Jong Oranje Heren Europees kampioen na shoot-outs tegen België

De Jong Oranje Heren zijn Europees kampioen. In de finale op het EK U21 in Valencia kwam Oranje tot twee keer toe op voorsprong, maar de Belgen scoorden drie minuten voor tijd de 2-2. In de shoot-outs was Oranje vervolgens heer en meester: die werden alle vijf gescoord.

De eerste kans was voor de Belgen, maar Hidde Brink kwam ver uit zijn goal en voorkwam met een snoekduik dat er gescoord werd. Er kwam wel een corner uit voort, maar die trof geen doel. De eerste de beste echte kans voor Nederland was raak. Noud Schoenaker zocht goed de ruimte in de cirkel en met zijn harde forehand verschalkte hij de Belgische goalie Charles Masset. Halverwege het eerste kwart kreeg Oranje echter opnieuw een strafcorner tegen. Die werd met hand en tand verdedigd, maar omdat er op de lijn een overtreding werd gemaakt kregen de Belgen een strafbal toegekend. Die pushte Alexis Lemaire feilloos binnen: 1-1. Boris Burkhardt had nog de beste kans om Oranje in het eerste kwart op voorsprong te zetten, maar hij probeerde uit een te moeilijke hoek te scoren.

In het tweede kwart was België veel aan de bal en kwamen ze er via hoge ballen een aantal keer uit. Oranje versierde wel een strafcorner, maar de sleep van Boris Burkhardt vloog naast. Een goede onderschepping van Terrance Pieters gaf Thijs van Dam vervolgens een kans, maar hij maakte shoot in de aanname. De Oranje Heren kregen in de eerste helft maar geen controle over de wedstrijd.

Rust

In het begin van het derde kwart verrichte Hidde Brink een belangrijke redding en voorkwam dat de Belgen op voorsprong kwamen. Een volledig vrij staande Boet Phijffer kon even daarna uithalen na een mooie pass van Thijs van Dam. De strafcorner die daaruit kwam werd hard binnengesleept door Boris Burkhardt: 2-1. Verder op voorsprong komen lukte Oranje echter niet. Een volgende strafcorner was een gemakkelijke prooi voor Masset. Eind van het derde kwart drong België aan en kwamen nog dicht bij de gelijkmaker, maar aanvoerder Lars Balk kon de bal, al liggend, wegwerken.

Het laatste kwart begon met twee belangrijke reddingen van Joren Romijn. Boris Burkhardt kon de voorsprong vergroten, maar kwam, inglijdend op een harde voorzet, net tekort. Het lukte Oranje niet om rustig te blijven in de laatste fase van de wedstrijd. Met nog drie minuten op de klok tikte Gregory Stockbroekx de gelijkmaker binnen. De Belgen leken daarna op shoot-outs aan te sturen en hielden de bal achterin vast. Oranje kwam er niet meer uit.

Shoot-outs

Oranje toonde echter hun kracht in de shoot-outs. Thijs van Dam, Jochem Bakker, Steijn van Heijningen, Terrance Pieters en Boris Burkhardt scoorden alle vijf, wat Oranje de titel opleverde. Bij het feestje dat volgde op het veld misten Noud Schoenaker en Morris de Vilder: zij kregen, net als de twee Spaanse ploegen, maagklachten tijdens de wedstrijd.

Nederland – België 2-2* (1-1)
‘7 Noud Schoenaker 1-0
‘8 Alexis Lemaire 1-1 (sb)
’35 Boris Burkhardt 2-1 (sc)
’57 Gregory Stockbroekx 2-2
*Nederland wint na shoot-outs 5-3