Jong Oranje sluit poule af met monsterzege op VS: 14-0

Jong Oranje heeft zondag in Bhubaneswar de poulefase beëindigd met een 14-0 winst op de Verenigde Staten, de zwakste tegenstander uit de groep. Het is de grootste zege ooit van Jong Oranje op het WK onder 21. Woensdag wacht een serieuze testcase: de kwartfinale tegen Argentinië.

Toen aanvaller Brent van Bijnen de bal met zijn backhand langs keeper Shomik Chakraborty schoot, kreeg hij van zijn teamgenoten enkel een handje. Uitbundig juichen zat er niet meer in. Het stond al 4-0, na krap vijftien minuten hockeyen.

Net als in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea (12-5 winst) en het duel met Spanje (3-2 winst) straalden de jonge honden van Michiel van der Struijk weer een hoop spelvreugde uit. Hun technische hoogstandjes waren opnieuw een feest om naar te kijken. In aanloop naar de kwartfinale was de confrontatie met de Verenigde Staten vooral een laatste moment om zelfvertrouwen te tanken door vaak te scoren. Miles Bukkens was met vijf goals opnieuw de grote man bij Jong Oranje. Brent van Bijnen en Luke Dommershuijzen maakten drie goals, Casper van der Veen, Olivier Hortensius en Menno Boeren scoorden één keer.

Miles Bukkens was met vijf goals opnieuw de grote man. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Al vroeg in de wedstrijd ging het hard

Dat de VS de zwakste broeder van de poule was, bleek eerder deze week al toen ze door Spanje – waarvan Nederland met 3-2 won – met 15-0 werden verslagen. Het was dus wachten op een doelpuntenfestijn voor Jong Oranje. Casper van der Veen gaf na zes minuten het startsein, toen hij met een mooie individuele actie scoorde. Hij hield de bal in de cirkel twee keer hoog, waarna hij hem liet stuiteren en uit de draai raak schoot.

Even later kreeg Bukkens het op zijn heupen. Eerst liftte hij de bal handig langs de keeper (2-0) en vervolgens draaide hij weg bij twee verdedigers en schoot raak (3-0). Na de 4-0 van Van Bijnen sleepte Luke Dommershuijzen uit een strafcorner aan het begin van het tweede kwart de 5-0 binnen. Nog voor rust verzilverde Bukkens met een push linksonder een strafcorner (6-0) en schoot Van Bijnen met dynamiet in zijn stick de bal via de onderkant van de lat raak (7-0).

Vervolgens bouwde Jong Oranje de voorsprong alleen nog maar verder uit. In het derde kwart liep Nederland in een tijdsbestek van slechts vijf minuten uit van 7-0 naar 11-0, dankzij goals van Hortensius, Dommershuijzen (strafcorner), Bukkens en Boeren. Met een heerlijke actie waarbij hij keeper Chakraborty uitspeelde, tekende Van Bijnen voor de 12-0.

In het laatste kwart maakte Bukkens zijn vijfde doelpunt (13-0). Drie minuten voor tijd bepaalde Dommershuijzen met een strafcorner de eindstand op 14-0. Zodoende sloot Nederland de poulefase af met een positief gevoel, wetende dat de kwartfinale van aanstaande woensdag ongetwijfeld een stuk zwaarder wordt.

Nederland – Verenigde Staten 14-0 (7-0)
6. Casper van der Veen 1-0
11. Miles Bukkens 2-0
12. Miles Bukkens 3-0
14. Brent van Bijnen 4-0
16. Luke Dommershuijzen (sc) 5-0
23. Miles Bukkens (sc) 6-0
26. Brent van Bijnen 7-0