Jong Oranje Heren winnen eerste oefenduel van Jong Duitsland

De Jong Oranje Heren hebben maandagavond hun eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK in India winnend afgesloten. In Düsseldorf werd Jong Duitsland met 4-3 verslagen. Jasper Luijkx nam drie minuten voor tijd de winnende treffer voor zijn rekening.

Op de terugweg naar Papendal vertelt bondscoach Eric Verboom vanuit de spelersbus: ‘Ik ben heel blij dat we onze eerste oefenpot achter de rug hebben. Vanaf nu wordt voor iedereen steeds duidelijker wat er van hem gevraagd wordt.’ Met de uitslag is de bondscoach tevreden, maar hij benadrukt dat het belangrijk is om dit duel goed op waarde te schatten.

Hoofdklasse

‘Het is in dit traject onze allereerste oefenwedstrijd en de jongens hebben gisteren nog allemaal in de Hoofdklasse gespeeld. Je merkte daardoor dat de scherpte er niet direct vanaf het begin in zat.’  Het waren dan ook onze Oosterburen die maandagavond uit de startblokken schoten en binnen 10 minuten een 2-0 voorsprong namen.

‘Ondanks dat zij er van meet af aan opklapten en wij niet bij de les waren, slaagden we er via Bram van Groesen en Thierry Brinkman wel in om nog voor rust de stand gelijk te trekken. Daar ben ik erg tevreden over,’ licht de bondscoach toe.

Meer druk

Na rust dwongen de Jong Oranje Heren de Duitsers meer en meer in de achteruit. Verboom: ‘We gaven veel meer druk en pakten meteen ook meer ballen af. Naarmate de tweede helft vorderde bleken we ook een stuk frisser dan de Duitsers. Voor hen was dit het vierde oefenduel in zeer korte tijd en dat zag je terug.’

Via een benutte strafbal van Van Groesen nam Oranje de leiding, maar de Duitsers toonden veerkracht en trokken de stand gelijk. Beide ploegen leken af te stevenen op een gelijkspel, tot de Duitse bondscoach drie minuten voor het einde wat wilde forceren. ‘Hij wisselde zijn keeper in voor een veldspeler en daar profiteerden wij direct van. In de counter scoorde Japser Luijkx zo de winnende in een leeg goal,’ legt Verboom uit.

Op de vraag of de bondscoach al iemand heeft aangewezen om straks in India de aanvoerdersband te dragen reageert Verboom: ‘Nee, op dit moment hebben we nog niet een vaste captain. Vandaag droeg Thierry Brinkman toevallig de band, maar in het verleden hebben ook jongens als Lars Balk en Niek Merkus de band al eens gedragen. We maken dat ook niet belangrijk. Iedereen heeft en kent zijn verantwoordelijkheid. Natuurlijk, de een heeft meer leiderscapaciteiten dan de ander, maar voor nu is het belangrijk dat we als team ritme op doen.’

Lees ook

Van Dijk en Huybregts vallen af bij Jong Oranje Heren

Bekijk ook

Playercam #5 – Thierry Brinkman bij Jong Oranje en Bloemendaal


Wat vind jij? Praat mee...