechts twee oefenduels. ‘Ik denk eerlijk gezegd wel dat dat ons heeft genekt. Kijk bijvoorbeeld naar India. Zij hebben in de Australische league gespeeld, speelden in Maleisië en deden mee aan een toernooi in Valencia. België wordt op dat vierlandentoernooi vierde en staat vandaag in de finale tegen India. Zij hebben gewoon een groter voorbereidingsprogramma kunnen draaien en de lessen die wij hier leren, leerden zij eerder al. Niettemin ben ik wel met rest van de begeleiding en de jongens deze uitdaging aangegaan. We hadden graag gepresteerd, maar het is bij leren gebleven’, aldus Verboom.

Verboom vervangen door Cox?

Jong Oranje vliegt maandagavond heel wat wijzer en met een hoop huiswerk terug naar Nederland. Huiswerk dat af moet zijn voor het EK U21 van komende zomer in Spanje. Maar of Verboom dan nog aan het roer staat van Jong Oranje Heren lijkt nog lang niet zeker. ‘We hebben allemaal  op TV kunnen horen dat daar de roddels over gaan’, lichtte Verboom enigszins cynisch toe.

De bondscoach doelt hier op een bericht dat de NOS op de laatste competitiedag voor de winterstop op televisie naar buiten bracht. Daarin werd gesteld dat Alexander Cox, die vooralsnog de assistent is van Max Caldas bij het grote Oranje, Verboom in het nieuwe jaar gaat vervangen. ‘Ik heb natuurlijk ook zelf gesprekken gehad met de hockeybond.  Daar hebben ze ook mijn positie besproken en wat ze met mij zouden willen. Alleen dat is nog heel niet concreet geworden. Meer kan ik daar ook niet over zeggen.’

Bekijk het gehele interview met Verboom en Thierry Brinkman:

Engeland-Nederland
’22 Thijs van dam 0-2
’41 Thierry Brinkman 0-2
’55 Tom Sorsby 1-2
’56 Bram van Groessen 1-3 (sc)
’65 Morris de Vilder 1-4
’66 Tom Sorsby 2-4 (sb)
’68 Thierry Brinkman 2-5
’69 Bram van Groessen 2-6  (sb)

Bekijk ook

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...