EK: Jong Oranje Heren halvefinalist, maar lopen poulewinst mis

Op de vierde dag van het EK U21 in Gent hebben de Jong Oranje Heren de halve finale bereikt. De Nederlandse ploeg won woensdag met 7-0 van Oostenrijk, maar liep de eerste plaats in de poule op doelsaldo mis na de 2-0 zege van titelverdediger en uiteindelijke poulewinnaar Duitsland op Frankrijk.

Jong Oranje had genoeg aan een punt tegen de Oostenrijkers om zich te plaatsen voor de halve finales. De ambitie lag in de laatste poulewedstrijd hoger. De ploeg van bondscoach Jesse Mahieu wilde als eerste eindigen in de poule. Daarvoor moest Jong Oranje zelf veel scoren en had het de hulp nodig van Frankrijk, dat tegelijkertijd op het andere veld tegen Duitsland speelde. De Duitsers leidden de poule na twee wedstrijden op basis van een beter doelsaldo ten opzichte van Nederland (+ 7 tegen + 1).

Ondanks dat Oostenrijk laatste stond in de poule en de eerste wedstrijd met 8-1 verloor van Duitsland waakte Jong Oranje voor onderschatting. In het tweede pouleduel toonden de Oostenrijkers zich namelijk een taaie tegenstander voor Frankrijk, dat geen bres kon slaan in de verdediging (0-0).

Spelopvatting bekend

De spelopvatting van Jong Oranje was na twee wedstrijden op het EK geen geheim meer. In de duels tegen Frankrijk (4-3) en Duitsland (2-2) liet de ploeg goed combinatiehockey zien en tegen de Oostenrijkers was dat niet anders.
De bal ging in hoog tempo van stick tot stick en van links naar rechts om een bres te slaan in de Oostenrijkse verdediging. De Oostenrijkers bedienden zich veelvuldig van de hoge bal om onder de druk van Nederland te komen. Toch slaagde Oostenrijk er niet in om Jong Oranje lang van het scoren af te houden.

Floris Middendorp in gevecht om de bal met Benjamin Kölbl tijdens het duel tussen Jong Oranje en Oostenrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Al na zes minuten zette Miles Bukkens de 1-0 voor Jong Oranje op het bord. Het was zijn derde doelpunt van het toernooi en de 21ste in negen toernooiwedstrijden in het shirt van Jong Oranje van de speler van Pinoké. Nog voor rust breidde Jong Oranje de voorsprong uit naar 4-0 dankzij een hattrick van Duco Telgenkamp. De HDM’er is samen met Boris Aardenburg en Casper Berkman de enige speler die afgelopen seizoen actief was in de Promotieklasse.

Doelsaldo begint te tellen

Plaatsing voor de halve finales was door de ruime voorsprong bij rust al zeker. De strijd om de eerste plaats in de poule lag echter nog open. Op het andere veld leidde Duitsland na twee kwarten slechts met 1-0 tegen Frankrijk. Het betekende dat Jong Oranje qua doelsaldo dichterbij de Duitsers was gekomen (+ 5 tegen + 8).

Direct na rust voerde Jong Oranje de druk op de Duitsers op nadat Floris Middendorp vroeg in het derde kwart de score opvoerde naar 5-0. Maar ook Duitsland bleek goed uit de kleedkamer gekomen en vergrootte zijn voorsprong naar 2-0 en liep zodoende weer een doelpunt uit qua doelsaldo.

De Nederlandse ploeg bleef het Oostenrijkse doel opzoeken. Middendorp bediende Bukkens die van dichtbij de 6-0 op het bord zette en zijn tweede van de wedstrijd aantekende. Het verschil in doelsaldo werd opnieuw verkleind (+ 7 Nederland en + 9 Duitsland).

Silas Lageman aan de bal tijdens de wedstrijd tussen Jong Oranje en Oostenrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Geen poulewinst

Kortom, Duitsland mocht niet meer scoren in het laatste kwart en Jong Oranje moest op zoek naar twee doelpunten om die eerste plaats in de poule te pakken. Dan zouden de ploegen in doelsaldo gelijk komen te staan, maar had Nederland in de drie pouleduels meer doelpunten gescoord dan Duitsland. Dat lukte niet. Hoewel Duitsland niet meer scoorde en met 2-0 won, maakte Jong Oranje slechts een doelpunt, een tip uit de strafcorner van Olivier Hortensius. Het was niet genoeg om de Duitsers van de eerste plaats te stoten.

Nederland – Oostenrijk 7-0 (4-0)
6. Miles Bukkens 1-0
12. Duco Telgenkamp 2-0
23. Duco Telgenkamp 3-0
30. Duco Telgenkamp 4-0
31. Floris Middendorp 5-0
36. Miles Bukkens 6-0
48. Olivier Hortensius 7-0 (sc)