Jong Oranje strandt strijdend in kwartfinale van het WK

De Jong Oranje Heren zijn op het WK U21 uitgeschakeld voor een medaille. De Nederlanders verloren donderdagmiddag in Lucknow in de kwartfinale met 2-1 van Australië. Het was een sterk duel tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd bleken. De eerste helft was voor Australië, maar de Jong Oranje Heren kwamen in de tweede helft sterk terug. Australië bleek echter  effectiever dan Oranje en trok aan het langste eind.

Bondscoach Eric Verboom direct na afloop van de wedstrijd: ‘De start van de wedstrijd was prima. We hadden ze onder druk, konden zelf makkelijk uitverdedigen en liepen er bij hun steeds door. Daarna verloren we een klein beetje de grip, maar ik ben trots op de jongens hoe ze zich in de tweede helft hebben herpakt. We creeërden kansen, pakten corners, een bal via de binnenkant paal vliegt eruit, noem het maar op. En hun eerste kans valt er dan wel in. Tja.’

De wedstrijd

Op de laatste training voorafgaand aan het duel had bondscoach Verboom laten weten dat in de kwartfinale het echte werk zou beginnen voor Jong Oranje. Dat bleek. In het Dhyan Chand kreeg het publiek vanaf de start een hoogstaand duel voorgeschoteld. Beide ploegen streden om de meters op het middenveld, zetten elkaar onder druk en zochten de aanval.

Dat leverde Jong Oranje al vroeg de eerste kans van de wedstrijd op. In de vijfde minuut stormde Noud Schoenaker met de bal vanaf rechts de cirkel binnen richting achterlijn. De Aussies tokken aan de noodrem en Bram van Groessen mocht aanleggen voor de strafcorner. Op aangeven van Jorrit Croon schoof Van Groessen de bal hard rechts naast het doel.

Prachtig doelpunt

Na twintig minuten spelen kregen de Aussies hun eerste kans via Tom Craig, de snelle middenvelder waar Verboom zijn jongens zo voor had gewaarschuwd. Craig’s schot eindigde op een Oranje-voet en leverde een Australische strafcorner op. De door Samuel Liles afgevuurde strafcorner werd door Maurits Visser knap uit de hoek gehaald. Australië nam hierna het heft in handen en vertaalde het lichte overwicht met een goal. Een prachtige pass vanuit de defensie, gegeven door Lachlan Sharp, schoot door de Oranje-defensie en werd door Kiran Arunasalam kunstig in de bovenhoek van het doel getikt. 1-0 Australië.

In gevaar

Oranje bleef hierna onder druk staan en kwam richting het einde van de eerste helft zwaar in de problemen toen het met negen man kwam te staan. Thijs van Dam en Terrance Pieters waren met groen naar de kant gestuurd en de Aussies schoven verder naar voren. Jack Welsh was met een hard backhandschot dichtbij de 2-0, maar Visser redde en hield Oranje op de been. Een minuut voor het einde van de eerste helft kreeg Australië dé kans om de voorsprong te verdubbelen. De Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Sean Rapaport kende de Aussies een strafbal toe. Maar Blake Govers, in Nederland spelend voor Bloemendaal, faalde vanaf zes meter en schoot de bal naast.

De gelijkmaker

Direct na rust toonde Oranje zijn aanvalsklasse en was in de vijfde minuut dicht bij de gelijkmaker. Geflankeerd door drie Aussies stoomde de sterk spelende Jorrit Croon over de as van het veld de cirkel binnen. Croonde legde op het laatste moment af op Thierry Brinkman. Die had de bal voor het intikken, maar schoot langs de verkeerde kant van de paal.

Niet veel later viel toch gelijkmaker. Oranje won na rust de slag op het middenveld en bleef naar voren hockeyen. Dat werd beloond met een strafcorner, die Jip Janssen in de zevenenveertigste minuut van de wedstrijd hard langs de Australische doelman schoof: 1-1. Het was de opmaat voor meer Oranje-kansen, maar met name Brinkman was niet gelukkig in de afronding.

Australië maakt het af

Nederland kreeg daarvoor een stevige rekening gepresenteerd. Australië kwam met een slimme kaats de cirkel van Nederland in. Jack Welsh zette zijn stick, twaalf minuten voor tijd, als laatste tegen de bal en tikte de 2-1 voor Australië binnen.

Oranje ging daarna, met veel strijd en passie, op jacht naar de gelijkmaker. Dat resulteerde in nog twee grote kansen op gelijkmaker. Brinkman schoot hard op de paal en de strafcorner van Janssen eindigde naast de goal. Meer gaf het slim verdedigende Australië niet weg, waardoor de Australiërs met 2-1 wonnen en zich plaatsen voor de halve finales.

Plek 5 t/m 8

De Jong Oranje Heren rest de strijd om de vijfde tot en met de achtste plaats. De wedstrijden daarvoor vinden zaterdag en zondag plaats. Jong Oranje speelt zaterdag om 09:00 eerst tegen Spanje. Wint Nederland deze, dan wacht zondag het slotduel van dit WK U21 met de strijd om plek 5 tegen de winnaar van Argentinië – Engeland. Verboom: ‘Aan de ene kant spelen we nu om een troostprijs prijs ja, maar aan de andere kant zijn hier we hier om te leren en op dit niveau te acteren en wedstrijden te spelen. We gaan nu voor de vijfde plaats.’