Jong Oranje scoort na kwartfinaledrama negen keer tegen Maleisië

Jong Oranje heeft vrijdag op het WK onder 21 in Bhubaneswar de kater van de dramatisch verloren kwartfinale tegen Argentinië verwerkt met een 3-9 winst op Maleisië in de verliezersronde. Uitblinkers waren opnieuw Miles Bukkens en Luke Dommershuijzen, die beiden drie keer scoorden. Zondag om 09.00 uur wacht Jong Oranje in de strijd om de vijfde plaats een sterkere tegenstander: België.

Op voorhand voelde de confrontatie met Maleisië als een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld had hoeven worden. En gedurende de vier kwarten veranderde dat gevoel vrijwel niet. Op dag tien van het wereldkampioenschap hoop je eigenlijk dat Nederland een heroïsche wedstrijd speelt tegen een topland als pak ‘m beet Duitsland, met als inzet een plek in de WK-finale. Maar de ploeg van Michiel van der Struijk was veroordeeld tot het spelen van een duel in de verliezersronde. Konden de poulewedstrijden met grote uitslagen tegen Zuid-Korea (12-5) en de Verenigde Staten (14-0) nog worden gezien als voorbereiding op het serieuze werk, na de uitschakeling in de kwartfinale was het duel met het zwakke Maleisië voor de neutrale kijker niet meer dan verplicht nummer.

Lichtpunt was de instelling waarmee Nederland aan de wedstrijd begon, nadat de Argentijnen het jonge team in de kwartfinale een klein trauma hadden bezorgd door in de voorlaatste minuut de beslissende goal te maken. De wedstrijd tegen Maleisië was nog geen vier minuten onderweg, toen Jong Oranje al op een 2-0 voorsprong stond. Nadat Miles Bukkens de score opende (0-1), sleepte Luke Dommershuijzen via de handschoen van de keeper een strafcorner binnen (0-2).

Miles Bukkens en Luke Dommershuijzen vallen elkaar in de armen. Foto: FIH

Snel naar 0-3

Gevolg daarvan was wel dat alle spanning uit de wedstrijd was verdwenen voordat hij goed en wel begonnen was. Even hing de aansluitingstreffer nog wel in de lucht, toen Maleisië een strafcorner kreeg, maar die werd naast gepusht. Nog voor het einde van het eerste kwart kwam Nederland al op 0-3. Een strafcorner werd verkeerd aangegeven, waardoor Dommershuijzen gedwongen naar zijn backhand moest. Dat hij met een harde klap alsnog wist te scoren, zorgde bij bondscoach Van der Struijk voor een lach op zijn gezicht.

Dat de score vervolgens niet snel nóg verder opliep, was vooral te wijten aan de manier waarop Nederland in het tweede kwart omsprong met de handvol strafcorners die werden versierd. Een sleeppush van Dommershuijzen ging naast, een strafcorner van David Huussen werd door de keeper uit de kruising gepakt en een flats van Floris Middendorp werd ook gered. Het zat Nederland ook niet mee; een schot van Silas Lageman spatte uiteen op de lat.

Foto: Worldsportpics/Adimazes

Eerste goal van het toernooi voor David Huussen

In het derde kwart bouwde Jong Oranje de voorsprong wél verder uit. In een vloek en een zucht liep Nederland uit van 0-3 naar 0-6. Eerst sleepte Dommershuijzen een strafcorner binnen (0-4). Vervolgens scoorde Max de Mie met een backhandschot (0-5) en daarna verzilverde Bukkens een strafcorner (0-6). Een rake sleeppush van Muhammad Khalid verzachtte de pijn voor Maleisië enigszins (1-6).

Dat halverwege het laatste kwart Huussen uit een strafcorner zijn eerste doelpunt van het toernooi maakte (1-7), was een extra opsteker voor Nederland. Drie minuten voor tijd scoorde Huussen met een schot in de korte hoek ook zijn tweede goal (1-8). In de slotfase van het laatste kwart, waarin reservekeeper Steven Verhoogt onder de lat mocht staan, wist Maleisië op de valreep twee keer te scoren. Tussendoor sleepte Bukkens een strafcorner binnen, waardoor de eindstand aan het eind van de doelpuntrijke slotfase 3-9 bedroeg. Door de winst sluit Nederland het WK zondag af tegen een waardige tegenstander: België.

Maleisië – Nederland 3-9 (0-3)
3. Miles Bukkens 0-1
4. Luke Dommershuijzen (sc) 0-2
14. Luke Dommershuijzen (sc) 0-3
34. Luke Dommershuijzen (sc) 0-4
37. Max de Bie 0-5
38. Miles Bukkens (sc) 0-6
41. Muhammad Khalid (sc) 1-6
52. David Huussen (sc) 1-7
57. David Huussen (sc) 1-8
58. Akhimullah Anuar 2-8
60. Miles Bukkens (sc) 2-9
60. Firadus Rosdi 3-9


3 Reacties

  1. Mark Bouwman

    12 tegen Zd-Korea, 14 tegen de VS, 9 tegen Maleisië..... Mooi 35x raak! Maar vraag is en blijft: stáán we er en zijn we scherp als het ècht moet. Of gebeurt er dan weer iets (ongrijpbaars?) Nederlands tussen de oren?

  2. robvisser

    @Mark Bouwman Precies. Mooi dat ze veel scoren tegen dit soort tegenstanders maar het gaat er vooral om dat je thuis geeft als het er echt om gaat. Te vaak (ook in andere sporten) maken NL sporters het niet waar als de druk erop staat. Het lijkt wel alsof er mentaal iets blokkeert, de overtuiging ontbreekt. Dan gebeuren ook vaak knullige dingen, zoals die onfortuinlijke eigen goal tegen Argentinië. Jammer.

  3. rudi-wortmann

    ik ben niet helemaal eens met beide commentaren. VS, Mal en Zuid K zijn niet landen waar we iets uit kunnen halen als we daar tegen spelen. De echte landen (Dui, Bel, Arg, India, maar ook de afwezige GB en Aus) kunnen we veel beter treffen. Pas dan heeft dit WK pas echt zin. Het is een beetje het kip/ei verhaal. We willen de sport graag breder maken, en op senioren nivo kan dat beter dan op junioren nivo. Egypte, US zijn gewoon landen die weinig hebben te zoeken op een Junioren tournooi. In principe moeten landen uitgenodigd worden die ook daadwerkelijk aan hockey ontwikkeling doen bij de jeugd. Wat natuurlijk prachtig is dat we veel scoren. Echter de waarheid is dat we veel tegen goals incasseren. Met de bal zijn we een team om rekening mee te houden, maar andersom is ook waar. Zonder bal zijn we kwetsbaar. Graag had ik gezien dat dit gedurende we het tournooi konden verbeteren. Komen we weer terug op het verhaal dat we moeilijk kunnen in het tournooi groeien omdat we weinig under druk hoeven te spelen. dan wordt je ook nooit beter. ei-kip


Wat vind jij? Praat mee...