Jong Oranje Heren starten EK met 4-3 zege op Frankrijk

Jong Oranje Heren heeft de eerste wedstrijd op het EK U21 gewonnen. In Gent werd Frankrijk zondag met 4-3 verslagen. De uitslag deed eigenlijk geen recht aan het spelbeeld. Jong Oranje was ondanks een spannende slotfase vele malen beter dan de Fransen en boekte een terechte overwinning.

Een positieve spelopvatting met veel combinatiehockey en voorwaarts spelen. Dat wilde Mahieu graag zien van Jong Oranje, zo vertelde hij voorafgaand aan het toernooi. En aan die verwachtingen voldeed zijn ploeg tegen Frankrijk.

Met name het tweede doelpunt was zo’n voorbeeld van het combinatiehockey zoals Mahieu dat graag ziet. Ongeveer halverwege het tweede kwart stoomde Menno Boeren op de Franse helft op naar de cirkel. Met een strakke pass bereikte hij Silas Lageman, die vervolgens de bal over een Franse stick wipte in de richting van de vrijstaande Casper van der Veen. De jongeling van Bloemendaal twijfelde geen seconde en haalde direct uit: 2-1.

De spelers van Jong Oranje luisteren naar het volkslied voorafgaand aan het duel tegen Frankrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Frankrijk verrassend op voorsprong

Daarmee had Nederland de vroege achterstand nog voor rust omgebogen. De Fransen waren na zeven minuten verrassend op 1-0 gekomen. Nadat Jong Oranje in de beginfase de eerste strafcorner had gekregen, die met de voet werd gered door keeper Marius Clément, en ook de Fransen geen doel troffen uit een eerste poging vanaf de kop van de cirkel dook opeens Louis Haertelmeyer in de cirkel voor zijn tegenstander op. Hij tipte de voorzet vanaf links binnen in de verre hoek.

Een snelle achterstand waar Jong Oranje niet van leek te schrikken. Het ging verder met waarmee het bezig was. Binnen twee minuten was de schade gerepareerd. Een actie over de achterlijn leverde een strafbal op. Sheldon Schouten stuurde keeper Clément de verkeerde kant op voor de 1-1.

In het tweede kwart werden de krachtverhoudingen duidelijker. Jong Oranje mocht in dat kwart liefst elf keer aanleggen voor een corner. Alleen de vierde strafcorner leverde een kans op, maar de tip van Duco Telgenkamp belandde op de paal. Nadat Casper van der Veen Jong Oranje op voorsprong had gezet was Luke Dommerhuijzen voor rust nog dichtbij de 3-1, maar zijn inzet werd gered door keeper Clément.

Nederland naar 4-1

Na de pauze werd het krachtsverschil ook uitgedrukt in cijfers. Miles Bukkens veegde bij de tweede paal een voorzet vanaf rechts in het doel. De Fransen protesteerden en claimden dat er shoot was gemaakt door Bukkens. Beide scheidsrechters pleegden kort overleg en besloten het doelpunt toe te kennen (3-1).

Olivier Hortensius sprint weg van zijn tegenstander tijdens Nederland-Frankrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Twee minuten later stond de 4-1 op het bord. Een voorzet van Duco Telgenkamp werd door Guus Jansen bij de tweede paal in het doel getikt. Hoewel de honger van Jong Oranje nog niet was gestild en de ploeg bleef optrekken naar het Franse doel leverde dat geen vijfde doelpunt meer op.

Het verschil leek gemaakt, maar Jong Oranje kreeg het in de slotfase nog benauwd na de gele kaart van Bram van Battum. Frankrijk verkleinde uit een rake strafcorner van Brieuc Delemazure de achterstand naar 4-2 en scoorde een minuut later ook nog de 4-3. Opnieuw was Delemazure trefzeker uit de strafcorner. Maar met nog zeventien seconden op de klok was er onvoldoende tijd voor de Fransen om voor de gelijkmaker te gaan.

Morgen Duitsland

Hoewel de uitslag geen recht doet aan de krachtsverhoudingen zijn de eerste punten binnen voor Jong Oranje in een poule waarin titelverdediger Duitsland met 8-1 won van Oostenrijk. De Duitsers zijn morgen tegenstander van Jong Oranje, dat woensdag de poulefase afsluit met het duel tegen Oostenrijk.

Nederland – Frankrijk 4-3 (2-1)
7. Louis Haertelmeyer 0-1
9. Sheldon Schouten 1-1 (sb)
22. Casper van der Veen 2-1
35. Miles Bukkens 3-1
37. Guus Jansen 4-1
59. Brieuc Delemazure 4-2 (sc)
60. Brieuc Delemazure 4-3 (sc)