Jong Oranje in waanzinnige thriller naar kapitale WK-zege op Belgen

De Jong Oranjemannen hebben in een fascinerende thriller hele goede zaken gedaan op het WK in Kuala Lumpur. Nederland won donderdagmiddag de cruciale poulewedstrijd tegen België met 5-3. Daardoor heeft de ploeg van coach Jesse Mahieu plaatsing voor de kwartfinales nog helemaal in eigen hand.

Nederland staat na twee duels op vier punten en is daarmee samen met Pakistan koploper in hun groep D. België volgt met drie punten, Nieuw-Zeeland – de laatste tegenstander van Jong Oranje – is nog puntloos. Zaterdag vallen alle beslissingen in deze poule.

Naast de poulespanning was er na het veelbesproken gelijkspel tegen Pakistan (3-3) nog een punt van zorg. De hamstringblessure van Duco Telgenkamp. De topscorer van het ‘grote EK’ van afgelopen zomer, die werd overgeheveld uit de A-selectie, viel uit tegen de Pakistanen. Zijn klachten bleken na afloop te hevig om het toernooi voort te zetten. Joppe Wolbert is door Mahieu aangewezen als vervanger. De zeventienjarige multifunctionele speler van Den Bosch was net als Jacky van Hout meegereisd als reserve naar Maleisië.

Nederland begon zoals je dat mag verwachten bij zo’n cruciale wedstrijd. Furieus. Binnen vier minuten had Boris Aardenburg al twee kansen gehad. Die laatste, een fraai diagonaal schot, spatte uiteen op de paal. Bij de volgende kans was het wel raak, via Timo Boers. Hij benutte de eerste corner van de wedstrijd en bezorgde Nederland daarmee de eerste cornergoal van dit toernooi: 1-0.

Weer een wedstrijd die alle kanten opging

Die volkomen verdiende voorsprong werd echter al binnen een minuut teniet gedaan door België. De eerste cirkelpenetratie van de ploeg van coach Jeroen Baart leidde tot twee corners. Poging twee was raak via Hugo Labouchere. Nederland schrok en kon zich niet snel genoeg herstellen. Want weer twee minuten later was het Maximilian Langer die voor de 1-2 tekenende. De Belg kreeg te veel ruimte van de Nederlandse defensie, die na de wedstrijd tegen Pakistan ook al een kritisch onderwerp van gesprek was.

Natuurlijk. Er was nog lang te spelen. Maar de druk nam al wel toe bij Jong Oranje, dat binnen drie minuten van de euforie in de penarie was geraakt. De gelijkmaker in kwart twee van Casper van der Veen kwam dan ook als een geschenk uit de hemel voor Nederland. De aanvaller van Bloemendaal slingerde de bal voor en via de Belgische stick rolde de bal – ietwat knullig – over de doellijn: 2-2.

Nederland zat weer in de wedstrijd, die opnieuw heerlijk was en alle kanten opging. Het tempo was hoog, het spanningsniveau ook. En wederom kreeg Jong Oranje kansen genoeg. Bijvoorbeeld een corner, vlak voor rust. Die werd echter slecht gestopt, waarna Boers met een geïmproviseerde push geen gevaar kon uitrichten. Ondertussen loerde België op de counter, waarbij Nederland niet meer zo verrast moest worden als bij de 1-2.

Met z’n negenen richting de poorten van de hel

Maar dat gebeurde wel. Vlak na de pauze glipte Langer weer door de Nederlandse verdediging. Hij werd aangeraakt door Jong Oranje-goalie Daan Taphoorn en leidde – nadat de Belgen de videoscheidsrechter inschakelden – tot een strafbal. Taphoorn was niet in staat om de inzet van Labouchere te keren, waardoor Nederland voor de tweede keer tegen een achterstand aankeek. Vlak daarna moest de keeper van HGC alle zeilen bijzetten om een grotere achterstand te voorkomen.

Jong Oranje moest komen. Verstoppen kon niet meer. Ze kregen een corner, die niets opleverde. De kans die daarna kwam wél, omdat Lucas Veen een vrije bal snel nam en op het randje van de cirkel raak pushte, opnieuw via een Belgische stick. De spannende momenten volgden elkaar in een rap tempo op. Kort na die goal kregen zowel Dylan Lucieer (groen) en Luke Dommershuijzen (geel) kaarten en volgden twee Belgische corners. Jong Oranje stond met negen man in de overlevingsmodus, terwijl juist in deze wedstrijd een overwinning zo ontzettend welkom was.

Het kon in het laatste kwart nog alle kanten op. En het ging ook alle kanten op. Vlak na een corner van Boers, mocht Jong Oranje weer aanleggen op de kop. Een fantastische combinatie leidde tot een kans van Olivier Hortensius, die het masker van de Belgisch keeper raakte. Nederland was weer compleet en was het gevaarlijkst. Het lef van Jong Oranje werd ook beloond.

En hoe.

De zoveelste corner van de wedstrijd werd schitterend erin getipt door Menno Boeren. De aanvoerder van Nederland bezorgde zijn ploeg daarmee zeven minuten voor het einde een ka-pi-tale overwinning. Eentje die nog meer cachet kreeg doordat Boers 37 seconden voor tijd vanaf de strafbalstip de 5-3 binnenpushte. Een zege die voor de poorten van de hel werd weggesleept. En vooral eentje die Jong Oranje een prachtig uitzicht geeft op een mooi vervolg van het toernooi.