Jong Oranje Heren na 3-0 zege op Spanje naar EK-finale

De heren van Jong Oranje hebben de finale van het EK U21 in Gent bereikt. In de halve finales was de ploeg vrijdag een maatje te sterk voor Spanje. Het werd 3-0, een stand die al bij rust was bereikt. De finale is morgen om 18.00 uur op het complex van La Gantoise.

In een lekker zonnetje met een klein beetje wind sloeg Jong Oranje af voor het eerste halvefinaleduel bij de heren. Drie jaar geleden speelden beide ploegen op het EK in Valencia om het brons. Toen won Jong Oranje in Estadio Betero met 3-1. Dit keer was de uitkomst hetzelfde en daar viel weinig op af te dingen.

Na een aftastende fase waarin het spel in hoog tempo werd gespeeld, maar zich vooral op het middenveld afspeelde, kreeg Jong Oranje de eerste mogelijkheid. Luke Dommershuijzen flatste de bal vanaf rechts de Spaanse cirkel in waar Duco Telgenkamp net niet bij de bal kon komen om deze in de richting van het doel te tippen.

De strafcorner van Jong Oranje

Hoewel daarna een Spaanse treffer zonder protest niet werd toegekend, had Jong Oranje controle over de wedstrijd. Vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg de ploeg zijn eerste strafcorner van de wedstrijd.

Floris Middendorp snelt langs zijn directe tegenstander tijdens het duel in de halve finales van het EK U21 in Gent tussen Jong Oranje en Spanje. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De corner verliep dit toernooi tot dusverre zeer stroef, maar de eerste poging tegen de Spanjaarden was raak. Miles Bukkens rondde de variant doeltreffend af. Het was alweer zijn 23ste treffer in tien toernooiwedstrijden met Jong Oranje. Het zijn duizelingwekkende cijfers van de spits van Pinoké, die dit EK al op vijf doelpunten staat.

Jong Oranje bleef het beste van het spel hebben en dat resulteerde acht minuten later in de 2-0. In twee instanties tikte Guus Jansen de bal langs keeper Pablo Luna. Niet veel later trok Jansen opnieuw naar het doel van Luna. Hoewel hij hevig werd gehinderd door zijn directe tegenstander lukte het Jansen om alsnog de bal te schieten. Echter Luna kon de bal keren.

Nog voor rust voerde Jong Oranje de score op naar 3-0. De toegekende strafbal werd benut door Sheldon Schouten. De Spanjaarden leken op dat moment even het hoofd te verliezen. Protest leverde Pepe Cunill een groene kaart op en moest naar de kant. Op het strafbankje had even daarvoor al teamgenoot Iñaky Zaldua plaatsgenomen.

Jong Oranje viert de treffer van Guus Jansen tegen Spanje op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Spanje dringt wel aan

Na de pauze toonde Spanje meer aanvallende intenties en drong direct aan bij Jong Oranje. De Spanjaarden beseften dat er iets moest gebeuren anders stevende de Nederlandse ploeg af op een gemakkelijke overwinning en dus een plek in de finale. Die instelling leverde Spanje snel in het derde kwart de eerste strafcorner op, maar keeper Steven Verhoogt had weinig moeite met de inzet vanaf de kop van de cirkel.

In het derde kwart was er aanvallend weinig te zien van Jong Oranje. Spanje had het meeste balbezit en bepaalde het tempo in de wedstrijd. Een tweede corner werd versierd door de Spanjaarden, maar Cunill stuitte op Verhoogt. De keeper dook naar de hoek en tikte de bal met zijn stick naast.

Het laatste kwart gaf hetzelfde spelbeeld. Jong Oranje hoefde niet. Spanje moest en wilde wel, maar kon niet echt doordrukken. Hierdoor kabbelde de wedstrijd naar het einde. Spanje kreeg nog wel twee corners, maar kon geen bres slaan in de Nederlandse verdediging, die als een huis stond. De laatste kans van de wedstrijd was voor Casper van der Veen, maar zijn schot ging rakelings naast het Spaanse doel.

Het bleef 3-0 voor Jong Oranje dat voor het eerst sinds 2017 weer in de finale van het EK staat. Spanje gaat strijden om het brons.

Spanje-Nederland 0-3 (0-3)
15. Miles Bukkens 0-1 (sc)
23. Guus Jansen 0-2
27. Sheldon Schouten 0-3 (sb)